logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaprojektować wzmacniacz w klasie A na BC211 z Ku=18? Symulacja w PSpice

dante85 22 Lut 2007 20:45 1445 5
REKLAMA
  • #1 3605090
    dante85
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witka
    Dostałem na laboratoriach zadanie opracowanie wzmacniacza tranzystorowego w klasie A na BC211 i przy Ku=18. Schemacik bardzo prosty, WE, kondensator 1uF na wejściu bazy i jeden na wyjściu kolektora, Re, Rc, i R1,R2 na dzielniku zasilającym bazę. Przyjąłem Uwej=0.5V i Ic=4mA. Po obliczeniach wyszło mi ze Re=180 Rc=3.2k R1=500k R2=27k.
    Prawdę mówiąc jest to moja pierwsza okazja do projektowania wzmacniacza, i wiem ze tranzystor jest wręcz archaiczny ale nie mam pewności czy to będzie działać, i czy na pewno w klasie A. Nie miałem tez do czynienia nigdy z programem PSpice i jak dzisiaj zabrałem się za symulowanie, a raczej próbę symulowania to nie bardzo coś z tego wyszło. Jeśli macie jakieś sugestie to chętnie posłucham.

Pozdrówka

P.S zapomniałem dodać ze zasilanie dałem 24V i punkt pracy obrałem na 12V
  • REKLAMA
  • #2 3605174
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 627
    Witam,
    do porządnego zaprojektowania tego stopnia wzmacniającego brakuje Tobie kilku istotnych parametrów:
    - zakres przenoszonych częstotliwości,
    - rezystancja obciążenia,
    - rezystancja źródła,
    - dynamika sygnału wejściowego (max. - min. napięcie wejściowe).

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3605270
    dante85
    Poziom 11  
    Na tym cały pic polega, że ma być to projekt dla dowolnego pasma częstotliwości, i dla żadnej określonej rezystancji obciążenia. Do obliczeń wykorzystałem obciążenie 8ohm jak dla głośnika. Przy założeniu ze Rl=oo czyli ze mogę mieć dowolna rezystancje obciążenia nie było możliwe wyliczenie prądu spoczynkowego i tym samym rezystancji emitera.
    Mam jeszcze parametr h11=1k jak by co. Bo źródłem bedzie generator laboratoryjny i zasilany z stabilizowanego zasilacza laboratoryjnego.

Sprawdziłem jeszcze raz obliczenia i zauważyłem błąd przy określeniu parametru h21. Źle odczytałem z charakterystyki i teraz dla dzielnika zasilającego bazę R1=56k R2=3k
  • REKLAMA
  • #4 3608774
    Mystery
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    proponuję zajrzeć na stronę forum 3 roku elektrotechniki. tam jest już coś takiego :D
  • REKLAMA
  • #5 3617851
    dante85
    Poziom 11  
    Nie wymadrzac sie :) wszystkim dziala, tylko czy w klasie A? aczkolwiek nie jest powiedziane ze jak bedzie w innej klasie to bedzie lipa :D
  • #6 3617885
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 627
    Witam,
    dante85 napisał:
    Nie wymadrzac sie :) wszystkim dziala, tylko czy w klasie A? aczkolwiek nie jest powiedziane ze jak bedzie w innej klasie to bedzie lipa :D

co działa, jak działa, gdzie działa, w rzeczywistości, czy w symulatorze?
    Podaj parametry tego wzmacniacza tu.

Pozdrawiam
REKLAMA