logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unitra Tosca 303, regeneracja/ naprawa/ zamienniki...

AoT_Hunter_PL 23 Lut 2007 19:57 4043 12
REKLAMA
  • #1 3608799
    AoT_Hunter_PL
    Poziom 21  
    Ocena: 47
    Witam mam pytanie biore się za naprawe Tosca 303

Wymieniam elektrolity C 408, 407 i reszte czyli jest ich 4 (74uF na 40V ) - czy mohe za miast nich władować 47uF na 63 V (zamienniki sa mniejsze od orginałóww ) .. czy to nie przeszkodzi w poprawnym działaniu wzmacniacza i nie zmewini jego parametrów

oraz C 405 i 2 do pary mające 100uF na 16V - a zamieniki mają 100uF na 25V - tez sa mniejsze od orginałów

Natepnie bede wymieniał tranzystory Różnicowe T405 - 406 i pozostałe (4x) sa to Bc 307 A

jako zamiennik mam BC 557B - bo nie było w sklepie BC 556

czy te elementy mogą być jako zamienniki

z góry dziękuje za odp poczatkujacemu elektronikowi amatorowi ;pp

Dodano po 1 [minuty]:

w opisie jest błąd pierwsze kondesatory które opisałem mająbyć 47uF na 40 V (orginały)
  • REKLAMA
  • #2 3608813
    amator
    Poziom 22  
    Ocena: 37
    Oczywiście, że mogą być, wielkość nie ma znaczenia
  • #3 3608814
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 838
    Jasne, że wymieniaj!
    Będzie nawet lepiej!
  • REKLAMA
  • #4 3609674
    AoT_Hunter_PL
    Poziom 21  
    Dzieki wielkie teraz biore sie za sprawdzanie wszystkich tranzystorów :)

te BC 307 spr na multimetrze opcja hFE i beta wynoiosi okolo 130 chyba bedzie ok jescze spr na pzrebicia z opcji spr Diod ;)

potem biore sie za wszytkie BD 139 i 140 a na koncu 2N6491

oraz 2N6488

okaze sie czy będą dobre :)

Dodano po 4 [minuty]:

"Natepnie bede wymieniał tranzystory Różnicowe T405 - 406 i pozostałe (4x) sa to Bc 307 A

jako zamiennik mam BC 557B - bo nie było w sklepie BC 556 "

a czy te BC 557B .. nmoge wstawić >>??
  • #5 3610861
    blantozaur
    Poziom 24  
    Ocena: 27
    AoT_Hunter_PL napisał:

jako zamiennik mam BC 557B - bo nie było w sklepie BC 556 "

a czy te BC 557B .. nmoge wstawić >>??

tak oba są PNP ale 557 jest na troche niższe napięcie

VCBO
    BC556 - -80 V
    BC557 - -50 V

VCEO
    BC556 - -65 V
    BC557 - -45 V

VEB - -5 V
  • REKLAMA
  • #6 3611057
    AoT_Hunter_PL
    Poziom 21  
    No nie wiem w różnych katalogach są podane inne wartości wczoraj pzreglądałem to od 556 różnił się tylko prądem :P

Ale już je wstawiłem zobaczymy co to będzie z tego :]

i tak po przebadaniu wszystkich tr. okazało się że są sprawne wieć wymieniłem tylko te Bd140 i Bc 307A

Dodam że wzmachol sam rozwaliłem na wlasne rzyczenie.

Chciałem poprostu zmeinić mu obudowe i pozostawić sam moduł wzmacniający bez płyty odp za radio.

Zachciało mi się odktęcac tranzystorów końcowych od radiatora a po ponownym skręceniu zapomniałem je odp zabezpeiczyć .. no i zwarcie :)

Spaliło mi diody prostownicze i trafo się grzało .... oczywiście wiedziałem co sie dziej .. ze ejst jakieś zwarcei i wzm był włączany tylko na ułąmki sekund.

Po nap usterki ( wymiana diod prostowniczych i odp odizolowanie tr. koncowych)

Nie ma juz Hardkorowego :P buczenie w głosnikach ale jeszcze było jakieś mniejsze buczenei ale mogłem je już ściszać potencjonometrem.

Hmmm .. może jakoś z masą jest coś nie tak ??

Wz podłaczany bez obudowy na sucho na dywanie kabel od masy pzryczepiony do radiatora ale do trafa nic nie prowadziłem ......

Gdzieś tam wyczytałem że masa też musi być odpowiednio i nie za blisko podłączona bo będzie buczec w glośnikach.

No niewiem teraz po roku zaglądam to tego wzmachola wymieniłem to co opisałem wyżej (Tr.) - teraz będe robił próbe czy coś to dało ... niby stare elementy sprawne.

Meirzyłem Tr na teście diod w multimetrze wg rysunku podanego na elektrodzie dla rt. bipolarnych.

Czyli w jedną strone ma pzrewodzic a w 2 nieskończoność dla odp połączenia z CBE.

Niom i wszystko niby jest ok >>> grzy pzrewodzi do pokazuje 826
    816

na neiktórych tam niej 650 - ale dla danej klasy tr podobnie dla tych samych elementów.

Więc .. chyba są sprawne ...........

Będe informował o dalszych postępach .. bo pewnei będe miał jescze ne i 1 kłopot :)

Ale na czyms musze się nauczyc :)
  • #7 3615668
    AoT_Hunter_PL
    Poziom 21  
    Witam właśnie mam zamiar dziś zabrać sie dalej za grzebanie w Tosce mam pytanie poniewasz nei doczytałem się wszystkiego w opcji SZUKAJ ..... z tego co wiem szanowni panowei i panie elektronicy polecacie sprawdzenie wzmacniacza bez wlutowanych tranzystorów końcowych (zeby ich nie uwalić - w razie czego :P)

Teraz tak na samych przedwzmacniajacych itp ... mam podłączć jakiś głośnik do wyjścia i powinienem jakikolwiek sygnał muzyczny usłyszeć .. choćby cichy ??

Teraz jescze pytanie ... czy moge teraz ustawiać prąd spoczynkowy .. bez wlutowanych tr. końcowych .. bo to chyba wazna rzecz ;)

pozdrawiam

AoT_Hunter_PL

Dodano po 2 [minuty]:

Oczywiście jescze musze sprawdzić na multimetzre na zakresie nap stałego >> nap na wyjściu i powinno byc bliskie 0

I oczywiście mam je sprawdzać względem masy ? :)

czyli normalnie podlanczam multimetr do wyjść glośnikowych .. bo i tak jedno z nich (w parze) idzie do masy bezpośrednio na plycie wzmacniacza ;)

Dodano po 1 [godziny] 52 [minuty]:

eeeeeee zaglada jeszce tu ktos :)/ :)?
  • REKLAMA
  • #8 3616340
    jersey69
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    AoT_Hunter_PL napisał:
    nei doczytałem się wszystkiego w opcji SZUKAJ .....

Opowiadasz .... Na temat AWS303 napisano już na Elektrodzie pracę doktorską . Po prostu nie chce Ci się szukać .

Powtarzam jeszcze raz : wzmacniacz bez końcówek odpalamy w celu sprawdzenia poprawnego montażu i kontroli napięć w poszczególnych stopniach . W razie zwarcia/wzbudzenia nie ryzykujesz spalenia tr. końcowych . Niestety , nie da się ustalić prądu spoczynkowego tr. mocy mając je ... w pudełku .
  • #9 3616425
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6165
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Audio
  • #10 3616726
    AoT_Hunter_PL
    Poziom 21  
    NIe nie che mi sie bo siedzie na elektrodzie po pare godzin i czytam a przy wzmacholu do 4 nad ranem .. poprostu ucze sie i wszystkiego nei da sie znaleść na elektrodzie .. a nei ejstem robotem który wszystko wypatrzy i zapamięta .. i datego prosze o pomoc a i tak widze że nikt nei czyta całości tylko odpowiada na ost zdania.

Dalej nei wiem czy moej tranzystory różnicowe sa dobrze dobrane.

pozdrawiam ;)
  • #11 3617487
    AoT_Hunter_PL
    Poziom 21  
    Panowie chyba jestem na dobrej drodze a wieć:

Wszystko już zmontowane procz tranzystorów końcowych

Sprawdzałem wszystko tak jak pisze na elektrodze porsze tylko o opinie i ewentualne porady co i jak zrobic:

Wiec tam nap mierzone w punktach P401 - 403, 402 - 404
    u mnie z wlutowanymi tr, sterującymi bez koncowych jest ust na 5,7 mV a max jakie moge podciągnąc to 15,5mV

mam nadziej ze jet takie male dlatego ze nia mma koncowych wlutowanych ............................ ????????

T412 i T414 - - między bazami mam 2,4 V a między emiterami mam 1,1V

na elektrodize pisze ze ma być kolejno +\- 3 & +\- 2,4V

Na diodach D401 i D402 mam po 8,2 V - prawidłowo

POdłaczylem sluchawki i juz slyhac jakas muzyke ale bardzoo cicho - no bo pewnei nie ma koncowych wlutowanych :} ale oba kanały graj wiec jestem chyab na dobrej drodze :D:D:D

wartosc nap stałego na wys glosnikowych = 0 teraz a jak meirzylem 30 min temu to byla bl;iska 0 :P

Dodano po 1 [minuty]:

o kteraz zmeirzona = 00.1 mV

Dodano po 4 [minuty]:

korekcja po podaniu sygnału na wzm nap na wyj glosnikowych sa = 5mV
  • #12 3617648
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Sprawdzanie bez wlutowanych tranzystorów mocy nie ma większego sensu. Wlutuj te tranzystory i wtedy pomierz napięcia.
  • #13 3618009
    AoT_Hunter_PL
    Poziom 21  
    Ok wic tak z wlutowanymi dalej gralo cicho - dopolki neichacuy nie zrobi8lem zwarc i ich nei spalile LOL ze mnie :)

nic na czymsz mzue sie uczyc jak raz spale jzu na 2 raz tego bledy nie popełni .. skombinuje sobie wtyczki do punktów lutowniczych izolowane oraz zaizoluje wszytkei wyprowadzena w końcówkach .. kiedy kupie koncowki napisze dlaje co i jak .. pewnie znów tranzystory do wymiany i rezystory 0,77 ohma 5W bo sie zaczeły fajczyc ............. ehhhhhhh

:)

Dodano po 2 [minuty]:

tak to jest jak sie spr miernikiem kleczoc na podlodze z podłączonym wzmacholem ... no nic ucze sie na błędach - juz tak nie zrobie .....

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy regeneracji i naprawy wzmacniacza Unitra Tosca 303, ze szczególnym uwzględnieniem wymiany kondensatorów elektrolitycznych i tranzystorów. Poruszono kwestię stosowania zamienników kondensatorów o innych pojemnościach i napięciach, np. 47uF/63V zamiast oryginalnych 47uF/40V oraz 100uF/25V zamiast 100uF/16V, co zostało uznane za dopuszczalne i nie wpływające negatywnie na działanie wzmacniacza. Wymiana tranzystorów różnicowych BC307A na BC557B została omówiona pod kątem parametrów napięciowych (VCBO, VCEO, VEB), gdzie BC557B ma niższe napięcia maksymalne, ale jest to akceptowalne jako zamiennik PNP. Podkreślono konieczność sprawdzenia tranzystorów miernikiem (hFE, test diod) oraz pomiarów napięć w układzie. Zalecane jest uruchamianie wzmacniacza bez wlutowanych tranzystorów końcowych w celu uniknięcia ich uszkodzenia podczas testów. Omówiono także problemy z ustawianiem prądu spoczynkowego i pomiarami napięć na wyjściach względem masy. Autor relacjonuje własne doświadczenia z uszkodzeniem wzmacniacza przez zwarcie i konieczność wymiany diod prostowniczych oraz izolacji tranzystorów końcowych. Wskazano, że pomiary napięć i testy bez tranzystorów końcowych mają ograniczoną wartość, a pełne testy i regulacje należy przeprowadzać po ich wlutowaniu. Całość dyskusji ma charakter praktyczny, skierowany do początkującego elektronika-amatora naprawiającego wzmacniacz Unitra Tosca 303.
REKLAMA