logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 32PW9523/32 - szum i mono dźwięk na kanałach kablówki, co zrobić?

adam_sil 17 Mar 2007 13:02 3426 25
REKLAMA
  • #1 3687248
    adam_sil
    Poziom 20  
    Ocena: 88
    Witam
    Kupiłem wczoraj ten telewizorek. Koleś mówił, że fonia będzie działać w kablówce bez problemu. Telewizorek ten sam wykrywa rodzaj sygnału audio. Wszystkie wykryte jako "digital stereo" działają bez problemu. Niestety większość wykrywana jest jako"mono". na kanałach tych dźwięk połączony jest ze szumem. W czym tkwi problem, nie przestrojony czy może źle przestrojony ?
    Dzięki z a informacje i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3687269
    na kozlowce
    Spec od TV
    Ocena: 23
    a nie ma w menu przełączenia fonii (manual tuning) na europę wschodnią?, powinno być, pozdarwiam.
  • #3 3687318
    adam_sil
    Poziom 20  
    Mam przełączone na west europe. Jeśli przełączę na France lub USA to mam tylko szum
  • #4 3687393
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 458
    Czy przestrojony to musisz zobaczyć sam otwierając go.
    Do głowicy powinna być przylutowana płytka (fonia).
  • REKLAMA
  • #5 3687513
    adam_sil
    Poziom 20  
    TV nie przestrojony. Rozmawiałem przed chwilą z kolesiem i mówi, że trzeba mu wstawić jakiś gwizdek bo sygnał audio nadawany w mono jest trochę słaby i stąd ten szum. Czy tak faktycznie może być?
  • #6 3687633
    detonator28
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    tego tv nie trzeba przestrajać on ma multisystem popatrz w menu a na pewno znajdziesz coś od ustawiania głosu

Interpunkcja sie kłania [_P_]
  • #7 3687920
    adam_sil
    Poziom 20  
    Na pewno nie ma nic czym mógłbym to wyregulować.
    Koleś od którego kupiłem ten TV mówi, ze sygnał mono jest za słaby i stąd ten szum. Czy aby na pewno?
  • #8 3693430
    adam_sil
    Poziom 20  
    Dorzucę jeszcze kilka pytań dotyczących tego TV
    TV ma m.in. angielskie menu. Czy da się wgrać polskie ?
    Jak wchodzi się w tryb serwisowy tego TV? Słyszałem, że potrzebny jest do tego tv jakiś specjalny pilot.
    Jak ustawić w tym TV datę oraz godzinę?
    Po włączeniu odbiornika wyłącznikiem sieciowym zapala się zielona dioda a po chwili czerwona. Tak samo się dzieje gdy przełączymy TV pilotem w stan czuwania. Czy tak ma być ?
  • REKLAMA
  • #9 3694768
    na kozlowce
    Spec od TV
    poziom sygnału nie ma nic wspólnego z brakiem fonii, to są odbiorniki multistandartowe, masz mieć fonie east europe, czyli naszą, jak nie ma to do ustawienia w trybie serwisowym, chassis MD2...., nie będziesz miał "naszego" menu, wymiana ale proka a nie wgranie "softu", "0 -> 6 -> 2 -> 5 -> 9 -> 6 -> I* (lub menu)" - wejście w tryb serwisowy, sekwencja do "podania" z pilota w czasie gdy tv pracuje, nie trzeba "specjalnego" pilota, co do led to jak pamiętam tak się zachowują, zastanawia mnie to USA, na Europę nie było w tych tv USA, wszystkie standarty ale "europejskie", pozdrawiam.

[_P_]
  • #10 3698222
    adam_sil
    Poziom 20  
    Chassis w tym TV to C1MD2.25
    Jeśli chodzi o wejście w tryb serwisowy to strzałka oznacza prawy klawisz strzałki na pilocie ? Mam nieoryginalnego pilota do niego, czy będzie wobec tego problem z wejściem w tryb S ? Pilot który mam to RP 520.

Dodano po 5 [minuty]:

Oryginalny to ten Philips 32PW9523/32 - szum i mono dźwięk na kanałach kablówki, co zrobić?
  • #11 3698452
    na kozlowce
    Spec od TV
    nie powinno być rzadnych problemów, fonia jest uzależniona od opcji, tu mogą sie zacząć problemy, jeżeli na codzień nie robisz z telewizorami, ściągnij sobie serwisówkę z http://eserviceinfo.com/index.php?what=search2, pozdrawiam.
    Jeżeli to ten model chassis, jak nie, to wpisz chassis w wyszukiwarkę na stronie która Ci podałem.

[_P_]
  • #12 3699240
    adam_sil
    Poziom 20  
    W tv akurat nie siedzę. Niestety nie mogę wejść w tryb S. Co oznacza w sekwencji którą mi podałeś I* ?
  • Pomocny post
    #13 3699610
    na kozlowce
    Spec od TV
    w pilocie którym dysponujesz klawisz poniżej [7], I+ wpisany w "ekran", pozdrawiam.
  • #14 3699980
    adam_sil
    Poziom 20  
    Dzięki Wielkie "na kozlowce". zaraz to sprawdzę. Jakbyś mógł to napisz jak wyjść z trybu S. Wystarczy wyłączyć TV ?

Niestety tv nie wchodzi w tryb S.

Znalazłem podobny temat na forum https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic410669.html . Czy w tym przypadku tez mam zewrzeć jakieś styki aby wejść w tryb S ?
  • #15 3702081
    na kozlowce
    Spec od TV
    Wyjscie z trybu serw. wyłączenie tv pilotem, ściągnij sobie serwisówkę ze strony którą Ci podałem, masz tam wszystko co potrzeba, pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #17 3702805
    na kozlowce
    Spec od TV
    Tak, do pobrania wszystkie części, pozdrawiam.
  • #18 3703236
    adam_sil
    Poziom 20  
    ... a więc tak:
    w trybie SDM w prawnym dolnym rogu pojawia się napis 'service default' i nic nie mogłem zrobić;
    w trybie SAM pojawia się menu i w pozycji 'Errors' mam: 034 032 044. Co to może oznaczać ?

Zauważyłem że niektóre opcje np. w menu dealer są wyłączone. czy to znaczy, że jeśli je włącze to sie pojawią? Znalazłem np. funkcję PIP Tuner. W takim wypadku tv powinien mieć dwie głowice. Czy to oznacza fizycznie dwie głowice, czy może w jednej obudowie dwie. Pytam bo włączyłem tą opcję ale coś mi to nie działa.

Jeśli chodzi o fonię to przestawiłem z Multi West Europe na Multi East Europe. Jest czysty dźwięk na wszystkich programach ale obraz jest wygięty (nic nie widać) i co chwile znika wszystko. O co chodzi ?
  • #19 3705599
    bemo1
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    Czy nie lepiej poprosić kogoś z serwisu i za 50 pln ustawi wszystko?
  • #20 3705651
    na kozlowce
    Spec od TV
    "Errors" oznacza że coś jest nie w porządku z odbiornikiem, jak już masz serwisówkę to są opisane błędy, nie załączaj PIP-u bo nie Masz drugiego tunera, mam nadzieje że ustawienia "fabryczne" zapisałeś, żeby do nich powrócić, zmień tylko fonie, pozdrawiam.
  • #21 3706182
    adam_sil
    Poziom 20  
    Witam
    Zgodnie z tabelką w serwisówce przestawiłem w menu TV Systems>IF Type na Multi East Europe. Jest piekna fonia na wszystkich kanałach ale, po przełączeniu na wybrany kanał obraz sie wygina aż do utraty sygnału. na niektórych kanałach od razu widze niebieski ekran.
    trzeba go chyba zwyczajnie przestroić
  • #22 3721093
    adam_sil
    Poziom 20  
    Witam
    czy wstawienie generatora 1MHz załatwi sprawę z fonią w tym TV? Jeśli tak to gdzie musiałbym się podpiąć. Poniżej schemat bloku IF. Czy generatorek moge zasilić napięciem 5V, czy musze podpiąć go pod 12V ?
    Pozdrawiam

• #23 3721554
    bemo1
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    W " SZUKAJ " wpisz MJM i wszstko Ci się rozjaśni.
    '
  • Pomocny post
    #24 3726167
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1990
    W twoim TV może nie być pełnej obsady filtrów i innych elementów niezbędnych do poprawnego odbioru DK mono, choć procesor na to pozwala.

Proponuję montaż fonii RYMI lub FG4C firmy MJM.
    http://www.mjm.pl/

Jeśli będziesz to robił po raz pierwszy, możesz mieć trochę kłopotów, ale z pewnością dasz radę.
  • #25 3730091
    adam_sil
    Poziom 20  
    Wielkie wielki dzięki kolego mirex. Zamówiłem konwerter FG4C. Będzie u mnie w przyszłym tygodniu. Podłączenie konwertera jest proste, myślę że z regulacją też nie będzie kłopotów. Przy okazji wizyty na stornie mjm dowiedziałem się konkretów dot. przestrajania fonii w TV. Jak wstawię konwerter to sie odezwę. Jeszcze raz wielkie dzięki i pozdrawiam
  • #26 4036636
    adam_sil
    Poziom 20  
    Witam po dłuższej przerwie
    Wstawiłem ten konwerter do TV. Działa bez problemów, dźwięk czysty ale... Zauważyłem, że telewizor gubi sygnał stereo na tych kanałach, na których wcześnie odbierał w tym systemie. Nawet włączenie funkcji Incredible Surround nie daje efektu poszerzenia. Działa tylko na kanałach muzycznych ale daje efekt raczej echa lub pogłosu. Po odłączeniu konwertera różnica jest od razu zauważalna. Można coś na to zaradzić ?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zakupił telewizor Philips 32PW9523/32 i napotkał problem z dźwiękiem na kanałach kablówki, gdzie większość sygnałów audio jest wykrywana jako mono z szumem. Telewizor ma multisystem i wykrywa sygnał jako "digital stereo" lub "mono". Próby zmiany ustawień audio w menu (West Europe, France, USA) nie rozwiązały problemu. Telewizor nie jest przestrojony, jednak dźwięk mono jest słaby, co może powodować szumy. Wskazano, że do poprawnego odbioru mono może być potrzebny dodatkowy konwerter fonii (generator 1 MHz lub konwerter FG4C/RYMI firmy MJM). Użytkownik otrzymał instrukcje dotyczące wejścia w tryb serwisowy (sekwencja 0->6->2->5->9->6->prawy klawisz strzałki) i możliwości zmiany ustawień systemu TV na Multi East Europe, co poprawia dźwięk, ale powoduje problemy z obrazem (zniekształcenia, zanik sygnału). Wskazano, że pełna obsada filtrów i elementów fonii może być nieobecna w tym modelu, co wymaga montażu zewnętrznego konwertera. Po instalacji konwertera FG4C dźwięk jest czysty, lecz telewizor gubi sygnał stereo na kanałach, gdzie wcześniej odbierał stereo, a funkcja Incredible Surround działa słabo. Zalecane jest korzystanie z serwisówki do dalszej konfiguracji i ewentualna pomoc serwisu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA