logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PORT 2083; 2096 - problem z połączeniem z serwerem

wilde_hilde 23 Lut 2007 22:12 2901 7
  • #1 3609415
    wilde_hilde
    Poziom 19  
    Ocena: 2
    Podczas logowania do panelu (konto hostingowe) wystepuje błąd.

Dostawca internetu nie blokuje ww. portów, byc może trzeba zmienic ustawienia firewall'a lub PC.

Co o tym sadzicie?
  • #2 3609449
    lukas-comp
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    jakie konto/hosting ?
    na jakim skrypcie jest logowanie ?
  • #3 3609494
    wilde_hilde
    Poziom 19  
    Konto próbne (na m-c) dla podwieszenia domeny i założenia skrzynki pocztowej www.klatka.pl

Żeby sie zalogować do panelu trzeba wpisać:

https://XXXXXXX.pl:2083 (polaczenie szyfrowane)

Nie mozna się polaczyc z panelem.
  • #4 3617043
    wilde_hilde
    Poziom 19  
    Jeśli macie jeszcze jakies sugestie to proszę o info.

Niestety w tej dziedzinie jestem dyletantem.
  • #5 3617829
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Skoro połączenie jest szyfrowane to problemem może być nie załączona obsługa TLS (tak było domyślnie w IE 6).

Jaki komunikat się pokazuje ?
  • #6 3617903
    wilde_hilde
    Poziom 19  
    mbo napisał:
    Skoro połączenie jest szyfrowane to problemem może być nie załączona obsługa TLS (tak było domyślnie w IE 6).
    Jaki komunikat się pokazuje ?

Sprawdzałem, jest zaznaczone, poza tym loguję się do innych szyfrowanych miejsc typu sklep, forum, bank, etc... htpps://...

Poczekam na info od administratora netu - moja opcja: porty są zablokowane przez admina i do czasu, aż ich nie otworzy nic nie zdziałam.
  • #7 3618712
    szwagros
    Poziom 33  
    Ocena: 271
    wilde_hilde napisał:
    Poczekam na info od administratora netu - moja opcja: porty są zablokowane przez admina i do czasu, aż ich nie otworzy nic nie zdziałam.

Spróbuj wpisać w konsoli:
    telnet domena.pl 2083
    Jeśli się połączy, tzn że port jest otwarty.
    Pozdrawiam
  • #8 3637114
    wilde_hilde
    Poziom 19  
    Co zmienic w ustawieniach?

- wyłączyłem firewall - nie loguję się

- jest włączony - nie loguję się

może w ustawieniach przeglądarki cos trzeba zmienic?

======================================
    BŁĄD
    Żądany URL nie może zostać pobrany

Podczas sprowadzania URL-a: jowisz.os.pl:2083

wystąpił następujący błąd:

Dostęp zabroniony.

Konfiguracja serwera wyklucza Twój dostęp do niego w chwili obecnej. Skontaktuj się z Twoim providerem jeśli jest jest to nieprawidłowość.

===========================================

Wiadomosc od admina sieci:

Nie blokujemy żadnych portów problem może jednak sprawiać użycie serwera proxy do połączeń na nietypowe porty, prosze spróbować połączenia z wyłączonym serwerem proxy lub ustawić sobie w wyjątkach przeglądarki aby do tego panelu administracyjnego przeglądarka łączyła się bezpośrednio.

Wolałbym żeby mi to ktoś wytłumaczył "łopatologicznie" :)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku możliwości połączenia się z panelem hostingowym na portach 2083 i 2096, mimo że dostawca internetu nie blokuje tych portów. Próby logowania odbywają się przez adres https://[domena]:2083 z użyciem połączenia szyfrowanego TLS. Sprawdzono, że obsługa TLS jest włączona, a firewall na komputerze zarówno wyłączony, jak i włączony nie wpływa na problem. Komunikat błędu wskazuje na "Dostęp zabroniony" i sugeruje ograniczenia po stronie serwera lub sieci. Administrator sieci zasugerował, że problem może wynikać z użycia serwera proxy, który blokuje połączenia na nietypowe porty. Zalecane jest wyłączenie serwera proxy lub dodanie wyjątku w przeglądarce, aby połączenie do panelu odbywało się bezpośrednio. Test połączenia telnetem na port 2083 może potwierdzić, czy port jest otwarty.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA