logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć tuner satelitarny z laptopem bez gniazda RS?

ballack 20 Lut 2007 13:55 2542 8
REKLAMA
  • #1 3594800
    ballack
    Poziom 18  
    Ocena: 35
    mam problem-potrzebuje połączyć laptopa z tunerem sat,żeby wgrać nowy soft a w laptopie nie ma gniazda rs tylko usb.jaki kabel?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3595320
    ballack
    Poziom 18  
    Dokładnie to potrzebuje wgrać nowego loadera,liste kanałów itp.Podobno ta przejściówka się nie komunikuje z tunerem sat.Muszę chyba spróbować żeby się przekonać.
  • REKLAMA
  • #5 3613659
    slaw39
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    ballack napisał:
    mam problem-potrzebuje połączyć laptopa z tunerem sat,żeby wgrać nowy soft a w laptopie nie ma gniazda rs tylko usb.jaki kabel?

U mnie nie chodziło.Niewiem czy są różne przejściówki, ale ta co ja miałem nie widziała tunera.Na szczęście nie był to mój laptop i jak przyszło mi kupić to był to 1 warunek, bo co to za komp bez rs-a i stacji dyskietek? Napewno nie do flasha.
  • #6 3613939
    ballack
    Poziom 18  
    no właśnie i tu jest cały problem,może doczekam się w końcu jakiegoś rozwiązania.dlaczego laptopy nie mają rsa?pozdrawiam i dzięki za post.
  • REKLAMA
  • #7 3615234
    slaw39
    Poziom 12  
    ballack napisał:
    no właśnie i tu jest cały problem,może doczekam się w końcu jakiegoś rozwiązania.dlaczego laptopy nie mają rsa?pozdrawiam i dzięki za post.

Nie maja by tacy "amatorzy" ;) jak ty nic nie kombinowali.Wiele programików "amatorskich" jest napisane tylko na rs. Nie tylko laptopy nie maja rs-a widziałem też i "duże pudła" bez nich. Cholera napewno za jakiś czas będą dostępne tylko dla serwisów ;) Ktoś wyszedł z prostej łopatolologi, nie ma to nie kombinujesz. Ale wiara w polaka dodaje otuchy:)
  • #8 3616420
    michcio
    Specjalista elektryk
    Ocena: 481
    Po prostu rs stał się przestarzałym standardem. Mała szybkość itd. Od dawna nie widziałem sprzętu podpinanego przez rs-232. Chyba jedynym był modem, choć:

1. Modem wychodzi z użycia, prawie wszędzie jakiś szerokopasmowy internet.
    2. Popularniejszy (i tańszy) jest chyba modem wewnętrzny.

Wszystkie urządzenia używają teraz USB, nawet ciężko kupić jest drukarkę na LPT. A w laptopach rezygnacja z rs pozwala np. na wsadzenie na to miejsce 3 portów USB...
  • #9 3616794
    slaw39
    Poziom 12  
    michcio napisał:
    Po prostu rs stał się przestarzałym standardem. Mała szybkość itd. Od dawna nie widziałem sprzętu podpinanego przez rs-232. Chyba jedynym był modem, choć:

1. Modem wychodzi z użycia, prawie wszędzie jakiś szerokopasmowy internet.
    2. Popularniejszy (i tańszy) jest chyba modem wewnętrzny.

Wszystkie urządzenia używają teraz USB, nawet ciężko kupić jest drukarkę na LPT. A w laptopach rezygnacja z rs pozwala np. na wsadzenie na to miejsce 3 portów USB...

Oj michcio jaki Ty nie kumaty :idea: Jak bedziesz ambitny tak dalej to się dowiesz że prędkość nie zawsze jest wskazana, a nawet stosuje się spowalniacze do niektórych aplikacji. Czytaj uważniej o czym się pisze.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy połączenia tunera satelitarnego z laptopem w celu wgrania nowego oprogramowania (loadera, listy kanałów) przy braku w laptopie portu RS-232, a jedynie USB. Rozwiązaniem sugerowanym jest użycie przejściówki USB na RS-232, jednak pojawiają się wątpliwości co do kompatybilności takich adapterów z tunerem satelitarnym – niektóre przejściówki mogą nie nawiązać poprawnej komunikacji. W praktyce w firmach stosuje się masowo przejściówki USB-COM do sterowników przemysłowych, które działają pomimo początkowych obaw. Problemem jest jednak fakt, że wiele amatorskich programów do flashowania tunerów jest pisanych wyłącznie pod port RS-232, a laptopy często nie posiadają tego portu ze względu na jego przestarzałość i niską prędkość transmisji. Port RS-232 jest stopniowo wypierany przez USB, co utrudnia bezpośrednie podłączenie i wymaga stosowania konwerterów. Dyskusja podkreśla, że brak portu RS-232 w laptopach jest powszechny, a rozwiązania polegają na eksperymentowaniu z różnymi przejściówkami USB-RS232, choć nie zawsze z gwarancją sukcesu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA