logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odseparować impulsy +12V z cewki przekaźnika od czujnika temperatury?

number7 15 Sty 2008 22:14 1755 12
REKLAMA
  • #1 4698581
    number7
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    potrzebuje zablokować niewielkie natężenie prądu płynące z cewki przekaźnika w strone czujnika temperatury, ale w ten sposób, by nie blokować impulsów masy płynących z kolei z czujnika. Impuls masy z czujnika temperatury wyzwala mi przekaźnik. Problem w tym, że z cewki płynie prąd +12V o znikomym natężeniu, co przekłamuje czujnik temperatury. Potrzebuje więc zablokować impulsy +12V z cewki przekaźnika. Dioda prostownicza raczej nie wchodzi w rachubę, gdyż jak zablokuje z przekaźnika do czujnika impulsy +12V to zablokuje również impulsy masy płynące z czujnika do przekaźnika. Mówiąc krótko - potrzebuje wlutować coś takiego w jeden przewód, by w jedną stronę szły impulsy masy, a w drugą stronę by nie szły impulsy +12V.
  • REKLAMA
  • #2 4699234
    Dioda52
    Poziom 27  
    Ocena: 313
    Mowisz o pradach plynacych , a podajesz napiecia .Najleprzym rozwiazaniem jest podanie schematu i wtedy mozna co wymyslic , bo jak na razie to nie bardzo rozumiem twojego rozumowania .
  • REKLAMA
  • #4 4700702
    number7
    Poziom 11  
    czujnik temperatury jak widać ma 2 wejścia (masa) oraz dwa wyjścia. W momencie, gdy silnik jest zimny na wyjściu, które podpiąłem do cewki jest 0. Gdy silnik się zagrzeje jest masa, która załącza mi cewke w przekaźniku. Problem w tym, żecewka daje niewielkie, wręcz znikome natężenie prądu +12V co przekłamuje czujnik - dlatego chce zablokować sygnał +12V z przekaźnika, nie blokując sobie masy z czujnika do przekaźnika. Czujnik działa super jak wlutuje diode prostowniczą, która blokuje mi +12V, ale blokuje również mase z czujnika, więc ta zwykładioda odpada. Nie wiem - może są jakieś diody, które w tym konkretnym przypadku zdały by egzamin?
    Załączniki:
    • Jak odseparować impulsy +12V z cewki przekaźnika od czujnika temperatury? Schowek01.jpg (29.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 4700737
    number7
    Poziom 11  
    reasumując - mając przewód potrzebuje by ograniczyć w nim ruch w ten sposób jak poniżej
    Załączniki:
    • Jak odseparować impulsy +12V z cewki przekaźnika od czujnika temperatury? Schowek02.jpg (3.85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 4701498
    basti1984_2007
    Poziom 17  
    Ocena: 83
    Przecież prąd płynie zawsze w jednym kierunku, od + do - (dla fizyków odwrotnie...whatever). Więc z twojego rysunku powyżej wynika, iż nie chcesz, aby prąd płynął w "lewo", ale z drugiej strony chcesz, aby prąd płynął w "lewo". NIEMA TAKICH ELEMENTÓW, PRZYNAJMNIEJ W ELEKTRONICE. Co to znaczy, że +12V przekłamuje czujnik? Jaki to czujnik? Nie rozumiem tego, że raz na czujniku masz 0, a raz masę....
  • REKLAMA
  • #7 4701588
    Kazor
    Poziom 17  
    a jakie jest napięcie zasilania tego czujnika?

pierwsza sprawa to to że cewka przekaźnika powinna być blokowana (przepięcia) np. diodą.

Jedyna teoria jaką mam to to że 12 V to za dużo dla czujnika i trza mu zmniejszyć...
  • #8 4701728
    number7
    Poziom 11  
    czujnik nie ma zasilania - do niego poprostu jest podłączona masa, która jest przekazywana na kabelek, do którego się wpiąłem w zależnośći od temperatury wody. Też mnie zdziwiło, że cewka przekazuje +12V o niewielkim natężeniu na drugą nóżke przekaźnika, ale jak zblokuje diodą to zblokuje również sygnał masy z czujnika. Dioda w jedną strone blokuje "plus" , a w drugą strone blokuje "minus", a mi właśnie o to chodzi, by blokowało "plus" ale w drugą stronie nie blokowało "minus"

Dodano po 29 [minuty]:

info dla BASTII1984_2007
    skoro nie wiesz jak na przewodzie raz może być 0 a raz masa to moze nie zabieraj głosu, tym bardziej, że zupełnie nie rozumiesz o co chodzi w tym poście skoro twierdzisz, że chce by prąd płynął w lewo. Prąd, a właściwie masa ma mi płynąć tylko w prawo. Co do 0 i masy - to taka sama zasada działania jak w czujniku drzi w samochodzie - jak masz drzwi otwarte to na przewodzie masz "mase", a gdy są zamknięte to masz 0. Co do błędnych odczytów to chyba logiczne - na przewodzie, który dostaje mase pojawia się niepożądane napięcie +12V, które miesza w wartościach odczytów. Może poczytaj jak podłączyć żarówke do baterii, tylko takiej byś się nie poparzył napięciem, a nie zabieraj głosu w poważniejszych problemach
  • REKLAMA
  • #9 4702063
    Kazor
    Poziom 17  
    Ej troche szacunku do kolegi który chce Ci pomóc, bo jak na razie to Twój post nie bardzo ma sens a Ty jakielkowiek wiedzy o obwodach.

Może byś tak w skrócie chociaż napisał co to za czujnik, bo jak pasywny to ciężko zrozumieć co by go mogło zakłucać.
  • #10 4702278
    number7
    Poziom 11  
    Ludzie - czy to ważne jaki czujnik? Poporstu chce by w strone czujnika nie docierało, żadne, nawet najmniejsze napięcie o najmniejszym nawet natężęniu, a z kolei od strony czujnika by szły impulsy masy. Czujnik ma banalną zasade działania - do niego wchodzi kabel z masą, która to jest podawana na kabelek, do którego się wpiąłem. W zależności od temperatury silnika te dwa kabelki (IN - OUT) są w większym, bądź mniejszym zwarciu - gdy silnik jest zimny to jest 0 na OUT.
    Jestem osobą cierpliwą i wyrozumiałą, ale granice mojej tolerancji też się gdzieś kończą, zwłaszcza, gdy mnie ktoś obraża. Co do mojej wiedzy, to takową posiadam przynajmniej w stopniu podstawowym, która pozwoliła mi założyć zdalne uruchamianie silnika z pilota klientowi. Ten prosty schemacik ma za zadanie wyłączyć silnik, gdy tylko osiągnie temperature (czyli wtedy, gdy na tym kabelku pojawi się masa, która niestety w pewnym stopniu jest zakłócana przez cewkę, co w efekcie daje błędne odczyty w sterowniku silnika i go nie odpala, bo zamiast 0 na tym kabelku występuje niewielkie napięcie, przez co silnik nie zapala. Z prostej przyczyny - nie ma ssania jak jest zimny. To auto to BMW E36. Czujniki jak najbardziej normalne - co jeszcze mam napisać, byście zrozumieli w czym rzecz? Problem sprowadza się do prostego przewodu, na którym musi być jakiś układzik, który zablokuje mi napięcie do czujnika a pozwoli z niego wypuścić mase.
  • #11 4702408
    Kazor
    Poziom 17  
    nie obraź się, może i wiesz coś o samochodach ale z elektroniką to pare razy przez miedzę...

A rodzaj czujnika albo opisanie układu w którym to jest, jak to opisałeś - po prostu pomaga zrozumieć w czym rzecz.

Dobrze że napisałeś w czym rzecz - teraz...po prostu to jest czujnik wykorzystywany jeszcze przez kontroler silnika, pewnie termistorowy.
    Z kontrolera idzie napięcie, pewnie 5V przez rezystor, ewentualnie źródło prądowe.

By nie zakłócić tego sygnału trzeba użyć układu który jest pasywny (z grubsza nie pobiera ani nie wprowadza prądu do układu).

Czyli trzeba połączyć tranzystor albo dwa, ewentualnie wzmacniacz operacyjny i podpiąć do przekaźnika...może Ci za chwile narysuję albo jutro...
  • #12 4702472
    number7
    Poziom 11  
    byłbym wdzięczny bardzo - czekam na schemacik ;]
  • #13 4706382
    Kazor
    Poziom 17  
    ten rezystor 10-15 kom trzeba eksperymentalnie dobrac, od tego zalezy jak blisko zera to sie bedzie wlaczac

to jest układ najprostszy, moze miec wady...
    Załączniki:
    • Jak odseparować impulsy +12V z cewki przekaźnika od czujnika temperatury? t.JPG (33.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy separacji sygnałów w układzie z czujnikiem temperatury i cewką przekaźnika zasilaną +12V. Czujnik temperatury działa na zasadzie podawania masy na wyjście w zależności od temperatury silnika, co załącza cewkę przekaźnika. Jednak cewka przekaźnika generuje niewielkie napięcie +12V o niskim natężeniu, które zakłóca odczyt czujnika. Standardowa dioda prostownicza blokuje napięcie +12V, ale jednocześnie blokuje sygnał masy z czujnika, co jest niepożądane. Wymagane jest rozwiązanie umożliwiające przepływ impulsów masy z czujnika do przekaźnika, a jednocześnie blokujące impulsy +12V z cewki przekaźnika w kierunku czujnika. Dyskusja wskazuje, że prąd płynie jednokierunkowo, ale w tym przypadku potrzebna jest asymetryczna separacja sygnałów. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie tranzystora lub układu tranzystorowego, który pozwoli na separację sygnałów bez zakłócania działania czujnika. Wskazano, że czujnik prawdopodobnie jest termistorem sterowanym przez kontroler silnika, zasilanym napięciem około 5V przez rezystor lub źródło prądowe. Zalecane jest użycie układu pasywnego, który nie wprowadza dodatkowego prądu do obwodu, np. układ z tranzystorami lub wzmacniaczem operacyjnym. W dyskusji pojawiła się sugestia doboru rezystora o wartości 10-15 kΩ eksperymentalnie, aby układ działał poprawnie. Brak jednoznacznego schematu, ale planowane jest jego udostępnienie w celu lepszego dopasowania rozwiązania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA