logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podzielić sygnał z 1V czujnika na 2 obwody z galwaniczną izolacją?

miszello 23 Lut 2007 00:49 1140 3
REKLAMA
  • #1 3606103
    miszello
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Myślę jak rozwiązać następujący problem:
    jest sobie 1 czujnik z którego wychodzi powiedzmy sinusoida o amplitudzie 1V i są dwa obwody które powinne otrzymywać ten sam nie zniekształcony sygnał lecz nie powinne wpływać jeden na drugi choćby o 0,01V a więc najlepiej oddzielone galwanicznie. Najprościej chodzi o takie podanie sygnału z czujnika żeby dotarł do jednego i drugiego obwodu ale żeby jeden obwód nie wpływał na drugi. Obydwa obwody są zasilane na 12V. Hmmm chyba zrozumieliście o co mi chodzi.....
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 3607127
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1000
    Robiłem coś takiego przy chwilowym usunięciu usterki ABS w samochodzie- połączyłem rownolegle dwa wejścia komputerka ABS pod jeden czujnik. A Ze było wtydy na progu czytania przez wejście następnie dałem dwa transformatorki z przekładnia tak ok 1/1,5 ( taki eakurat mialem z jakiegoś demontażu) i miesiąc ABS myślał że ma z tyłu dwa rówo działające koła. Oczywiście nie jest ro rozwiązanie idealne ale pozwoliło na skuteczne używanie przynajmniej przednich hamulców.....
    Pozdr.J.
  • REKLAMA
  • #3 3607343
    miszello
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    no w sumie proste i chyba skuteczne rozwiązanie. Mi chodzi o podanie sygnału z sondy lambda na ECU i komputer gazowy ale nie mogę tak poprostu podać lambdy na obydwa bo na wejściu ECU po odpięciu lambdy występuje pewne stałe napięcie które zmieniałoby odczyt dla sterownika gazowego.
  • #4 3608871
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1000
    No to się nie uda bo na sondzie lambda są powolne zmiany napiecia DC, tego nie da się przetransformować ......
    Tu jedynum rozwiązaniem byłoby zastosowanie separatora, choćby rezystorowego ( diodowy wymagałaby podniesienia napięcia zasilania o np 0,5V bo tyle spadnie na złączu półprzewodnika) Rezystory ustalić trzeababy eksperymentalnie w zależności od rezystancji wejść.
    Pozdr.J.
    ps
    a o ile mi się przypomina do tego służy emulator sondy do lpg.....
REKLAMA