logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CTX PR711FL - jak podłączyć sygnały w wtyczce VGA 15pin?

bartes 20 Lut 2007 17:16 2377 3
REKLAMA
  • #1 3595625
    bartes
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam serdecznie

Potrzebuję schemat wtyczki do owego monitorka. Jak idą sygnały w wtyczce VGA 15pin wiadomo - informacja ogólnie dostępna, ale każdy monitor ma troszkę inne podłączenie (np bity identyfikacji, synchronizacji).

Jak to jest w przypadku tego monitora? Szkoda pieniążków na serwis jeśli można coś zrobić samemu...

Z góry dzięki za pomoc, jeśli są jakieś pytania do oczywiście dopowiem. Nie jestem elektronikiem i nie potrafię samodzielnie określić tego, czego szukam (z resztą nie mam omomierza) - jedynie potrafię obsłużyć lutownice.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3602703
    michu71
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Tu masz schemat wtyczki:
    http://www.hardwarebook.info/VGA_(15)
    kazdy monitor ma takie same polaczenia we wtyczce inne moga byc kolory przewodow i polaczenie w samym monitorze a to juz musisz sprawdzic na schemacie monitora
  • REKLAMA
  • #3 3604843
    bartes
    Poziom 12  
    No właśnie... o ile wyczytałem niektóre monitory używają róznych pinów do identyfikacji. Różnice nie są wielkie ale są... a eksperymentalnie nie byłem w stanie ustalić co i jak

Póki co wiem które wiązki odpowiadają za RED, GREEN, BLUE, uziemienia do nich, ogólny GND, SCL, VSYNC, HSYNC (albo CSYNC).

Zostaje mi wiązka z białej izolacji której przeznaczenia nie znam no i oplot całego kabla który biegnie bezpośrednio pod izolacją wokoło wszystkich innych przewodów. On też powinien być podpięty... nie wiem sam.

Schemat D-SUB znam, przeglądałem wszystkie linki w temacie "uszkodzony przewód/wtyczka" ale mimo to nie mam na tyle umiejętności, żeby określić co i jak.

Co do schematu... załączam go do postu. Nie znam się i nie umiem z niego odczytać co i jak. Jeśli ktoś mógłby mi w tym pomóc... byłbym zobowiązany
    Moderowany przez zdzich42:

W dziale monitory nie zamieszczamy schematów

• #4 3611126
    bartes
    Poziom 12  
    Jako, że nikt nie jest w stanie pomóc mi rozpoznać poszczególnych znaczeń wiązek w przewodzie monitorowym, oddałem sprzęt do serwisu.

Szkoda, chciałem to zrobić samemu - nie tyle ze względu na koszt, co doświadczenie.

Szkoda, że temat okazał się za trudny:cry:
REKLAMA