logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kto zna firmę robiącą transformatory na zamówienie

Bobster 19 Lut 2007 20:06 7760 9
REKLAMA
  • #1 3591874
    Bobster
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Potrzebuje transformatora jak na zdjęciu. Przeszukałem sklepy z elektroniką (te internetowe też) i forum i nic nie znalazłem :(. Znacie może kogoś kto robi takie trafa na zamówienie ?? Nie musi być zalewany byle by miał takie same parametry.

Ps. Poszukuje też przekaźnika o cewce na 36V ... nigdzie go nie ma ... poniżej zdjęcie. Nie musi być taki sam byle by cewka była na 36V. Można użyć np przekaźnika na 24V i dać odpowiedni rezystor ??

Kontaktuj się z ogłoszeniodawcą poprzez Prywatną Wiadomość (ikonka PW).
  • REKLAMA
  • #2 3592501
    Robson40
    Poziom 13  
    Ocena: 26
    spróbuj na www.telto.pl
  • REKLAMA
  • #4 3594259
    Jacek Eltronix
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    czesc,
    ja znam dwie firmy produkujace transformatory-jedna to firma breve-http://www.breve.com.pl/
    a druga to indel-http://www.indel.pl/
    pozdrawiam
  • #5 3594293
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3623
    Zależy ci na wymiarach, czy tylko na parametrach tego transformatorka. Bo można by taki złożyć z jakiś gotowych. Co do przekaźnika, to w jakim trybie on pracuje? Bo można by wstawić stabilizator na 24 V i za nim dac przekaźnik na to napięcie.
  • REKLAMA
  • #6 3595229
    Bobster
    Poziom 13  
    Dzięki za linki do firm już wszystko załatwiam :) . Co do przekaźnika to widziałem takie same tyle że na 24V DC lub 48V DC. Jaki tryb ?? Chyba "najbardziej popularny" ... 3 wyjścia ... kiedy na cewce nie ma napięcia połączone wyjścia 1 i 2 ... kiedy pojawia się napięcie połączone wyjścia 2 i 3 :)

Ps. ten przekaźnik jest praktycznie w ciągłej pracy ... czy w tym przypadku Stabilizator 24V nie będzie się zbytnio grzał ??
  • #7 3595665
    Błażej
    Przekaźnik pobiera znikomą ilość prądu, więc stabilizator nie będzie zbytnio obciążony. Grzać go będzie jedynie nadmiar napięcia, które będzie musiał "zgubić".
    A co padło w przekaźniku? Cewka, czy styki się wypaliły? Jeśli cewka jest w porządku, to może się uda ją przełożyć?
  • #8 3595909
    Bobster
    Poziom 13  
    Cewka jest spalona :( . Chyba lepiej użyć mocniejszego stabilizatora LM78S24. Podłączyć go jak zazwyczaj stabilizatory ??

Ps. W jednej z tych firm chcą ode mnie 200 zł netto za trafo ... w sklepie za tej mocy trafa dałbym około 40 zł :| porażająca różnica ... chyba złoże sobie takie trafo sam z 3 różnych ;P
  • #9 3596569
    Błażej
    Dlatego też ci proponowałem złożenia takiego zasilacza i pytałem o wymiary. Bo ceny dorabianych na zamówienie traf mogą powalić. A stabilizator normalnie: wejście na oryginalne zasilanie przekaźnika, a wyjście na nowy.
    PS. Z tego, co pamiętam, to w tramwajach oświetlenie chodzi na 35 V (choć pamięć może zawodzić). Może coś jeszcze, w tym jakieś przekaźniki na takie chodzą...
  • REKLAMA
  • #10 3597399
    Bobster
    Poziom 13  
    No więc tak ... miejsca na trafo nie jest zbyt dużo ale myślę że 3 sztuki o tak malej mocy na pewno się zmieszczą :) . Jutro poszukam czegoś w necie może znajdę części na takiego "składaka" ;) . Co do przekaźnika jest już trochę gorzej... ten od tramwaju na pewno jest duży (na 36V są też przekaźniki od samolotów ale nie dość że kosztują kosmicznie to jeszcze są wielkie :) ). Niestety w tym układzie jest bardzo mało miejsca. Zrobię tak jak mówisz na stabilizatorze.

Ps. Tak dla rozjaśnienia to trafo i przekaźnik są od dwóch różnych układów ;)

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano transformatora o określonych parametrach, podobnego do przedstawionego na zdjęciach, oraz przekaźnika z cewką na 36V. Wskazano firmy produkujące transformatory na zamówienie: Breve i Indel, a także serwisy telto.pl i katalog firm Yellow Pages. Dyskutowano możliwość złożenia transformatora z gotowych elementów ze względu na wysoką cenę zamówienia (ok. 200 zł netto) w porównaniu do sklepowej ceny (ok. 40 zł). W kwestii przekaźnika zasugerowano użycie stabilizatora napięcia LM78S24 do zasilania przekaźnika 24V, co jest możliwe ze względu na niewielki pobór prądu przez cewkę, mimo ciągłej pracy układu. Omówiono tryb pracy przekaźnika (3 wyjścia, przełączanie styków przy podaniu napięcia na cewkę). Zwrócono uwagę na ograniczenia przestrzenne i rozmiary przekaźników na 36V, zwłaszcza tych stosowanych w tramwajach i samolotach, które są duże i kosztowne. Ostatecznie autor planuje samodzielne złożenie transformatora z kilku mniejszych elementów oraz zastosowanie stabilizatora do przekaźnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA