logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Grundig ST63-450 - włącza się i gaśnie, dioda świeci, co sprawdzić?

mdk19883 24 Lut 2007 14:58 1784 13
REKLAMA
  • #1 3611617
    mdk19883
    Poziom 11  
    Witam,
    Odrazu zaznacze, że nie jestem biegły w reperowaniu telewizorów, ale ogólnie o elektronice mam dość zaawansowaną wiedzę.

Problem jest następujący. Trafil w moje ręce telewizor Grundiga ST63-450 ktory już widać ze ma swoje lata. Problem jest następujący, że po włączeniu do sieci tv zaczyna się "zapalać" i natychmiast gaśnie, a dioda świeci.
    Z góry serdecznie dziękuje

Moderowany przez Jaś Kula:

Proszę zapoznać się z https://www.elektroda.pl/rtvforum/faq.php Staraj się nie używać w tytule słowa "problem". W oparciu o punkt 7 poprawiłem tytuł tak aby spełniał wymogi punktu 11.

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3611643
    Zdzisław Osmulski
    Poziom 30  
    Ocena: 14
    Odczytaj z tabliczki jakie to jest chassis.Będzie napisane CUC ***.Podając ten nr chassis łatwiej uzyskasz pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3611712
    Hammer111
    Poziom 28  
    Ocena: 20
    Witam.Najprawdopodobniej twoje chassis to CUC4510.W opisanym przypadku w miejsce tranzystora wn wstaw żarówkę i włącz TV.Pomierz elementy.popraw luty-skorzystaj z wyszukiwarki wpisując chassis a znajdziesz opisy uszkodzeń.pozdr
  • #4 3613090
    mdk19883
    Poziom 11  
    Jest to CUC4510

Dodano po 11 [minuty]:

A natomiast po zdjęciu płytki z kineskopu tv odpala, ekran jest czarny, idzie wysokie napięcie. Ktoś mi podpowie co jest walnięte? Z góry dzięki
  • Pomocny post
    #5 3614536
    Hammer111
    Poziom 28  
    Witam.Z pełnym szacunkiem ale nie rozumiem sformułowania Po zdjęciu płytki z kineskopu TV odpala ale obraz jest czarny.CzyZbyś ściągnął z kineskopu PK i chcerz uzyskać obraz?Sprawdz napięći8a na PK 200V i 12V czy występują,czy przypadkiem nie masz zwarcia na PK,czy elementy na PK są sprawne.Skorzystaj ze schematu bo będziesz błądził .pozdr
  • REKLAMA
  • #6 3636762
    mdk19883
    Poziom 11  
    Dzisiaj miałem trochę czasu to się wziąłem za ten tv, wystarczyło poprawic luty na kondensatorach. Teraz już startuje, ale ekran jest cały biały-siwy. Jaka może być przyczyna? pozdro i dzięki za odp
  • Pomocny post
    #7 3637152
    ALUŚ
    Poziom 36  
    Wiitam .

Regulacja napięcia UG-2 potencjometrem na trafopowielaczu .

Głos jest ?
  • #8 3637210
    mdk19883
    Poziom 11  
    Nie wiem czy głos jest bo jeszcze muszę go przestroić. Czyli wystarczy pokręcić na trafopowielaczu i to wszystko?
    Aham, rozumiem. a na forum wyczytałem że przyczyną może białego ekranu może być uszkodzony rezystor lub bezpiecznik rezystorowy na PK. To też może być?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 3637344
    indianer
    Poziom 16  
    Ocena: 26
    Tak to też może być, ale najpierw sprawdź napięcie siatki drugiej bo to szybciej. jeśli tv nie jest przestrojony ale wstrojony do stacji to dźwiek będzie (szum) ale idzie go też sprawdzić przez wejście AV. Jeśli to nie G2 ani regulacje analogowe na max to uszkodzenia szukaj na PK. Po pierwsze to musisz mieć tam zasilanie 12V i 200V.
  • #10 3643048
    mdk19883
    Poziom 11  
    ok, tv działa dobrze już, jutro idę kupić tylko fonię i bedzie elegancko. dzięki wszystkim za wszystko :))
  • #11 3650784
    mdk19883
    Poziom 11  
    małe sprostowanie. Albowiem tv odbiera dobrze, ale nie zapamiętuje kanałów. Jak wciskam żeby zapamiętał to powraca do poprzedniego stanu i nie ma nic. A drugie to to że wyświetlają się niemieckie nazwy programów np ARD i w telegazecie tak samo jest, nie odbiera i pisze np ARD. Z czym może to wszystko być związane? Załączam schemat tego tv
  • Pomocny post
    #12 3652553
    zalusss
    Poziom 11  
    Czesc
    ja bym ci polecił sprawdzenie scalaka TEA na tylnej plytce kineskopu mialem to samo i widzialem juz kilka takich usterek
  • #13 3653508
    mdk19883
    Poziom 11  
    a tak dokładniej to który to jest i jak mogę to sprawdzić?
  • Pomocny post
    #14 3694533
    zalusss
    Poziom 11  
    to powinien byc TEA 5101a ale nie jestem pewien na plytce nalozonej na lempe kineskopowa powinien byc przykrecony do aluminiowego radiatora a co do sprawdzenia to sciagnij sobie schemat testowy

Dodano po 1 [minuty]:

shemat znajdziesz na google bo sprawdzałem

pozdrowienia

Dodano po 1 [minuty]:

aha i sprawdz jeszcze zasilacz bo mogl ci pojsc trafopowielacz a wtedy nie jest juz tak ciekawie

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Grundig ST63-450 z chassis CUC4510 po podłączeniu do sieci włącza się i natychmiast gaśnie, przy czym świeci dioda. Po zdjęciu płytki z kineskopu telewizor odpala, ale ekran pozostaje czarny, mimo obecności wysokiego napięcia. Problem początkowo rozwiązano przez poprawę lutów na kondensatorach, co umożliwiło uruchomienie telewizora, jednak obraz był biały lub szary. Sugerowano regulację napięcia UG-2 potencjometrem na trafopowielaczu oraz sprawdzenie rezystorów i bezpieczników rezystorowych na płytce kineskopu (PK). Zalecano także kontrolę napięć 12V i 200V na PK oraz sprawdzenie siatki drugiej (G2). Po naprawie telewizor działał, ale nie zapamiętywał kanałów i wyświetlał niemieckie nazwy programów, co może wskazywać na uszkodzenie układu scalonego TEA5101a na tylnej płytce kineskopu. Wskazano konieczność sprawdzenia tego scalaka oraz zasilacza, w tym trafopowielacza, który mógł ulec uszkodzeniu. Schematy testowe i serwisowe są dostępne w internecie i mogą pomóc w dalszej diagnostyce.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA