logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Płyta startuje i staje. Intel 800 MHz na slocie 370.

dj magic 19 Mar 2007 00:32 861 4
REKLAMA
  • #1 3693904
    dj magic
    Poziom 19  
    Ocena: 31
    Witam. Dostałem komputer do wgrania systemu i na dzień dobry mały problem. Chodzi o to iż płyta startuje, mogę wejść do biosu, wykrywa wszelkie twardziele, cd-romy itp. W momencie gdy wszystlko wykryje, tak jakby płyta stawała. Nie ma przeładowania na kolejny obraz. Wrzuciłem płytę z systemem (bios ustawiony że cd-rom ma pierwszy startować) i dokładnie to samo. Gdy ustawiam sam pusty dysk twardy bez system, nawet nie informuje że jest coś nie tak tylko stoi, tak jakby była pauza. Części typu pamięć, cd-rom, twardziel, karty graficzne, sieciowe, wszsytko jest sprawne. Bios zresetowany, clear cmos także zrobiony, nie pomaga. Dziwne że nie chce dalej ruszyć po wykryciu wszelkich napedów. Ne podam wam nazwy plyty głównej ponieważ nie ma opisu oprócz chipsetu VT82C693A oraz VT82C596B. Jest to stara płyta na którj pracuje procesor Inel 800 mhz na slocie 370. To wszystko co mogę powiedzieć na ten temat.
  • REKLAMA
  • #2 3693916
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 838
    Sprawdź kondensatory na płycie.
    W drugiej kolejności podmień zasilacz.
  • REKLAMA
  • #3 3694004
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1484
    standardowa procedura w tym przypadku, odłaczyć wszystko zbędne, a na początek podociskać albo jak w przypadku ramu wyjąc i włożyć spowrotem, jeżeli komputer był przewożony to mogło sie cos rozłączyć
  • REKLAMA
  • #4 3694121
    mk20
    Poziom 26  
    Prawdopodobnie brak kompatybilności sprzętu. Odłącz dysk i napęd CD i jak komp odpali to próbuj z dyskiem potem z CD. Miałem kilka przypadków z podobnym zachowaniem po podłączeniu CD starszego typu.
  • #5 3694854
    dj magic
    Poziom 19  
    No więc na dzień dobry wziąłem poodłączałem wszystko, przeczyściłem styki i gniazda, komputer chodził jeszcze 4 ms-c temu ale na czas remontu mieszkania odlaczył go klient. Jak podłączył go wczoraj to właśnie nie mógł go odpalić ponieważ działo się to co opisałem. Poza tym wszystkie elementy włącznie z zasilaczem podpiąłem pod inną starszą płytę i wszystko chodzi. Kondensatory również spradzałem w pierwszej kolejności i są idealne. Moje pytanie brzmi co mogło zblokować tak płytę? Procesor? Komputer wcześniej chodził w takim zestawieniu bez problemu.
    Podstawiłem inny procesor i to samo. Zauwazyłem też że jak wchodzę w ios to nie jest w biosie płynny ruch tylko taki jakby się rozwijał obraz. Myślę że plyta padła na dobre. Gdybym miał kartę graficzną na pci tobym może stwierdził czy to slot AGP nie padł. Aczkolwiek dziwi mnie to iż nie ma również żadnego sygnału z głośniczka.
REKLAMA