logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sinus 154 Dsl alternatywne firmaware i zwiększanie mocy

Fox-hubert 21 Lut 2007 20:30 13935 11
REKLAMA
  • #1 3600906
    Fox-hubert
    Poziom 10  
    Witam
    Moje zapytanie dotyczy Ap z serii T-com sinus 154 Dsl.
    Mianowicie:
    Moc podawana na aukcjach Allegro to 140mw ale nikt nie pisze ze ta moc jest dzielona na 2 anteny, czyli wynikiem tego jest rzeczywista moc na jedna antenę rzędu około 70 mw. Sprzedawcy proponują zamontowanie konektora na antenę zewnętrzną i usuniecie obu antenek oraz przekierowanie całej mocy na jedno wyjście koszt około 15zł. Zastanawiałem się nadym przed antenami jest układ s79 ale z schematu tego układu wynika ze jest to tylko przełącznik który dzieli sygnał na 2 anteny lub w ogóle go odłancza.
    Podobno w modelu 1054 można zwiększyć moc programowo do 130 mw chodzi mi o model z linuxem. Szukałem alternatywnego firmaware do modeli z serii SINUS154_DSL_BASIC oraz SE znalazłem i wgrałem
    Link: http://prdownload.berlios.de/ar7-firmware/openwrt-runtime-SINUS154_DSL_BASIC_3-20080527.bin

Wgrałem też różne sofy z 3Com i innych, ale tylko ten linux się odpala, trochę czasu zajęło mi znalezienie sposobu na komunikaty w stylu: za duży rozmiar pliku, nie parawan wersja firmaware, nie poprawy typ pliku ( to opisze jak znajdę czas, bo każdy soft można w niego wgrać nie wgrywa tylko tych za dużych, bo brak miejsca.) Jak ktoś poradzi sobie z linuxem niech da znać, bo ja na linuxie się nie znam. WGRYWANIE NIE ORGINALENEO FRIRMAWARE GROZI PODOBNO USZKODZENIEM SPRZETU to tak dla inf. żeby nikt mnie nie wyklinał.
    Na razie to tyle a jak komuś sprzęt się wyłoży przy ładowaniu softu to chętnie odkupię.
    Jeżeli ktoś wie jak podnieść moc w modelach 154 to bardzo proszę o dokładny opis hubert-sz(_at_)wp.pl
    A odłączenie jednej antenki niewiele daje tylko trochę jest szybszy po nie przełącza miedzy jedna a drugą.
    To mój pierwszy temat wiec proszę o wyrozumiałość. Chciałem dodać zrzut ekranu z alternatywnego softu ale nie wiem jak[/img]
    Załączniki:
    • Sinus 154 Dsl alternatywne firmaware i zwiększanie mocy bez tytułu.JPG (48.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3702475
    idub
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Mam sinus 154 dsl basic se ale nie mogę wgrać żadnego alternatywnego firmware. Opisz jak to zrobiłeś!!.

Jeżeli masz rozkład pinów jtag to bym był wdzięczny bo nie mogę nigdzie w sieci znaleźć.
  • #3 3704238
    mapek_sz
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    No to tak:
    Mam pare sztuk tego shitu, ale nie jest tak żle. Ja ten układ któren opisujesz wylutowałem i wstawiłem mostek z cienkiego przewodu miedzianego. Niestety raz wyjdzie mi to lepiej raz gorzej (brak specjalistycznego sprzętu). Ale ogólnie jest lepiej niż z nim.
    Natomiast temat wgrania alternatywnego softu jest dla mnie bardzo interesujący. Jakby była mozliwość opisania jak to zrobic (bezpiecznie) Byłbym bardzo wdzięczny. Zastanawia mnie tylko sprawa typu czy wrt nie ma mozliwości sterowania antenami??
    Pod tego typu softem mozna często wydac komendy typu:
    set antenna 1 lub
    select antena 1.
    Co do mocy to często spotykam komendy typu :
    set power 20
    Powinno cos być po wydaniu komendy help
    Z tego co wiem to WRT jest bardzo chwalone i mam na to chrapke (strach mnie powstrzymuje)
    Jtaga powinno sie podpiąć bez większego problemu...ale po co??
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3706167
    Fox-hubert
    Poziom 10  
    Wgrywnie innego soty kazde praktincznie wykonuje przez port lan wytarczy przytrzymac wcisniety reset i podłaczyć zasilanie, wtytm momecie 2 sasiednie kontrolki powinny migać pulsacyjnie. Nastepnie podłaczmy kabel i czekamy az dhpc przydzieli adres. Dobrze jest karte przełaczyc na 10 MB zauwarzyłem ze sprawniej to działa. W momecie gdy uzyskamy adres wpisujemy ip naego ap i mamy tryb serwisowy. Przełaczenie katy bywa dosć ważne bo niektóre softy nie łaczą na 100MB.
  • REKLAMA
  • #5 3706378
    mapek_sz
    Poziom 21  
    W linku któren podałeś są dwa softy. Wgrywasz ich i działają??..Naczytałem sie jak to te sinusy padają pod wrt i zrezygnowałem. Wrt ma chyba też jakiś kofigurator poprzez http.
    poczytam i zobacze
    dzięki i pozdrawiam

Dodano po 20 [minuty]:

aha....zapomniałem zapodać linka do forum...:
    http://openwrt.pl/
    Mase ciekawostek tam jest o openwrt.
    Jak zakupie jakiegoś sinusa i wgram to kamikadze to podziele sie opiniom.
    Planuje gdzies na koniec przyszłego tygodnia, bo nie mam na razie czasu.
    pozdrawiam
  • #6 3800537
    surtoip
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    ja mam uwalonego sinusa i nie wiem co z nim zrobic Moze pomozesz jak ci sie udalo?
  • REKLAMA
  • #7 3820000
    Fox-hubert
    Poziom 10  
    Gdzieś kiedys znalazłem cos takiego to txt Pawlo nie do konca w orginale
    Sinus 154 komfort jest harwareowo identyczny z smc2804wbrp-g.

Niestety firmware jest niewymienne poniewaz oba routery maja bootloader w innej wersji. Po wymianie bootloadera w sinusie na ten

http://www.broadbandreports.com/r0/download/1...1c828b94f5afe65e07f877/smc2804wprp-g-boot.zip

tutaj jest dump orginalnego boota z sinusa
    http://www.broadbandreports.com/r0/download/1...sinus%20154%20Komfort%20bfc00000-bfc1ffff.zip

tutaj jest ostatnie firmware sinusa v0.81
    http://www.broadbandreports.com/r0/download/1...9c523e7b60765cad97d9/FW_154Komfort_V_0.81.zip

tutaj jest procedura recovery
    http://www.dslreports.com/forum/remark,14385272?hilite=2804wbrp-g+firmware

router kuma firmware pochodzące od SMC. Na tą chwilę trzeba wylutowac flash i reprogramowac go programatorem willem. Aby wgrac firmware SMC trzeba uruchomic router w trybie recovery tj. przez kilka sekund wciskac reset i wlaczyc router. Odpali sie strona recovery i router łyknie firmware. Ostatnie firmware SMC w wersji 2.08 jest na stromie www.smc.com.

albo tutaj
    http://www.dslreports.com/r0/download/805045~...8455186941a0dcda272f39/smc2804wbrpg_v2.08.zip

boot ma dlugosc 128kb i nalezy go zapisac od początku flasha

Przewaga softu smc jest powalajaca. Pomijam ze jest angielski to ponadto jest stabilnyi ma wiecej mozliwosci konfiguracji

//edit

Dodano po 3 [minuty]:

To tez miałem gdzieś na dysku tez pisał PAWLO na jakim forum
    Da sie tez boota wymienic przez konsole RS232!

Podczas staru routera wcisnąć "!" i wejdziemy w tryb administratora. Wybrać "U" a potem "0". W tym momencie router wykasuje flash w obszarze boot'a i bedzie czekał na transmisje nowego boota przez terminal protokołem Xmodem. Podczas oczekiwnia wywala literki C na konsoli co znaczy oczekiwanie na transmisję. Terminalem inisjujemy wysłanie Xmodem'em plik binarny z boote. Polecam darmowy Tera Term Pro. Waźne aby przed oberacją wyłączyć i włączyć router coby sie nie zważyło coś. Wymieniłem tak kilka razy boota 1.3 na 1.6 i odwrotnie. Co ciekawe boot 1.3 pochodządzy z SMC uruchamia poprawnie firmware SMC oraz firmware Sinusa. Jedynie co trzeba zrobic to w firmware sinusa poprawic sygnature na końcu pliku firmware z "BRN154KOM" na "BRNW"
    Luksusik po prostu ten boot 1.3
  • #8 3820978
    mapek_sz
    Poziom 21  
    Super...naprawde dzieki za opis....jakbys mógł podac co nowego wnosi firmware od smc byłbym wdzięczny. Bez tego bym sie nawett obszedł, bardziej przydała by sie rozpiska do jtaga. Rozumie ze ten firmware jest do baisc se. Czy baisc3 tez to dotyczy??
    pozdrawiam
  • #9 4164998
    docentw
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    odswieze troche temat czy do wersji basic 3 jest tez cos podobnego?
  • #10 4205967
    tripman
    Poziom 12  
    Ocena: 41
    Cześć Dało by sie reanimować linki? Niestety nie działają a bardzo przydałby mi się te pliki.
    Ps. Co mogę zrobić kiedy próbuję wgrać nowy firmware a ruter mówi ze: Incorrect firmware image?

Dodam ze wgralem alternatywny firmware no i przestal zyc...
    dzieki za odp.
  • #11 4872511
    phlp
    Poziom 12  
    a zna ktos sposob bez wylutowywania pamieci ?

bo to jest SMD i mozna ja latwo uszkodzic

no i przydalo by sie zreanimowac linki
  • #12 4992971
    chmuri
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    hehe nieststety miałem wcześniej porzyczonego hawka ale musiałem go oddać bo kolega wgrał właśnie ten soft do sinusa a że sie nie zauważył jak wgrał że się obsługuje z kosnoli więc musiałem mu oddać hawka i wziąść tego sinusa i mam własnie dokładny problem jak na zdjęciu bo nie wiem jak to badziewie pod tym linuchem skonfigurowac skoro system plików jest niezapisywalny jeżeli ktoś wie to prosze o wspacie albo choć o linka co i jak z komendami bo nie moge tego przegryśc albo jak zmienić softa na ten zwykły??:) Pozdrawiam i dziekuję za odpowiedź;)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy możliwości zwiększenia mocy i wgrywania alternatywnego firmware w punktach dostępowych z serii T-com Sinus 154 DSL, zwłaszcza modeli Basic, Basic SE oraz Komfort. Użytkownicy zauważają, że deklarowana moc 140 mW jest dzielona na dwie anteny, co skutkuje około 70 mW na antenę. Proponowane jest usunięcie przełącznika S79, który rozdziela sygnał na anteny, i zastąpienie go mostkiem, aby skupić moc na jednym wyjściu antenowym. Wgrywanie alternatywnego oprogramowania, takiego jak OpenWRT (link do openwrt-runtime-SINUS154_DSL_BASIC_3-20080527.bin), odbywa się przez port LAN w trybie serwisowym (przytrzymanie resetu podczas podłączania zasilania), z zaleceniem ustawienia karty sieciowej na 10 Mb/s dla stabilności. Pojawiają się problemy z kompatybilnością firmware, m.in. błędy "Incorrect firmware image" oraz ryzyko uszkodzenia urządzenia ("uwalony sinus"). Model Komfort jest sprzętowo podobny do SMC2804WBRP-G, jednak firmware nie jest wymienny bez zmiany bootloadera. Dostępne są dumpy oryginalnego bootloadera i firmware, a procedury recovery wymagają często wylutowania pamięci flash i programowania zewnętrznym programatorem. Użytkownicy poszukują także schematów pinów JTAG i sposobów na bezpieczne wgrywanie firmware bez demontażu pamięci. Wątpliwości dotyczą także możliwości programowego sterowania antenami i zwiększania mocy w firmware opartym na Linuksie. Problemy z systemem plików tylko do odczytu utrudniają konfigurację alternatywnego softu. Linki do plików firmware często są niedostępne lub wymagają reanimacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA