logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy Dell 5000e obsłuży dysk 80 GB? Intel 82440BX/ZX, BIOS Phoenix 2001

PitereQ_ 20 Lut 2007 17:06 1064 8
REKLAMA
  • #1 3595589
    PitereQ_
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Chce wymienić dysk w moim starym już trochę laptopie. Obecnie mam dysk 10GB i nie wiem czy dysk 80GB będzie działać. Proszę o pomoc jeśli ktoś się orientuje w tej materii. Mikroukład płyty głównej to Intel 82440BX/ZX. Typ BIOS-u Phoenix (04/27/01). Proszę o pomoc. Pozdrawiam:D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3595655
    tommi270
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    ruszyc pewnie ruszy, ale mozliwe ze potrzeban bedzie aktualizacja biosu
  • #3 3597489
    PitereQ_
    Poziom 12  
    A propo ruszenia to miałem już 3 dyski coprawda niewiadomego pochodzenia i zadnego nie widzial. 2x30GB i jedna 40-tka. Jedne ponoć chodzą inne nie. Cóż jak widzę trzeba będzie zaryzykować :]. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3598311
    PitD

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 237
    Sprawdzałem z dyskiem 60 GB i działa poprawnie.
    Co do dysku 80 GB to zwykle nawet z najnowszym biosem źle go widzi w setupie. Ale instalator XP wykrywa poprawnie całe 80 GB i się instaluje :)
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
    Marsz.J.Piłsudskiego 17, Kraków, 31-110 | Strona WWW: https://www.kuznia.pl
  • #5 3598476
    PitereQ_
    Poziom 12  
    Dziekuję za odpowiedz! Dziś zamawiam dysk. Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #7 3622780
    PitereQ_
    Poziom 12  
    Kupiłem 80GB seagate, ale mam małe problemy. Bios już miałem A06. Dysk mi wykrył ale dopiero jak wpialem zworke w konfiguracji "cable select". Problem polega na tym, że czasem widzi dysk a czasem nie, choc teraz to juz czesciej go nie widzi. Miał ktoś podobny problem ?? PitD co o tym sadzisz ?? Dysk do bani ?? czy coś z kompem ?? Pozdro
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 3622926
    PitD

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 237
    Podpinaliśmy z kolegą Samsunga 80 GB i było tak jak pisałem.
    Bios go widział jako chyba 20 GB ale instalator XP SP2 zobaczył do partycjonowania pełne 80GB.
    Żadnych zworek nie zakładaliśmy.
    Ja osobiście mam WD 60 GB i działa poprawnie.
    Może twój dysk za dużo je prądu i stąd brak detekcji.

A tak wogóle to laptop widzi mniejsze dyski poprawnie ?
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
    Marsz.J.Piłsudskiego 17, Kraków, 31-110 | Strona WWW: https://www.kuznia.pl
  • #9 3623615
    PitereQ_
    Poziom 12  
    Cały czas pracowałem na 10GB IBM i nie było z nim kompletnie zadnych problemów w stylu niewykrywania go prze BIOS. Fakt że ma bady i zgrzyta trochę, ale działa. Po pierwszym zamontowaniu seagate nie został on znaleziony przez BIOS. Zacząłem kombinować ze zworkami i wkońcu przy ostatniej konfiguracji CABLE SELECT zaczaił i zobaczył go jako 14GB. Instalator Windows wykrył go poprawnie i winda sie zainstalowała. Wszystko sobie skonfigurowałem popracowałem troche, aż zaczął fixować i nie wykrywać dysku. Raz się uda że wykryje a raz nie. Dziś wyjąłem cd-rom i odpalił. Włożyłem spowrotem tez odpalił. Potem znowu nie i tak z 10 razy teraz wyjąłem dysk wyjąłem zworke i działa jako master. Zapewne jak wyłącze kompa to już nie zobaczy dysku. Zauważyłem też że dysk czasem zgrzytnie, ale nie wiesza ani nie spowalnia pracy komputera.

Podsumowanie tematu

✨ W laptopie Dell 5000e z mikroukładem płyty głównej Intel 82440BX/ZX i BIOS-em Phoenix (wersja z 2001 roku) możliwa jest wymiana dysku 10 GB na większy, np. 80 GB. Zalecana jest aktualizacja BIOS-u do wersji A06, co poprawia wykrywalność większych dysków. Dysk 80 GB bywa widziany w BIOS-ie niepoprawnie lub w ograniczonym zakresie (np. jako 14-20 GB), jednak instalator Windows XP wykrywa i instaluje system na pełnej pojemności dysku. Problemy z wykrywaniem dysku mogą wynikać z konfiguracji zworki (zalecane ustawienie "cable select") oraz ewentualnych problemów z zasilaniem dysku. Przykładowo dysk Seagate 80 GB wykrywa się niestabilnie, czasem BIOS go widzi, a czasem nie, co może powodować nieregularne działanie. Dyski Samsung 80 GB i Western Digital 60 GB działają poprawnie, choć BIOS może ograniczać ich widoczność. W przypadku problemów z wykrywaniem dysku warto eksperymentować z ustawieniami zworki i sprawdzić stabilność zasilania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA