logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak dostępu do panelu routera DLink DL-604, migająca czwarta dioda

tooomek77 20 Lut 2007 21:57 2028 9
REKLAMA
  • #1 3597268
    tooomek77
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Problem jest chyba nietypowy. Po podłączeniu routera DLink dl-604, wszysto jest OK, urządzenie sygnalizuje, że działa(świecą się diody).
    Nie ma natomiast możliwości wejścia na router poprzez eksplorator, na adres podany w IPCONFIG (192.168.0.1). Router nie rozdziela też sygnału internetowego. Również reset nic nie pomaga. Czy jest możliwość stwierdzenia co jest nie tak ? Poprzedni właściciel na Allegro zapewniał, iż router działa, z tym, że cały czas miga czwarta dioda... Dodam też iż, bez routera internet działa.
    Będę wdzięczny za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 3597327
    marek-mba
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Co oznacza ta dioda? Czy nie masz jakiegoś firewall`a? Czy możesz pingować router? Do czego podłączony jest ten router?
  • #3 3597463
    tooomek77
    Poziom 14  
    Ta dioda to jest czwarty LAN który nawet nie podłączony świeci, ale sprzedawca zapewniał, iż coś takiego występuje, a mimo to router miał działać. Router miał rozdzielać łącze internetowe na dwa komputery(żródło podłączone jest do złącza WAN, a odbiorniki do złącz 1 i 2). Po prostu nie sposób wejść na router...

Dodano po 1 [minuty]:

Aaaa zapora windows jest wyłączona, a jak moge pingować router, poleceniem PING adres ?
  • REKLAMA
  • #4 3597482
    marek-mba
    Poziom 18  
    Dokładnie ping i adres bramy domyślnej - czyli routera. Router jest podłączony do jakiegoś modemu? Czy masz jakiegoś antywirusa (np Avasta)?
  • REKLAMA
  • #5 3597577
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 28
    Najpewniej rputer ma inny niz podales adres IP , wez lookatlan przeskanuj cala podsiec i juz, albo zresetuj ten routerek do ustawien fabrycznych
  • #6 3597610
    tooomek77
    Poziom 14  
    Nie mam antyvirusa...
  • REKLAMA
  • #7 3598116
    tooomek77
    Poziom 14  
    Router jest podłączony bezpośrednio do sieci kablowej DSL, nie ma żadnego modemu. Po uruchomieniu komendy IPCONFIG, jako maska podsieci pojawia się : 192.168.0.1. Na taki właśnie adres próbuję wejść z poziomu eksplorera, ale nie ma takiej możliwości. Reset był robiony (kilkanaście sekund był wcisniety guzik od resetu, więc chyba sie zresetował :))
  • #8 3598282
    marek-mba
    Poziom 18  
    Wklej tu wynik polecenia ipconfig /all
  • #9 3600155
    tooomek77
    Poziom 14  
    Brak dostępu do panelu routera DLink DL-604, migająca czwarta dioda

o dziwo, podłączyłem jeden koniec luźnego kabla do LAN 3, a drugi do LAN 4 i router zadziałał !
    Nie wiem dlaczego tak się stało, w chwili obecnej pracuje w porządku, a to co pokazuje IPCONFIG widać powyżej
  • #10 3601277
    charwer
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Problem jest taki, że jeżeli miga jakakolwiek dioda przy jakimkolwiek porcie to jest spalony bezpiecznik tego portu zabezpieczający całe urządzenie przed uszkodzeniem. Jest to standardowy problem w Dl-604 i znam na niego dwa rozwiązania i radzę zastosować któreś z nich. Pierwsze jest takie, że jak internet przestanie działać, to przełączasz się do innego portu i działa znowu przez kilka tygodni i tak do wykorzystania wszystkich portów. Wadą tej metody jest to, że po jakimś czasie przepalą się wszystkie porty switch'a i router idzie na gwarancję. Metoda u mnie funkcjonowała przez długi czas i w sumie wymieniałem mojego D-linka 5 czy 6 razy. Ale obczaiłem, że porty przepalają się, gdy są problemy z uziemieniem, przesłuchami w kablach przepięciami, prowadzeniem kabli koło instalacji 230 v... itp. Zbudowałem więc protectneta i kupiłem switcha 8-mio portowego. Podłączyłem to tak: Do portu WAN sygnał internetu. Do pierwszego portu switcha routera wpiąłem protectneta ( WAŻNE !!!! UZIEMIONEGO) a następnie do protectneta wpiąłem switcha i do switcha kompy. METODA skuteczna bo:
    •protectnet eliminuje wszelkie przepięcia no do jakiegoś tam napięcia
    •switch posiada filtr na każdym porcie dzięki czemu jak idzie przepięcie to pozbywa się o w skuteczny sposób nie przepalając nic.
    •KAŻDE (!!!) urządzenie sieciowe (czyli switch i D-LINK) podłączone są przez listwę filtrującą napięcie (UZIEMIONĄ - uziemieniem przez kabel w gniazdku ale lepsze to niż nic...)

Pozdrawiam i polecam metodę nr 2 :)

Dodaję, że nie jest to wina błędnego adresowania, bo router poprawnie skonfigurowany odpala za pierwszym razem. Radze bardzo dobrze zapoznać się z jego interfejsem, bo dobra konfiguracja ratuje przed różnego typu atakami sieciowymi:)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy braku dostępu do panelu administracyjnego routera D-Link DL-604 oraz migającej czwartej diody LAN, która świeci nawet bez podłączonego kabla. Router jest podłączony bezpośrednio do sieci DSL bez modemu, a adres IP bramy domyślnej to 192.168.0.1, jednak próba połączenia przez przeglądarkę nie powiodła się. Reset urządzenia nie przyniósł efektu. Połączenie kabli między portami LAN 3 i LAN 4 spowodowało tymczasowe przywrócenie działania routera. Migająca dioda wskazuje na uszkodzony bezpiecznik portu LAN, co jest znanym problemem w modelu DL-604. Uszkodzenia portów mogą wynikać z problemów z uziemieniem, przepięciami lub zakłóceniami elektromagnetycznymi. Proponowane rozwiązania to przełączanie się na inne porty LAN do czasu ich awarii lub zastosowanie zewnętrznego switcha z ochroną przeciwprzepięciową (protectnet) i prawidłowym uziemieniem, co zapobiega dalszym uszkodzeniom i wydłuża żywotność urządzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA