logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 28PW9503/12 - Szum foni przy przełączaniu kanałów, jak naprawić?

Jacuś 22 Lut 2007 23:20 1686 8
REKLAMA
  • #1 3605866
    Jacuś
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Witam!
    Telewizor przyjechał z zachodu. Nie wiem czy ktoś przy nim grzebał. Problem jest z fonią, a mianowicie szumi przy przełączaniu kanałów. Przewertowałem prawie całe forum i nic konkretnego nie znalazłem. Wszedłem jedynie w tryb serwisowy i ustawiłem system TV na East Europe. Była to jedyna możliwość ustawienia, która wpływała na dźwięk. Jednak, gdy po przełączeniu na east europe głos nie szumi to obraz zanika. Także jak nie jedno to drugie :D . Pozycja west europe była domyślna i tam obraz był OK, tylko głos szumiał. Szumi również kiedy sygnał jest mono. Po za tym wszystko chodzi bez zarzutu. Czy ktoś mógł grzebać w nim wcześniej, że tak się zachowuje? Co można zrobić?
    Czy to jest kwestia filtra?
    Dzięki za wszelkie sugestie i pomysły!
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #3 3606355
    Jacuś
    Poziom 13  
    Po tym programowałem ręcznie kanały, ale nic to nie dało. Spróbuje automatem, ale nie wiem czy to zadziała.

Dodano po 1 [godziny] 6 [minuty]:

Czy jest możliwe aby było brak fonii DK jeśli mam taką nastawę jak East Europe?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 3608713
    kris-644
    Poziom 21  
    Ocena: 74
    Witaj.
    Czasami jest to wina złego filtra tzw fali.Najprosciej jesli nie mozesz zrobic tego w serwisie dołącz fonie MJM rownoległą i masz po sprawie :)
  • #6 3608901
    miszkoo
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    ale jak obraz znika co się z nim dzieje staje się czarny czy co
    dziwna sprawa bo jeżeli jest przełączanie to powinno być ok. czhyba że jest jeszcze jakiś inny system?

zrób tak jak radzi kris-644 to na ustawieniu west europe
    te bez przełączania tak się robi jest ok ojciec robił tak wiele razy i pomagało
  • #7 3609361
    Jacuś
    Poziom 13  
    To jest NICAM. Jeszcze raz: przy nastawie na east europe przy przełączaniu nie szumi natomiast obraz migocze i później zanika razem z dźwiękiem. Przy nastawie na west europe obraz ok, a fonia szumi przy przełączaniu kanałów i przy dźwięku mono.
  • REKLAMA
  • #9 3651798
    Jacuś
    Poziom 13  
    Sprawa zakończona. Wrzuciłem generatorek i teraz jest OK.
    Zamykam temat

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Telewizor Philips 28PW9503/12 sprowadzony z zachodu ma problem z szumem fonii podczas przełączania kanałów. Ustawienie systemu TV na East Europe eliminuje szumy dźwięku, ale powoduje zanikanie obrazu po przełączeniu kanału. Natomiast domyślne ustawienie West Europe zapewnia poprawny obraz, lecz fonia szumi, także przy sygnale mono. Telewizor obsługuje dźwięk w systemie NICAM. Wskazano, że problem może wynikać z uszkodzonego filtra SAW (filtr fali) lub niewłaściwych ustawień w trybie serwisowym, w tym opcji Sund Board i modułu MSP. Sugerowano ponowne programowanie kanałów automatycznie oraz ewentualne dołączenie równoległej fonii MJM jako rozwiązanie. Ostatecznie problem został rozwiązany poprzez zastosowanie generatora sygnału, co wyeliminowało szumy i poprawiło działanie fonii.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA