logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak działa suwmiarka cyfrowa? Proszę o wyjaśnienie zasady działania.

kotlar 22 Lut 2007 08:25 1347 4
REKLAMA
  • #1 3602344
    kotlar
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    cześć
    spotkałem się z takim problemem a mianowicie mam "zaproponować sposób działania suwmiarki cyfrowej" jeśli ktoś miałby jakieś pomysły byłbym bardzo wdzięczny podzieleniem się nimi zemną
    pozdrawiam kotlar
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3606092
    kotlar
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    na necie znalazłem coś takiego
    The calipers employ a capacitance system. To the layman the system is like the electronic ignition in your car, (no actual physical contact). The system consists of a series of rectangular plates etched into a copper or glass strip that stretches the length of the bar, usually concealed by a taped scale or simple cover.

a ja wymyśliłem to tak ze na ramieniu suwmiarki zamatuje raster z kodem Graya z jednej strony tego rastra będzie fotoemiter a z drugiej fotodetektor. pomiar taki nie będzie posiadał zbyt dużej dokładności ale powinno działać.

myślałem jeszcze np. o indukcyjność i wsuwaniu jakiegoś rdzenia ale to inna bajka:)
  • REKLAMA
  • #4 3606321
    dasko
    Poziom 20  
    Ocena: 72
    Mozna by zastosowac jakas zebatke i potencjometr wieloobrotowy ale tez wplyw temperatury robilby swoje ale jakies rozwiazanie to jest.
  • #5 3606364
    Jasiek690
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 158
    Te "oryginalne" działają chyba na zasadzie indukcji.
    Można pomyśleć jeszcze o jakiejś rolce stykającej się z prowadnicą i kółka z przysłonami na zasadzie myszy. Ewentualnie z myszki optycznej wziąć cały fotoelement - masz tak i gotowy układ.
    Ale co do dokładności to nie wiem jak to by spełniało swoją rolę.
REKLAMA