logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Obliczanie mocy pompy ciepła do ogrzania 1870l wody w 1h z 10°C do 30°C

flikar 11 Gru 2011 03:55 4469 1
REKLAMA
  • #1 10244753
    flikar
    Poziom 2  
    Witam,

Problem mój jest natury obliczeniowej. Znalazłem w internecie wskazówki jak obliczyć moc pompy ciepła do ogrzania wody, ale teoria z praktyką czasami się mijają, a i mogłem tą teorię też źle zrozumieć, ale do rzeczy.

Potrzebuję obliczyć moc pompy ciepła do ogrzania wody z 10 do 30 st C. Ilość wody 1870l czas 1 h.
    Wyliczając moc ze wzoru:
    P=m*q*ΔT/t
    moc(W)=masa(kg)*ciepło właściwe(J/kg K)*różnica temperatur(K)/czas(s)
    wychodzi że;
    P=1870kg*4189,9*(20/3600)= 43,5kW

Czy dobrze rozumuje, że pompa ciepła o mocy grzewczej 43,5 kW ogrzeje mi taką ilość wody w 1 h?

Napewno trzeba wziąć pod uwagę jeszcze straty ciepła, ile one mogą wynieść?

Czy taka pompa ma uzasadnienie w moim przypadku? Będę ją używał do grzania wody 8h dziennie przez 5 dni w tygodniu. Jakie najlepiej wziąć zasobniki na ciepłą wodę?
  • REKLAMA
  • #2 10245224
    thug10
    Poziom 14  
    Ocena: 33
    straty zależą od izolacji przewodów oraz samego zbiornika. Wzór który podałeś taktuje temat jak kalorymetr myślę, że min 5% trzeba do tego dodać na straty.

Pompa ciepła będzie bardzo kosztowna jako urządzenie o mocy 50kW. Koszt ponad 50 tys zł. Napisz dlaczego potrzebujesz zagrzać tą wodę tak szybko, czyli w godzinę. Oczywiście musisz też podać informację jakiego typu dolne źródło chcesz wykorzystać ?

Przykladowo gdybyś zdecydował się na czas przygotowania wody 8h to wystarczyła by pompa
    7kw, a taka kosztuje juz ok 20 tys :) typ pow/woda.
REKLAMA