logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ricoh 3035 - ciemne zabrudzenia na wydrukach, toner na pasie, brak toneru?

pcnet 24 Lut 2007 12:32 1568 6
REKLAMA
  • #1 3611047
    pcnet

Poziom 32  
    Ocena: 217
    na wydrukach ( nie tylko ksero) na gorze i dole sa ciemne zabrudzenia na wysokosci prawie 30%
    po otwarciu maszyny bęben jest czysty ale na pasie jest toner w tych wlasnie miejscach
    po wyczyszczeniu i druku od nowa to samo
    nie wiem czy to ma cos wspolnego ale np dzis pokazywalo brak toneru a jest połowa butelki
    Konto firmowe:
    PC-NET
    Słonecznikowa 6B, Częstochowa, 42-224 | Strona WWW: https://agapo.pl
  • REKLAMA
  • #2 3611086
    nyks
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    wyczyść rolkę ładującą i zbiornik zużytego toneru pod pasem jeśli tego jeszcze nie zrobiłeś
  • REKLAMA
  • #3 3611213
    Janusz.P
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 224
    zrób to co poprzednik pisze a jak nie pomoże to wymień listwę czyszczącą pasa. a co do pokazywania braku toneru to zdarzało mi się wtych maszynach i pokrewnych że wytwarzała sie poduszka powietrzna w kanale zasypowym tonera z butelki poprzez zespół bębna i toner nie chciał spadac do wywoływaczji - wystarczyło tylko wysunąć bęben i lekko stuknąc w niego, i odkużyć gąbki na gorze z tonera
  • REKLAMA
  • #4 3611513
    pcnet

Poziom 32  
    Ocena: 217
    ok dzieki
    to juz w poniedzialek zrobie
    tylko brakuje mi jeszcze sm do tej maszyny ale chyba dam sobie rade bo mam do podobnej DSm725
    Konto firmowe:
    PC-NET
    Słonecznikowa 6B, Częstochowa, 42-224 | Strona WWW: https://agapo.pl
  • #5 3611563
    nyks
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    no nie za bardzo podobna:) bardziej podobna jest 1035 do której to znalazłem tutaj SM
  • REKLAMA
  • #6 3613419
    pcunit
    Poziom 24  
    Ocena: 111
    warto też sprawdzić wałek magnetyczny czy nie ma nagaru na jego powierzchni- czyli do zrobienia jest przeglądzik...
  • #7 3613820
    clip7
    Poziom 23  
    Ocena: 29
    Wałek magnetyczny to raczej co 300 tys. Przy wymianie nośnika warto porządnie umyć i wyczyścić rowki. Widać pod nośnikiem czy jest srebrny czy czarny.
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Na wydrukach Ricoh 3035 pojawiają się ciemne zabrudzenia na górze i dole, na wysokości około 30%, a na pasie transportowym widoczny jest toner w tych miejscach mimo czystego bębna. Po wyczyszczeniu problem powraca. Dodatkowo urządzenie sygnalizuje brak toneru, mimo że w butelce jest połowa tonera. Zalecane jest wyczyszczenie rolki ładującej oraz zbiornika zużytego tonera pod pasem. Jeśli to nie pomoże, należy wymienić listwę czyszczącą pasa. Możliwe jest powstawanie poduszki powietrznej w kanale zasypowym tonera, co blokuje jego spadanie do wywoływacza – rozwiązaniem jest wysunięcie bębna i delikatne stuknięcie oraz oczyszczenie gąbek z tonera. Warto również sprawdzić wałek magnetyczny pod kątem nagaru i wykonać przegląd techniczny. Wałek magnetyczny wymienia się zwykle co 300 tys. kopii, a przy wymianie nośnika należy dokładnie umyć i wyczyścić rowki pod nośnikiem, obserwując jego kolor (srebrny lub czarny).
REKLAMA