logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy transformator TS 40/78 UNITRA ZATRA zasili wzmacniacz 2*TDA2030?

michplo 24 Lut 2007 14:00 6972 7
REKLAMA
  • #1 3611363
    michplo
    Poziom 11  
    Mam taki transformator, wymontowałem go chyba z magentowfonu.
    Mam wzmacniacz 2*TDA2030 ale nie mam do neigo transformatora...
    Zastanawiam się czy można z tego transformatora zrobić źródło do tego wzmacniacza oraz jaką on ma moc... Nigdzie nie mogę tego znaleźć.
    Intersuje mnie też czy można na nim zmontować coś mocniejszego.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3612093
    BATT
    Poziom 21  
    Ocena: 45
    Trafo ma moć 40W ma jedno wyjście ok 30V i drugie uzwojenie dzielone nap 15v i 9Vale już mniejszy prąd
  • REKLAMA
  • #5 3612734
    elek555
    Poziom 37  
    Ocena: 250
    lechoo napisał:
    Asortyment ś.p. Zatry jest produkowany obecnie przez firmę Indel w Brzezinach k/Łodzi.
    -> http://indel.pl
    -> http://indel.pl/e_ts_40_50.htm (TS40/78)

Zatra jeszcze żyje, choć reaguje w starym stylu. Mimo kilku ludzi o dość błyskotliwych umysłach, nawet na dośc wysokich stołkach :)
    Trafo to do TDA2030 jest nieprzydatne. Na dużym prądzie masz tylko 10V po krosach- a więc za mało nawet do kiepskiej pracy w podwajaczu.
  • #6 3612939
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    Trochę pochopnie napisałem "ś.p." ale faktem jest, że z tego dużego (za czasów PRL) zakładu obecnie niewiele zostało...
  • REKLAMA
  • #7 3613266
    michplo
    Poziom 11  
    dziękuję, i pytam: do czego mogę go za tem wykorzystać (chyba do czegoś się nadaje)??

Offtop: Jak dla mnie to skandal że wraz z nastaniem wolnorynkowej gospodarki takie przedsiębiorstwa upadły.
    Jak dla mnie obecne wieże nie umywają się do "trójpiętrowych" magnetofon-radio-wzmacniacz.
    Takie przediśbiorstwo jak UNITRA mogło być otoczone ochroną, a import chińskich, tajwańckich i koreanskich lordów vaderów zablokowany.
    Wtedy UNITRA do dziś trwałaby na rynku.... to moje zdanie
  • #8 3613294
    elek555
    Poziom 37  
    Ocena: 250
    Trafa mają dobre ale są mało elastyczni i ciągle pieprzą o jakichś tysiącach. A klient żyje tu i teraz, i potrzebuje z powodu zalewu chińszczyzny niewielkich ilości ! Tracą klientów na własne życzenie.
    Szukaj trafa 2x12 lub 1x24 i będzie dobrze.

Podsumowanie tematu

✨ Transformator TS 40/78 UNITRA ZATRA ma moc około 40W i posiada jedno wyjście około 30V oraz drugie uzwojenie dzielone na 15V i 9V o mniejszym prądzie. Po wyprostowaniu napięć z uzwojeń 2x12,5V można uzyskać około 2x21,6V, co jest nieco za wysokie dla wzmacniacza z układami TDA2030. Transformator ten ma ograniczoną moc prądową (około 400mA na 12,5V), co czyni go mało odpowiednim do zasilania wzmacniacza 2*TDA2030, który wymaga większego prądu. Na dużym prądzie napięcie na transformatorze spada do około 10V, co jest niewystarczające nawet do pracy w podwajaczu napięcia. Zaleca się poszukiwanie transformatora o napięciu 2x12V lub 1x24V i większej mocy, aby zapewnić odpowiednie zasilanie wzmacniacza. Firma ZATRA, dawny producent transformatorów, jest obecnie częścią firmy Indel z Brzezin k/Łodzi, gdzie można znaleźć informacje o modelu TS40/78. Transformator TS 40/78 może być wykorzystany do innych zastosowań, jednak do wzmacniacza 2*TDA2030 jest nieoptymalny ze względu na ograniczenia prądowe i napięciowe.
REKLAMA