Witam,
Mój problem jest następujący. Znajomy ma radiowy internet w domu. Kiedy chce wejść na jakąś stronę pojawia mu się taki komunikat w oknie przeglądarki
Wszystko inne poza wyświetlaniem stron działa. Przeskanowałem kompa antywirem i nic. Czy to może być wina dostawcy internetu? Tam jest tak, że są dwa kompy które korzystają z tego łącza. Jeden jest bezpośrednio wpięty do routera dostawcy kablem. A drugi jest podłączony poprzez inny router zewnętrzny bezprzewodowo. Jak nie było tego drugiego kompa który łączy sie bezprzewodowo to chulało. Ten pierwszy komp jestna xp a ten drugi na viście.
Proszę o pomoc
Według screena, który zamieściłem wynikają 2 możliwe przyczyny zaistniałego problemu.
Po pierwsze w tej sieci jest uruchomiona usługa proxy (serwer keszujący), który ma za zadanie przyspieszyć działanie.
Jest tak sprytnie skonfigurowany, że tylko przez niego można przeglądać strony www. Dlatego w pierwszej kolejności sprawdziłbym, czy na drugim komputerze jest dopisany adres i port serwera proxy. Być może jest tak, że pierwszy ma to już wpisane lub na podstawie adresu MAC otrzymuje od swojego dostawcy a na drugim kompie brak owego wpisu.
Inna sprawa jaka wynika z komunikatu, to jeżeli wszystko jest dobrze skonfigurowane to prawdopodobnie na drugim kompie działa jakiś program p2p/virus, który do transmisji danych wykorzystuje port 80. Swego czasu słynna Kazaa tak działała, że jak nie mogła uzyskać połączenia na kolejnych portach to finalnie uruchamiała się nawet na porcie 80.
Dzisiaj się dowiedzialem, ze firma udostepniajaca lacze stwierdzila ze to jakis robak u klienta sie pojawil na komputerze. Zastanawia mnie tylko jedno. Koles z tej firmy powiedzial ze usuneli ten wyskakujacy komunikat o blokadzie portu 80, tylko skoro to robak na kompie klienta to jak oni moga usunac taki komunikat??
Poniżej zamieszczam log z hijackthis. Proszę o pomoc w weryfikacji:
Logfile of Trend Micro HijackThis v2.0.2
Scan saved at 09:41:18, on 2008-12-15
Platform: Windows XP Dodatek SP2 (WinNT 5.01.2600)
MSIE: Internet Explorer v6.00 SP2 (6.00.2900.2180)
Boot mode: Normal