logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaprogramować animację żarówek w LOGO! Siemensa na targi Expo?

pierdasik 20 Lut 2007 22:14 1629 6
  • #1 3597383
    pierdasik
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam.
    Jestem w trakcie tworzenia programu na szkolne targi Expo. Sterownik LOGO! 230 będzie połączony z czterema kolorowymi żarówkami, modułem GSM (zewnętrznym nie siemensa), i dwoma podwójnymi włącznikami oświetleniowymi (takimi jak każdy z nas ma w domu:) ).
    Moje założenie jest takie. wejścia od I1 do I4 będą połączone z włącznikami, natomiast wejście I5 ze stycznikiem modułu GSM, do wyjść Q1-Q4 będą podłączone kolorowe żarówki halogenowe. Po zmianie stanu na wejściu I1 do I4 (nie zależnie czy jest to zmiana z 1 na 0 czy z 0 na 1) ma nastąpić uruchomienie powiedzmy animacji :) (żarówki będą migać w jakiś określony sposób)po kolejnej zmianie stanu zatrzymanie animacji to, gdy zostanie podany sygnał wyskoki na I5 nastąpi załączenie wszystkich żarówek. Te już jest rozwiązane.
    Program to w skrócie 5 segmentów sprzężonych z 5 wejściami. Segmenty od 1 do 4 to generator połączony w zależności od potrzeb z 4 lub 2 licznikami, a segment piąty blokuje wszystkie liczniki i podaje sygnał wysoki na wyjścia.s
    Problem polega na rozwiązaniu przełączania pomiędzy segmentami (każdy to inna animacja). Docelowo ma to wyglądać tak. Jeśli powiedzmy jest uruchomiony segment pierwszy i ktoś przyciśnie włącznik połączony z I2 czyli segmentem drugim, segment pierwszy zostanie wyłączony nie zależnie do tego jaki sygnał jest na wejściu pierwszym (układ ma reagować na zmiane stanu a sygnału na wejściu) a włączony zostanie segment drugi. Jeśli znów nastąpi zmiana sygnału na którym w wejść 1-4 nastąpi wyłączenie działającej animacji i załączanie kolejnej.
    Program tworze w Logo comforcie 5 w załączniku to czego już dokonałem. Mam nadzieje że mój opis jest w miare czytelny. Czekam na wszelką pomoc. Zależy mi na czasie ponieważ Expo zaczyna się pierwszego a trzeba jeszcze połączyć tablice.
    Załączniki:
    • NaExpo.rar (19.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 3598083
    andy1955
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 50
    resetujesz tylko wejściem I5 .
    Dlaczego nie włączysz do resetu pozostałych wejść (pośrednio poprzez człon OR ) ?
    Tak aby przerzutnik wejścia I1 B050 był resetowany także poprzez impulsy z B039,B048, B063.
    Analogicznie postąp z pozostałymi przerzutnikami.
  • #3 3600853
    pierdasik
    Poziom 11  
    Nie sprawdza się to. Układ owszem się wyłączy i nastąpi przełączenie tylko po tym przełączeniu układy się blokują niejako na stałem nie ma możliwości wzbudzenie innych wejść.
  • Pomocny post
    #4 3602205
    andy1955
    Specjalista Automatyk
    u mnie to działa.Wymieniłem tylko RS przerzutniki na "normalne"
    Załączniki:
    • NaExpo.rar (22.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 3605802
    pierdasik
    Poziom 11  
    Bardzo mi pan pomógł. Tylko jak jeden problem został rozwiązany pojawił się następny układu nie da się wyłączyć kolejną zmiana stanu, ale ten problem rozwiąże chyba w następujący sposób, do wyłączania układów użyje jednego z klawiszy wbudowanych w sterownik. To i tak ma być tylko program pokazowy który ma robić wrażenie a nie być praktyczny. Jeszcze raz dziękuje.
  • #6 3606221
    andy1955
    Specjalista Automatyk
    wyłączałem ten układ wyłącznikiem I5 - ale możesz naturalnie coś innego wykombinować.
  • #7 3609432
    pierdasik
    Poziom 11  
    Tak tylko I5 będzie połączone ze stycznikiem modułu GSMi i będzie można je uaktywnić tylko za pośrednictwem smsa. Użyje klawiszy w logo.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy programowania animacji czterech kolorowych żarówek halogenowych podłączonych do sterownika LOGO! 230 firmy Siemens, sterowanego za pomocą wejść I1-I4 (włączniki oświetleniowe) oraz wejścia I5 (stycznik modułu GSM). Celem jest uruchomienie animacji migania żarówek po zmianie stanu na wejściach I1-I4, zatrzymanie animacji przy kolejnej zmianie oraz załączenie wszystkich żarówek po sygnale na I5. Proponowane rozwiązania obejmują wykorzystanie przerzutników RS i ich resetowanie za pomocą sygnałów z wejść, jednak pojawił się problem z blokowaniem układu po przełączeniu, uniemożliwiający ponowne wzbudzenie innych wejść. Rozwiązaniem okazała się wymiana przerzutników RS na "normalne" oraz zastosowanie klawiszy wbudowanych w sterownik LOGO! do wyłączania animacji, gdyż wejście I5 jest zarezerwowane dla modułu GSM i aktywowane zdalnie przez SMS. Program składa się z pięciu segmentów sprzężonych z wejściami, gdzie segmenty 1-4 to generatory połączone z licznikami, a segment 5 blokuje liczniki i steruje wyjściami.
REKLAMA