logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obliczyć moc do ogrzania 500l wody do 60-80°C w 1h?

uki4 19 Lut 2007 20:33 38416 20
REKLAMA
  • #1 3592039
    uki4
    Poziom 17  
    Ocena: 61
    Witam.

Pytanie jak w temacie.
    Mianowicie:

Ilość wody: 500l
    Woda w ruchu
    Temperatura wymagana: 60-80 stopni C
    Czas nagrzania: 1h

Prosze o podanie wzoru z krótkim opisem abym mógł sam obliczyć.

Pozdrawiam
    Grzegorz
  • REKLAMA
  • #2 3592131
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    P=m*q*ΔT/t
    moc(W)=masa(kg)*ciepło właściwe(J/kg K)*różnica temperatur(K)/czas(s)

Wychodzi mi około 40kW.
  • #3 3592269
    dual
    Poziom 21  
    Ocena: 72
    Nie brałeś pod uwagę , że sprawność praktyczna bedzie mniejsza i zazwyczaj należy się liczyć ze zużyciem większym o około 25% , a jeśli analizować straty izolacji to nawet więcej .
  • #4 3592537
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 3592545
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Nie wiem czym autor tą wodę chce ogrzewać, ale ja pomyślałem o grzaniu elektrycznym - rzadki przypadek w którym sprawność wynosi 100% (o ile zastosujemy kable zasilające o odpowiednim przekroju).
    Uwaga o izolacji jak najbardziej słuszna.

Ciekawi mnie to: "woda w ruchu".
  • #6 3592556
    uki4
    Poziom 17  
    Załóżmy, że to będzie 40kW.
    Jeśli owe grzałki będą miały taką moc to przy początkowym grzaniu będą pobierały 40kW, a po nagrzaniu się grzałek moc pobierana będzie spadała? Jeśli tak to o ile procent (orientacyjnie)
  • REKLAMA
  • #7 3592587
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 3592834
    uki4
    Poziom 17  
    Z tego co mi fachowce tłumaczyli, to zawsze przy starcie jest pobierana większaa moc przynajmniej dla silników elektrycznych nie wiem jak z grzałkami.
  • #9 3593139
    wola
    Poziom 26  
    Ocena: 184
    uki4 napisał:
    Z tego co mi fachowce tłumaczyli, to zawsze przy starcie jest pobierana większaa moc przynajmniej dla silników elektrycznych nie wiem jak z grzałkami.

Silnik elektryczny inaczej obciąża sieć niż grzałki. "Rozruch" grzałek nie przeciąża sieci (pod warunkiem ,że jest dostosowana do obciążenia).Zmniejszyć obciążenie możesz zmniejszając ich moc (np.ilośc)
  • #10 3593170
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    uki4 napisał:
    Prosze o podanie wzoru z krótkim opisem abym mógł sam obliczyć.
    - co też podle życzenia uczyniłem. A teraz napiasz nam co i czym zamierzasz podgrzewać - bo inaczej będzie to wróżenie z fusów.
  • #11 3593646
    bronx_XJ
    Poziom 20  
    Ocena: 54
    to i ja sie podlacze pod temat.
    Powiedzmy mamy ogrzewacz przeplywowy wody o mocy 15kW.
    Grzejemy wode w lecie kiedy na wlocie ma np15st a na wylocie 35st ( wiec moc 14kW)
    a w zimie kiedy na wlocie mamy 10st ( wiec moc ok17,5kW)

i teraz pytanie czy zastosowanie podgrzewacza 18kw , spowoduje w lato mniejsze zuzywanie energi , albo on caly czas laduje swoja moc znamionowa w ogrzewanie wody?
    A moze mozna ograniczyc zuzycie energi stosujec batereie termostatyczna?
  • REKLAMA
  • #12 3593713
    dual
    Poziom 21  
    Gdybyś dokładnie analizował wzór do obliczeń to odpowiedź zawarłeś już w pytaniu , bo różnica temperatur , o której mówisz jest elementem wzoru . Wystarczy policzyć . Powodzenia
  • #13 3593992
    bronx_XJ
    Poziom 20  
    Ocena: 54
    to ze jest elementem to chyba oczywiste , pytanie jak dzialaja ogrzewacze , na pewno maja odciecie przed przegrzaniem , ale czy w jakim kolwiek stopniu reguluja moc , albo wala np 15kW niezalezni czy plynie 10l na minute czt 15l/min.
  • #14 3594274
    dual
    Poziom 21  
    Odcięcie przed przegrzaniem oczywiście wyłącza grzałkę , ale w przypadku od którego zaczęła się dyskusja czyli zbiornika 500 l. chyba nie było to przewidziane . Przy stałym przepływie , na dodatek ze stabilizacją temperatury obliczenia ulegają całkowitej zmianie .
  • #15 3594814
    piter_2000
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    bronx_XJ napisał:
    ... pytanie jak dzialaja ogrzewacze , na pewno maja odciecie przed przegrzaniem , ale czy w jakim kolwiek stopniu reguluja moc , albo wala np 15kW niezalezni czy plynie 10l na minute czt 15l/min.

