logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Logo!Soft Comfort DIODY, nauka programowania sterownika

sej87 31 Gru 2011 18:02 10914 16
  • #1 10329977
    sej87
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Witam

Czy mógłby ktoś pomóc mi z taki ćwiczonkiem, koleino zapalane są 4 diody na 1 sekundę, gdy jedna gąsię zapala się następna, gdy zgaśnie ostatnia czyli 4 zapala się pierwsza. Jestem początkujący wiec jeżeli zna ktoś jakieś dobre materiały do nauki programowania tego sterownika byłbym bardzo wdzięczny za pomoc. Na obrazku załączam to co do tej pory zrobiłem ale nie mogę tego zsynchronizować. Bardzo proszę o pomoc ;] i jakieś dobre materiały do nauki.
  • Pomocny post
    #2 10330132
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5159
    Ależ tu nakombinowane, przepraszam, jak by muchy nas.....y :D :D To się na max. ośmiu blokach robi (przekaźniki czasowe wyzwalane zboczem) Jeden blok czasowy wyzwala następny, ostatni zapętlony do pierwszego, albo na liczniku liczącym do czterech, albo na kawałku rejestru przesuwnego......tysiąc możliwości w LOGO! :D
    Poszukaj sobie przykłady na LOGO! Bodaj coś takiego tam było, właśnie w kilku wersjach realizacji.
  • #3 10334272
    sej87
    Poziom 10  
    dzięki że odpowiedziałeś ;) dopiero zaczynam uczyć się tego także proszę o wyrozumiałość, w jaki sposób mogę to zapętlić bo nie mogę połączyć ostatniego bloku z pierwszym bezpośrednio?

i w takim układzie nie ma możliwości żeby to też chodziło w drugą stronę??
  • #4 10334434
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5159
    Q4 przez inv. na wyjście B001. Pomyśl jeszcze trochę, bo już dobrą droge obierasz :D. Co do migania do tyłu przed każdym Q ,,NAND i drugi taki zestaw.
  • #5 10335835
    sej87
    Poziom 10  
    a w tym jednym układzie mona było by zrobić tak że np. po pojawieniu się drugiego sygnału na wejściu diody gasną w drugim kierunku?
  • #7 10338145
    sej87
    Poziom 10  
    zrobiłem takie dwa układy, na jednym diody zapalają się w prawo na drugim w lewo chodzi mi żeby połączyć to w jeden układ aby móc dowolnie przełączać, tylko nie wiem jak to zrobić :?:

może ktoś coś mi tu jakieś wskazówki poradzić i pomóc, bardzo proszę
    Załączniki:
    • Lampki_v6.rar (10.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #8 10340978
    lukaszu6
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Witam , dla sportu napisałem Ci to zadanko , z użyciem stopwatcha i 4 komparatorów + 5 do resetu , schemat banalny , moze Ci pomoże. Pozdrawiam

• #9 10343027
    sej87
    Poziom 10  
    dzięki wielkie na pewno się przyda ;) i mam pytanie odnośnie tego stopwatcha czy w wersji Logo Soft Comfort v.6 ten blok jest dostępny??

Dodano po 2 [godziny]:

to samo ćwiczonko próbuję wykonać za pomocą liczników tylko nie za bardzo mi to wychodzi bardzo proszę o pomoc i jakieś podpowiedzi ;)
  • #10 10344357
    lukaszu6
    Poziom 16  
    Witam, wiesz co nie wiem czy w v6.0 jest gdyż nie używam tych sterowników , ale z tego co patrzę na necie to raczej nie ma , tak że masz tu drugą wersję na licznikach , i asynch. generatorze impulsu , a to na pewno jest w v6.0. Pozdrawiam

• #11 10344391
    sej87
    Poziom 10  
    mam jeszcze taki układ, wiem ze trochę to zakręciłem za bardzo ale "prawie działa" :D , otóż po pojawieniu się sygnału na wejściu diody zapalają się w stronę prawa gdy sygnał znika zaczynają się zapalać w lewo tylko nie wiem jak wyeliminować to zęby się niezapalany dwie naraz gdy jest zmiana kierunku w lewo

Załączniki:
    • Lampki_v7.rar (9.99 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #12 10344878
    lukaszu6
    Poziom 16  
    Nie bardzo mi się chce to twoje poprawiać , ale że jako dawno nic na PLC nie pisałem to zrobiłem Ci tutaj to co chciałeś . Mozesz wybrac czy zaświecają się tylko w prawo( C1 wyłączony ) czy od lewej do prawej (i z powrotem właczony C1) . Jako zadanie dodaj trzecią opcję żeby zaświecały się tylko do lewej . Pozdrawiam.

Załączniki:
    • diody3.rar (11.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 10349110
    sej87
    Poziom 10  
    dzięki wielkie za pomoc ;) analizuje sobie ten program trochę go sobie narazie poprzestawiałem tak abym wszystko rozumiał co załączam na obrazku i w pliku, mam takie pytanko bo licznik jest resetowany do zera nawet jak ustawie wartość początkową 4 to i tak to mi nic nie da i w lewo nie będzie to chodzić, czy mógłbyś mi jakiś drobnych wskazówek udzielić jak to mogę zrobić??

Załączniki:
    • Lampki-prawo LICZNIKI_v9.2.rar (10.24 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #14 10351364
    lukaszu6
    Poziom 16  
    Do samego wieczora w szkole jestem , tak że później naszkicuje , spróbuj wykorzystać wybór kierunku zliczania liczników w dół na starcie. kilka bramek logicznych żeby nie można było włączyć w prawo i lewo naraz , pokombinuj , jak nie dasz rady to później wesprę.

---EDIT:
    Urwałem się wcześniej(wagary), więc jak mówiłem zrobiłem Ci to co chciałeś. Schemat może się wydawać skomplikowany ale.. Moim założeniem na wstępie było żeby nie dokładać do układu żadnych dodatkowych liczników (było by chyba łatwiej). A więc cały widz polega na fragmencie schematu oznaczonym na rysunku przeze mnie "1" gdzie po prostu sprawdzane są warunki if() jaki został wybrany tryb a jeśli oba naraz układ jest blokowany. Dla przykładu wybrałeś "lewo" to dla stanu licznika 0 zaświeci się wyjście Q4 (4dioda, u mnie Q9),
    dla 1 ->3 itd odwrotnie jak dla trybu "prawo". w celu wybrania trybów "wte i wewte" należy podac na wejscia I3 i I2 lub I1 i I2 stan wysoki. włączenie I3"prawo"i I1 "lewo" układ jest blokowany.
    to co zaznaczyłem jako "2" to tylko układ odpowiedzialny, w zależności które wejścia "wysokie" (I2z I1 czy z I3),za odpowiednią zmianę kierunku zliczania licznika.łatwo dojdziesz o co chodzi. Rozwiązanie nie jest optymalne jak wiadomo (chroniczny brak czasu)ale może pokaże Ci jakąś ideę rozumowania, choc za bardzo się nią nie sugeruj , ja też dopiero się uczę. Przeanalizuj schemat dokładnie może się coś rozjaśni. I powiedz mi jeszcze na koniec skąd masz to zadanie , szkoła czy własna potrzeba?. Pozdrawiam

Załączniki:
    • diody4wte_i_wewte.rar (21.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 10353824
    sej87
    Poziom 10  
    Raczej potrzeby własne, ponieważ chciałem zmienić dział w którym obecnie pracuję i zająć się właśnie tego typu programowaniem, no ale najpierw muszę się trochę poduczyć i narazie długa droga przedemną, znajomy właśnie polecił mi żebym zaczął naukę od sterownika LOGO Siemensa, naprawdę wielkie dzięki Ci że tu mi pomagasz bo ja najszybciej porostu uczę się poprzez konkretne przykłady i tutaj każdy Twój post i pomoc jest bardzo dla mnie istotna i ważna, jeszcze raz wielkie dzięki ;)

i mam takie jedno pytanko do tej pierwszej wersji na licznikach co diody zapalały się w prawo konkretnie chodzi mi o moment kiedy ostatnia dioda (Q4) gaśnie a zapala się pierwsza (Q1) bo nie wiem w jaki sposób przez bramkę NOR puszczany jest sygnał skoro cały czas któraś dioda się świeci to skąd ten sygnał?? Powiedz mi czy dobrze rozumuję i z góry sorki jeżeli to pytanie jest głupie ;), gdy zgaśnie ostatnia na ułamek sekundy sygnał pojawia się na wyjściu NOR czyli to przejście z Q4 na Q1 nie trwa dokładnie sekundę tak jak jest to np. z Q1 na Q2... ?
  • Pomocny post
    #16 10354007
    lukaszu6
    Poziom 16  
    Mniej więcej dobrze rozumujesz ale Logo z tego co wiem jest taktowane częstotliwoscią 96MHz , tak że sam Timer jest o wiele niedokładniejszy niż ten czas kiedy na bramce nor mamy stan wysoki , Praktycznie w żaden sposób nie wpłynie to na jakąś niedokładność w twoim układzie. A napewno tego nie zobaczysz. Powiedzmy że cała ta instrukcja z zerowaniem liczników to jakieś max 2 może 3 cykle zegarowe a to jest 1 / 48MHz = 2*10^-8 sekundy tak że sam widzisz jak to mało, a czasy między załączeniami wyjść od Q1 do Q3 też nie będą dokładnie równe sekundę dochodzi czas na zerowanie licznika i ustawienie wyjścia. Mam nadzieję że jakoś wyjaśniłem a tutaj w ogóle o dokładności timerów w PLC : https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1191655.html#5999384#5999384
  • #17 10373720
    sej87
    Poziom 10  
    Dzięki Wielkie wszystko jasne ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w programowaniu sterownika LOGO! Soft Comfort, aby stworzyć układ, w którym cztery diody zapalają się kolejno co sekundę. W dyskusji poruszane są różne metody realizacji tego zadania, w tym wykorzystanie bloków czasowych, liczników oraz bramek logicznych. Uczestnicy wymieniają się schematami oraz wskazówkami, jak zrealizować zapętlenie oraz przełączanie kierunku zapalania diod. Pojawiają się pytania dotyczące dostępności bloków w różnych wersjach oprogramowania oraz dokładności czasowej w układach PLC. Użytkownik dziękuje za pomoc i prosi o dodatkowe wskazówki dotyczące implementacji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA