logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak obrazu na płycie MS 5158 v.1 z procesorem Intel MMX 200MHz

loony93 23 Lut 2007 19:52 2274 27
REKLAMA
  • #1 3608785
    loony93
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Witam,
    Płyta MS 5158 v.1, procesor Intel MMX (coś w tym stylu) 200MHz.
    Reszta chyba nie istotna.

Po włączeniu komputera żadnych sygnałów ze speakera, wiatraczki kręcą się procesor się grzeje lecz nic się nie wyświetla.
    Karta graficzna na 100% sprawna.

Jakieś propozycje? Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam,
    Mariusz
    Moderowany przez TONI_2003:

Zmieniłem i poprawiłem temat postu!

• REKLAMA
  • #2 3608811
    2852

Poziom 17  
    Ocena: 4
    Witam
    Jedyna propozycja - użyć opcji SZUKAJ na forum, a następnie postepowac zgodnie ze wskazówkami. Tematów dotyczących sposobu testów i diagnozy "martwych" komputerów jest bardzo dużo.
    Pozdrawiam
    Konto firmowe:
    CeTech Serwis Komputerowy
    Piastowska 1, Kostrzyn nad Odrą, 66-470 | Tel.: 95 XXXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.cetechserwis.pl
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3608816
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Co z pamięciami? Jaki masz zasilacz? Zmierz przyrządem (miernikiem) napięcia zasilacza (+3,3V, +5V, +12V). Nie masz na płycie "wybrzuszonych" kondensatorów elektrolitycznych? Podłącz tylko samą płytę główną z procesorem i grafiką. Czy pojawił się dźwięk sygnalizujący brak pamięci? Piszesz, że procesor się grzeje, może jest uszkodzony.
  • #4 3608818
    lord232!
    Poziom 27  
    Ocena: 178
    Winą może być martwy procesor.
  • REKLAMA
  • #5 3609018
    loony93
    Poziom 15  
    Krzychu7 napisał:
    Co z pamięciami? Jaki masz zasilacz? Zmierz przyrządem (miernikiem) napięcia zasilacza (+3,3V, +5V, +12V). Nie masz na płycie "wybrzuszonych" kondensatorów elektrolitycznych? Podłącz tylko samą płytę główną z procesorem i grafiką. Czy pojawił się dźwięk sygnalizujący brak pamięci? Piszesz, że procesor się grzeje, może jest uszkodzony.

Pamięci - 32 MB jednakość
    Zasilacz - w porządku (również napięcia)
    Kondensatory - w porządku

Podłaczając samą płytę główną z procesorem i/bez grafiki żadnych sygnałów z głośniczka (jest dobrze podłączony).

Poza tym nie moge znalesc tematu na temat diagnozy martwych komputerów.

Prosze w dalszym ciągu o pomoc.

Pozdrawiam,
    Mariusz
  • #6 3609091
    Filip
    Poziom 23  
    Ocena: 54
    moze toto nie obsluguje tak duzego ramu :( , wloz 2 simy po 4M
  • #7 3609103
    loony93
    Poziom 15  
    Obsługuje, niedawno działała na 128 MB.
  • Pomocny post
    #8 3609230
    siewcu
    Poziom 35  
    Ocena: 458
    A może BIOS? Jak podłączyłeś płytę bez RAMu i nie było sygnałów z głośniczka to coś jest nie tak - BIOS przy problem z RAMem i nie tylko wydaje dźwięki... Ale BIOSu w martwym komputerze nie wgrasz bo nic nie widać, czyli pozostaje serwis, który przy takim sprzęcie jest nieopłacalny(więcej dasz za naprawę niż ten komputer jest warty).
    pozdro
    Siewcu
  • #10 3610233
    Lukson
    Poziom 33  
    Ocena: 127
    Jezeli chodzil niedawno na kostce 128MB to moze w BIOS'ie jest funkcja resetowania ustawien ESCD. W niektorych przypadkach pomaga.
    Wloz 128MB i zobacz czy startuje. Jesli tak to poszukaj tej funkcji, wlacz, zapisz ustawienia a po ponownym uruchomieniu wylacz kompa i wloz 32MB.
    Jesli nie chodzi to RESET BIOS'u.
  • Pomocny post
    #11 3610281
    SanceS
    Poziom 22  
    Ocena: 48
    Panowie, Nie piszcie o zmiane ustawień biosu, skoro urządzenie nie żyje. Najlepszy sposób diagnozy w takim przypadku: wyciągamy wszystko oprócz grafiki, procesora (ramy też wyciągamy). Właczamy, patrzymy czy kreca się wiatraczki, czekamy na pisk.

Wiatraczki się kręcą - pisk (bład ram) jest -> do wymiany ram

Wiatraczki się kręcą pisku nie ma -> przełączamy zworkę reset CMOS, próbujemy jeszcze raz, wracamy zworkę na jej miejsce, próbujemy jeszcze raz, jeśli nie odpali 99% procesor do wymiany

Wiatraczki się nie kręcą pisku nie ma -> zasilacz(sprawdzić napięcia), jeśli są dobre / płyta do wymiany (względnie do naprawy, kondensatory, MOS-fet'y)).

Czy na procesorze, nie ma jakiegoś śladu przypalenia ? MMX 200 był w metalowej obudowie ? W nowszych procesorach (mam na myśli AMD) bardzo często widać wypalenie w tej zielonkawej strukturze (czarne wgłębienie wielkości główki od szpilki).

Pozdrawiam
  • #12 3612819
    loony93
    Poziom 15  
    SanceS napisał:
    Najlepszy sposób diagnozy w takim przypadku: wyciągamy wszystko oprócz grafiki, procesora (ramy też wyciągamy). Właczamy, patrzymy czy kreca się wiatraczki, czekamy na pisk.

Wiatraczki się kręcą - pisk (bład ram) jest -> do wymiany ram

Wiatraczki się kręcą pisku nie ma -> przełączamy zworkę reset CMOS, próbujemy jeszcze raz, wracamy zworkę na jej miejsce, próbujemy jeszcze raz, jeśli nie odpali 99% procesor do wymiany

Wiatraczki się nie kręcą pisku nie ma -> zasilacz(sprawdzić napięcia), jeśli są dobre / płyta do wymiany (względnie do naprawy, kondensatory, MOS-fet'y)).

Wiatraczki się kręcą - pisku nie ma.

Cytat:
    Czy na procesorze, nie ma jakiegoś śladu przypalenia ? MMX 200 był w metalowej obudowie ? W nowszych procesorach (mam na myśli AMD) bardzo często widać wypalenie w tej zielonkawej strukturze (czarne wgłębienie wielkości główki od szpilki).

MMX 200 był w metalowej obudowie, śladu przypalenia nie ma.

Pozdrawiam,
    Mariusz
  • Pomocny post
    #13 3614544
    SanceS
    Poziom 22  
    Niestety w takim przypadku chyba nie można mieć dobrych przeczuć. Daję głowę, że to procesor. Ew. jakieś rzadkie uszkodzenie płyty (nie wiem mikropęknięcie ścieżki procesora). Ponieważ te procesory nie mają aktualnie większej wartości finansowej (chyba ze jesteś z nim związany mentalnie :D) proponuję zmienić procesor. On będzie naszym winowajcą

Pozdrawiam
  • #14 4029062
    loony93
    Poziom 15  
    Witam,
    Otóż sytuacja uległa zmianie:
    - po wyciągnięciu ramu (grafika i procesor został) wiatraczki się kręcą, pisku nie ma.
    - Lecz bo włożeniu RAM-U komputer zaczyna piszczeć w takim schemacie: biiiiiipbip.....bipbipbipbipbipbipbipbipbipbipbipbip
    (i tak w nieskończoność) ponadto po wyjęciu karty graficznej tak samo się zachowuje (piszczy).

:arrow: Grafika włożona do komputera jest na 100% sprawna!
    Teraz wyświetla się na ekranie - Bios Rom Checksum Error

... nie krzycz , nie używaj Caps Locka !
    Dziękuję (TONI_2003)
  • #15 4029211
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10438
    Nagraj na bootwalna dyskietke (najlepiej drdflash.exe z www.bootdisk.com) awdflash oraz plik z biosem pod nazwa bios.bin i dopisz do pliku autoexec.bat na dyskietce: awdflash.exe bios.bin
    Zapisz i uruchom z niej komputer.
  • #16 4029295
    loony93
    Poziom 15  
    Witam,
    Wszystko by było zapewne ok, ale komputer nie czyta dyskietki. Stacja napewno sprawna. CD-ROMu chyba też nie wykrywa bo nic nie pisze że znaleziono czy coś.

Pozdrawiam,
    Mariusz
  • Pomocny post
    #17 4030071
    SanceS
    Poziom 22  
    Jeżeli mamy coś na ekranie to bardzo dobrze. Zajmij się zworką reset CMOS.
    Da się wejść w bios ? Poustawiaj.
    Jeśli nie - kość do przeprogramowania.

Cytat:
    Nagraj na bootowalna dyskietkę (najlepiej drdflash.exe z www.bootdisk.com) awdflash oraz plik z biosem pod nazwa bios.bin i dopisz do pliku autoexec.bat na dyskietce: awdflash.exe bios.bin
    Zapisz i uruchom z niej komputer.

Przepraszam, czy kolega czytał cały wątek? Jeżeli komputera nie da się włączyć - staje na POST biosu, to jak może odczytać boottrapa dyskietki ?
  • Pomocny post
    #18 4030102
    Kolobos
    Spec od komputerów
    :arrow: SanceS
    > Da się wejść w bios ? Poustawiaj.

Po co pytasz czy sie da skoro wyswietla sie: Bios Rom Checksum Error.

> Przepraszam, czy kolega czytał cały wątek?

Ja czytalem ale Ty chyba nie skoro napisales to co napisales.
  • Pomocny post
    #19 4030271
    SanceS
    Poziom 22  
    Witam, kolega mnie chyba nie zrozumiał... Może być tak, że wyświetla się bios checksum error i komputer nie reaguje - wtedy nie da się wejść do ustawień biosu... Czasami zaś nawet przy błędzie sumy kontrolnej, do biosu można wejść, poustawiać, i zapisać. Problem znika. Jeżeli pojawia się błąd sumy kontrolnej, to sądzę, że komputer nie przechodzi do inicjowania boot napędów. Po co więc dyskietka. Jeżeli nie ma możliwości zmiany ustawień z poziomu biosu- komputer staje, nie inicjuje napędów, to pamięć rom biosu należy wgrać programatorem.
    P.S. Jeżeli kolega loony93 ma możliwość przyjechania do krk to zapraszam, mogę zaprogramować.

Pozdrawiam
  • #20 4030316
    Kolobos
    Spec od komputerów
    > Czasami zaś nawet przy błędzie sumy kontrolnej,
    > do biosu można wejść, poustawiać, i zapisać.

Mylisz bios checksum error z cmos checksum error.

> Jeżeli pojawia się błąd sumy kontrolnej, to sądzę,
    > że komputer nie przechodzi do inicjowania boot
    > napędów. Po co więc dyskietka.

Zeby bootblock odczytal z niej bios, ale skoro nie dziala to jedyna mozliwosc to programowanie na innej plycie lub programatorem o ile oczywiscie bios to powod problemow, a nie tylko efekt koncowy jakiegos uszkodzenia.
  • Pomocny post
    #21 4030334
    SanceS
    Poziom 22  
    kolobos - cóż rzeczywiście mój błąd ROM checksum... błąd pamięci tylko odczyt. Racja w 100% mimo wszystko przy cmos checksum i tak czasami
    nie da się wejść w ustawienia. Przepraszam, za zamieszanie... :)
    P.S. Ja bym jeszcze obejrzał okolice kości biosu.
    Podstawka, kondensatory w okolicy EPROM.
    Masz pamięć kasowaną elektrycznie czy z okienkiem UV?
  • #22 4109776
    loony93
    Poziom 15  
    Witam,
    Dziękuje wszystkim za odpowiedzi, komputer jest już sprawny - po nagraniu od nowa biosu.

Mam jeszcze dwie wątpliwości otóż:

1. Dlaczego ten komunikat wyświetliło mi gdy wsadziłem karta graf. na ISA ?
    2. Gdy wkładam pamięć SDRAM 32mb i 64mb to mi wykrywa 24MB ?

Pozdrawiam,
    Mariusz
  • #23 4110862
    k4be
    Poziom 31  
    Ocena: 332
    SDRAM tak działa na tych płytach. Lepiej włóż EDO, są zarówno pod złącze simm (o wiele łatwiej dostać) jak pod dimm.
    A podaj jaki to komunikat.
  • #24 4111282
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #26 4112501
    loony93
    Poziom 15  
    Nirvanowiec napisał:
    Cytat:
    1. Dlaczego ten komunikat wyświetliło mi gdy wsadziłem karta graf. na ISA ?

Miałeś uszkodzony bios i bootblock nie był wstanie odsłużyć AGP dlatego zawsze warto mieć awaryjną karte na PCI lub ISA

Panie kolego, miałem kartę na PCI i właśnie na niej mi nic nie wyświetlało, a na ISA poszło.. Ale rozumiem że BIOS nie był w stanie obsłużyć PCI.

Pozdrawiam,
    Mariusz
  • #27 4112581
    CeBaN1
    Poziom 11  
    Hej! Ogólnie tak jest ze nawet jak masz walnięty bios to szyna isa jest obslugiwana i wtedy sostując karte grafiki na isa można spróbowac zrobic bios recovery. Pisałeś że nie wykrywa stacji dyskietek? Jak to? Czy stacja jest sprawna?? Czy wszystko jest dobrze podłączone? z tego co pamietam to nawet jak po zlym updacie biosu miałem tylko czarny ekran to ze stacji dyskietek zawsze startowało! Wtedy szybki rescue disk i tyle. Ewentualnie sprawdz czy FDD jest włączony w biosie.
  • #28 4112811
    loony93
    Poziom 15  
    CeBaN1 napisał:
    hej no ogólnie tak jest ze nawet jak masz walnięty bios to szyna isa jest obslugiwana i w tedy sostując karte grafiki na isa można spróbowa zrobi bios recovery. Pisałeś że nie wykrywa stacji dyskietek?? jak to??/ czy stacja jest sprawna?? czy wszystko jest dobrze podłączone??? z tego co pamietam to nawet jak po zlym updacie biosu miałem tylko czarny ekran to ze stacji dyskietek zawsze startowało! Wtedy szybki rescue disk i tyle. ewentualnie sprawdz czy fdd jest włączony w biosie.

Hmm.. no niewiem. W każdym razie komputer działa już w 100%. Jeżeli do wieczora nie pojawią się żadne wątpliwości - temat zamykam.
    Serdecznie wszystkim dziękuje za pomoc i odpowiedzi !
    Pozdrawiam,
    Mariusz

Podsumowanie tematu

✨ Płyta główna MS 5158 v.1 z procesorem Intel MMX 200MHz nie wyświetla obrazu, brak sygnałów z głośniczka, mimo że wentylatory działają, a procesor się nagrzewa. Karta graficzna jest sprawna. Sprawdzono zasilacz, kondensatory i pamięci RAM (32 MB SDRAM), które są w porządku. Po wyjęciu pamięci RAM wentylatory kręcą się, ale nie ma sygnału dźwiękowego. Po włożeniu RAM-u pojawia się ciągły sygnał dźwiękowy, a na ekranie wyświetla się komunikat "Bios Rom Checksum Error". Próby uruchomienia z dyskietki bootowalnej nie powiodły się, a BIOS nie reagował na reset CMOS. Ostatecznie problem rozwiązało ponowne wgranie BIOS-u (flashowanie). Po naprawie komputer działa poprawnie, jednak pojawiły się pytania dotyczące wykrywania pamięci SDRAM (32 MB i 64 MB wykrywane jako 24 MB) oraz komunikatu pojawiającego się przy użyciu karty graficznej na złączu ISA zamiast PCI. Dyskusja wskazuje, że uszkodzony BIOS powodował problemy z obsługą PCI, a karta ISA umożliwiła uruchomienie i odzyskanie systemu. Zalecane jest stosowanie pamięci EDO zamiast SDRAM na tej płycie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA