logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Diora aws504 a ws354. Ws354 zagrał o niebo lepiej. Dlaczego?

saddam_hussein 19 Lut 2007 17:59 2908 7
REKLAMA
  • #1 3591294
    saddam_hussein
    Poziom 11  
    Witam. ostatnio porownywalem wzmaki jak w temacie i ws354 zagral o niebo lepiej czy to normalne ? bo przeciez to starszy model i pozatym chyba slabszy a zagral duzo mocniejszym basem i wogole ...

czy to moze byc wina wyshcnietych kondensatorow ? jak tak to na jakie najlepiej je wymienic ?
  • REKLAMA
  • #2 3591644
    Mery84
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 271
    WS354 ma wbudowany korektor więc to on mógł pomóc trochę w odsłuchu niskich.
  • REKLAMA
  • #3 3591752
    altus1
    Poziom 18  
    Ocena: 90
    Witam

AWS 504 z serii 500 to tak jak Tosca aws 303 z serii 400. Także dużo nie możesz spodziewać się po tym amplitunerze.

AWS 504 ma tylko 2X25W i nie ma filtra loudnes ( w Tosce jest o tyle lepiej,że jest załączony na stałe a tu go nie ma) Przez to może wydawać się, że przy cichym odsłuchu brak mu dynamiki. Co do elektrolitów możesz wymienić główny..

WS 354 ma 2X30W, loudnes i wbudowany korektor....
    Stara seria diory miała inne brzmienie...

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3592060
    altusman
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    A ja myślę że porównania dokonałeś z włączonym filtrem Loudness w 354-ce.W tym wzmaku Loud jest naprawdę potężny i niesamowicie wyciąga dół pasma Jeżeli do tego jeszcze włączyłeś korekcję to nie ma sie co dziwić.Tosca 2 jest jednak znacznie nowocześniejszym wzmacniaczem.
  • #5 3592125
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 3592805
    saddam_hussein
    Poziom 11  
    aha dzieki za wyjasnienie , jak porownywalem to w 354 wylaczylem korektor ale "kontur" byl wlaczony a w aws dalem na max jak sie dalo bass zeby niepeirdzial ,myslalem ze ten aws to troche mocniejszy sprzed ale jednak sie mylilem ...

pokombinuje z kondem bo siedzi w nim orginal a 354 juz po wymianie :) ale zato jebnol mi jeden kanal (prawy) charczy tak jak przy rozwalonym kondensatorze ale to nie kontensator bo jest nowy pozatym tylko jeden kanal tak ma , czy ktos sie orientuje coto mzoe byc za czesc ? i jakby ja opisal (nazwe numer itp)i gdzie mniejwiecej sie znajduje bylbym wdzieczny :)

Dodano po 2 [minuty]:

s_z_a_m_a_n napisał:
    To wogule jakby porównywać Forda Vipera do Mustanga z 69'.

Co do samochodow mam tosamo zdanie :) i mysle ze chodzi tutaj o dodga vipera :)

pozdro
  • #7 3593256
    janusz27
    Poziom 30  
    Ocena: 73
    posprawdzaj tranzystory, zwłaszcza te na pionowej płytce, oraz kondensatory w torze audio
  • #8 3594948
    saddam_hussein
    Poziom 11  
    ok ale w jaki sposob sprawdzic tranzystory ? ich sprawnosc, oraz kondensatory, ostatnio jak mi padl kond to bylo jasne-wiekla dziura :) ale te wygladaja zdrowo.

Podsumowanie tematu

✨ Porównanie wzmacniaczy Diora AWS504 i WS354 wykazało, że starszy model WS354 grał lepiej, zwłaszcza z mocniejszym basem. Różnice te wynikają głównie z faktu, że WS354 posiada wbudowany korektor i filtr loudness, które znacząco wzmacniają dolne pasmo, podczas gdy AWS504 ma mniejszą moc (2x25W vs 2x30W) i brak filtra loudness, co wpływa na mniejszą dynamikę przy cichym odsłuchu. Starsza seria Diora charakteryzuje się innym brzmieniem, a w końcówce mocy WS354 zastosowano porządne tranzystory zamiast scalaków znanych z Toski 2 (AWS504). Problemy z kanałem prawym w AWS504 mogą wynikać z uszkodzonych tranzystorów lub kondensatorów w torze audio. Zaleca się sprawdzenie i ewentualną wymianę kondensatorów elektrolitycznych, zwłaszcza głównych, na nowe, wysokiej jakości komponenty. Diagnostyka tranzystorów powinna obejmować testy ich sprawności, a kondensatory należy ocenić wizualnie i pomiarowo, zwracając uwagę na objawy uszkodzeń takie jak charczenie czy brak dźwięku w jednym kanale.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA