logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ricih 1035 - oryginalny toner, bledsze kopie po czasie

abcpawel 01 Mar 2008 11:32 1356 7
REKLAMA
  • #1 4861330
    abcpawel
    Poziom 20  
    Ocena: 75
    Witam, miałem już wiele przypadków że te kopiarki mają słabą czerń. Pracują normalnie, nie pokazują braku toneru tylko czerń jest poprostu słaba. Dozując toner kodem 2207 uzyskujemy satysfakcjonujący efekt, robie potem inicjacje td i id sensora, lecz kopiarka po wykonaniu kilkudziesięciu kopii spowrotem robi bledsze kopie. Dodam że toner jest oryginalny. Co z tym zrobić??
  • REKLAMA
  • #2 4861356
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 836
    A podnosiłeś TONER SUPPLY RATE? Maszyna będzie robiła większy obrót butlą . Tyle że aby go podnieść musisz obniżyć wartość w ustawieniach.

C.
  • REKLAMA
  • #3 4861613
    abcpawel
    Poziom 20  
    Copyman zmieniałem tą wartość, lecz nie pomaga. Chodzi mi o to jak w maszynie ustawić na stałe większy poziom toneru?
  • #4 4861657
    nyks
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    zwiększenie dozowania toneru wykonujemy poprzez zmianę napięcia bias dla łaty ID sp2 201-2 (wartość bezwzględna napięcia powinna być zmniejszona
  • REKLAMA
  • #5 4864061
    Calculus
    Poziom 25  
    Ocena: 11
    Ile razy już pisałem, że powinno się obniżać wartość toner supply rate, aby kopiarka więcej dozowała. :)
    Polecam wzór w serwisówce na czas włączenia sprzęgła.
    Poza tym to, co pisze nyks
  • #6 4892432
    abcpawel
    Poziom 20  
    Koledzy nie pomaga to co piszecie. W zasadzie nic mi to nie zmienia. Kserokopiarka nadal robi jasne kopie :(
  • REKLAMA
  • #7 4896510
    Calculus
    Poziom 25  
    Ocena: 11
    Przede wszystkim podaj napięcia Vsg, Vsp, Vsdp, Vt, Vtmanual.
    Czy wydruki, np licznika kopii też są blade?
    Możliwe, że jest jakiś problem z mieszadłami w wywoływaczce lub z jej napędem, ale jeżeli maszyna pokazuje czasem brak tonera i ma przy tym toner w butli, to problem tkwi w obracaniu butelką.
  • #8 4900761
    pcunit
    Poziom 24  
    Ocena: 112
    czyściłeś wałek magnetyczny ?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy kopiarki Ricoh 1035, która mimo użycia oryginalnego tonera, po wykonaniu kilkudziesięciu kopii generuje coraz bledsze odbitki czerni. Toner nie jest wykrywany jako zużyty, a próby zwiększenia dozowania toneru poprzez zmianę kodu 2207 oraz podnoszenie wartości toner supply rate nie przynoszą trwałego efektu. Zalecane jest obniżenie wartości toner supply rate, co powoduje większe dozowanie tonera, oraz regulacja napięcia bias dla łaty ID sp2 201-2 (zmniejszenie wartości bezwzględnej napięcia). Dodatkowo wskazano na konieczność sprawdzenia i podania napięć Vsg, Vsp, Vsdp, Vt, Vtmanual, które mają wpływ na jakość wydruku. Możliwe przyczyny problemu to niewłaściwe obracanie butelką z tonerem lub problemy z mieszadłami i napędem wywoływaczki. Zalecane jest także czyszczenie wałka magnetycznego, który może wpływać na jakość czerni.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA