logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

FAX SHARP UX-73 brak klawisza Flash - czym zastąpić ?

paweliw 20 Lut 2007 14:56 3155 9
REKLAMA
  • #1 3595050
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    Szkoła zakupiła FAX SHARP UX-73, niestety bez klawisza Flash. Jak go można zastąpić (o ile można) aby mieć możliwość przełączania rozmów (centrala SLICAN NCT-1248) ?.
    Przestudiowałem całą instrukcję ale nic w niej na temat przełączania nie ma (jest tylko fukcja zawieszenia rozmowy i podłączenia zewnętrznęgo telefonu).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3597669
    pol_s
    Poziom 25  
    Ocena: 34
    A nie ma tam przycisku oznaczonego R lub Recall ?
    Jeżeli nie ma to tylko krótkie naciśnięcie na widełki może pomóc

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 3599845
    pol_s
    Poziom 25  
    Ocena: 34
    No to masz problem. Ale z drugiej strony to CIEKAWY produkt - ma blokadę klawiatury a brak flasha :D
    W zasadzie jest to przycisk bardzo często potrzebny i wykorzystywany i jak się zastanawiam to nie mogę sobie przypomnieć innego sprzętu , w którym go również brak.

Pozdrawiam
  • #5 3600753
    waga
    Poziom 16  
    Ocena: 19
    Wydaje mi się że podłączenie telefonu analogowego w dodatkowe gniazdo załatwi sprawę
  • #6 3600769
    paweliw
    Spec od komputerów
    No coż osoba kupująca sprzęt nie miała zielonego pojęcia o co chodzi ...

Pewnie trzeba będzie sprzęt wymienić bo sobie kobiety z widełkami nie poradzą ...

waga napisał:
    Wydaje mi się że podłączenie telefonu analogowego w dodatkowe gniazdo załatwi sprawę

Niestety nie, bo stoi on w zupełnie innym miejscu i nie jest możliwe wykorzystanie go w tym celu.
  • #7 3601017
    waga
    Poziom 16  
    Ocena: 19
    chodzi mi o podłączenie dodatkowego telefonu analogowego do dodatkowego gniazda w faksie , patrz specyfikacja ostatni punkt
  • #8 3609219
    pieterek
    Poziom 18  
    Ocena: 17
    Jeżeli dobrze pamiętam w Elektronice praktycznej nr10/1999 jest opisana budowa /schemat+płytka/ flasha telefonicznego.Może ten schemat załatwi Koledze kłopot z faksem.Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #9 3610892
    paweliw
    Spec od komputerów
    Na razie wystarczy sposób "widełkowy", mimo istnienia pewnego ryzyka rozłączenia rozmowy.

Dziękuję wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Szkoła zakupiła faks SHARP UX-73, który nie posiada klawisza Flash niezbędnego do przełączania rozmów na centrali SLICAN NCT-1248. W instrukcji brak informacji o funkcji Flash, jedynie o zawieszeniu rozmowy i podłączeniu zewnętrznego telefonu. Próby znalezienia przycisku R (Recall) nie powiodły się, podobnie jak wykorzystanie widełek telefonicznych, które są ryzykowne i nieintuicyjne dla użytkowników. Propozycje obejmowały podłączenie dodatkowego telefonu analogowego do gniazda faksu, jednak fizyczne umiejscowienie urządzenia uniemożliwia takie rozwiązanie. W literaturze (Elektronika Praktyczna nr 10/1999) opisano schemat i budowę telefonu z funkcją Flash, co może stanowić bazę do samodzielnej modyfikacji. Alternatywnie, w innych modelach klawisz Flash bywa oznaczany jako "hold" i działa na podobnej zasadzie, umożliwiając zawieszenie rozmowy. Ostatecznie, ze względu na brak dedykowanego klawisza Flash, użytkownicy stosują metodę "widełkową" z ryzykiem rozłączenia połączenia.
REKLAMA