Działają różnie - zależnie od konstrukcji. Są takie które mają regulację dwupołożeniową - włączony/wyłączony, takie które mają regulację n poziomową (wyłączony, P*1/n, P*2/n/...,P) i takie które mają bezstopniową. Of koz im lepsza regulacja tym większy koszt zakupu, mniejszy eksploatacji.
  • REKLAMA
  • #16 3622273
    PAWEŁ74
    Poziom 27  
    Ocena: 119
    Są takie które mają czujnik temperatury czynnika na "wylocie" i one mają sterowaną moc w zależności od potrzeb, czyli jaką temperaturkę chcemy to mamy no chyba że wydajność jest poza zasięgiem danego podgrzewacza... Bateria z termo regulacją nadaje się tylko do układów z boilerem ... Miałem problem z prostym i tanim podgrzewaczem 5,5KW w zimie za mało grzał natomiast w lato przegrzewał, dioda w szereg z grzałą załatwiła problem zbyt gorącej wody...
  • #17 3669554
    mac79
    Poziom 11  
    Srry że troche z innej beczki, obecnie także zastanawiam sie nad umieszczeniem zbiornika na wode wkopanego na głębokość paru metrów, przy okazji czytania wątku o elektrowniach wiatrowych, ktoś napisał że woda w ciągu 2 dni traci zaledwie ok.4stopni. (oczywiście odpowiednia głębokość i odpowiednia izolacja zbiornika).

Męczy mnie palenie w piecu, ale raz na dwa dni bym się zmotywował :D
  • #18 3711572
    mrMaxI
    Poziom 1  
    Nie trzeba wkopywać aż parę metrów, wystarczy na 1-2 tylko że tam temperatura bedzie na poziomie 10 st. C. Więc sensownie można przechowywać tylko chłodną wodę.
    No chyba żeby zakopać kilometr albo dwa :)
    Jak będzie miał dobrą izolację to nie trzeba zakopywać :)
  • #19 9454166
    misiozol
    Poziom 35  
    Ocena: 642
    Panowie potrzebna pomoc uczyli w szkole ale to wieki temu, basen na dworze 1200L temp. wody jak otoczenia i teraz jest grzalka 3KW z wlasna pompa , ile to trzeba grzac aby temperatura byla taka w miare w basenie aby nie dostac hipotermi :D , grzalka koszt 50euro i nie wiem czy jest sens sie w to bawic.
  • #20 9454304
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #21 9456865
    misiozol
    Poziom 35  
    Ocena: 642
    Tez juz policzylem i wyszlo mi podobnie a nawet nieco wiecej bo strat wiecej , dzieki za pomoc.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy obliczenia mocy potrzebnej do podgrzania 500 litrów wody z temperatury początkowej do zakresu 60-80°C w czasie 1 godziny. Podstawowy wzór to P = m * c * ΔT / t, gdzie moc (W) to masa wody (kg) razy ciepło właściwe wody (J/kg·K) razy różnica temperatur (K) podzielone przez czas w sekundach. Obliczenia wskazują na moc około 34,6-40 kW. Uwzględniono, że rzeczywista moc powinna być większa o około 15-25% ze względu na straty ciepła i sprawność izolacji. W dyskusji poruszono temat efektywności grzałek elektrycznych, które mają praktycznie 100% sprawności, oraz różnic w obciążeniu sieci przy rozruchu grzałek w porównaniu do silników elektrycznych. Omówiono także regulacje mocy grzałek – od prostych włącz/wyłącz, przez wielopoziomowe, aż po bezstopniowe sterowanie, co wpływa na koszty i efektywność eksploatacji. Wspomniano o zastosowaniu termostatycznych baterii do regulacji temperatury w układach z boilerem. Dodatkowo poruszono kwestie przechowywania ciepłej wody w zbiornikach z izolacją oraz wpływ temperatury otoczenia na efektywność podgrzewania. W przykładzie z basenem 1200 l i grzałką 3 kW podano, że podgrzanie o 1°C zajmuje około 30 minut, co ilustruje praktyczne zastosowanie wzoru i wpływ mocy grzałki na czas nagrzewania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA