Przetwornica startuje, napięcia są ok oprócz +D które wynosi 34V a na schemacie pisze ze powinno być 25V. Wysokie napięcie jest, rzazenie na kineskopie też jest ale obraz jest ciemny na początku był biały poziomy pasek na ekranie a teraz niema nic.
Szukać uszkodzenia w odchylaniu pionowym V przerwy lub sam scalak albo brak napięcia (przyłożyć wkrętak do rdzenia cewek do ucha i posłuchać czy terkocze pion).
Ja mam tylko jeden tranzystor T463 BD442 jest dobry. Na 3 nóżce TDA8214B jest 36 V to za dużo bo moim zdaniem powinno być 24 V patrząc na schemat chociaż schemat mam w słabej jakości i nie wyraźnie widać.
Jestem niezbyt doświadczonym elektronikiem nie mam oscyloskopu więc chyba sobie z tym nie poradze acha i jeszcze jedno po wyjęciu listwy łączącej płytke kineskopu z płytą główną RGB pojawia sie wtedy poziomy pasek na kineskopie Dzieki wielkie za pomoc.
✨ Problem dotyczy telewizora Grundig ST 63-671 z modułem CUC 5361, który nie wyświetla obrazu – ekran pozostaje czarny. Przetwornica uruchamia się, napięcia są prawidłowe z wyjątkiem napięcia +D, które wynosi około 34 V zamiast 25 V zgodnie ze schematem. Obecne jest wysokie napięcie i zasilanie kineskopu, jednak obraz jest bardzo ciemny, początkowo pojawiał się biały poziomy pasek, który zniknął. Podejrzewa się uszkodzenie w układzie odchylania pionowego, możliwe przerwy w ceweczkach lub uszkodzony scalak TDA8214B. Wymieniono już układ TDA8214B oraz elektrolity, co nie przyniosło efektu. Sprawdzono tranzystory BD442 (T463) i BD441 (T464), jeden z BD442 jest sprawny. Napięcie na nóżce 3 TDA8214B wynosi 36 V, co jest za wysokie w stosunku do schematu (około 24 V). Po odłączeniu listwy łączącej płytkę kineskopu z płytą główną RGB pojawia się poziomy pasek na kineskopie. Brak oscyloskopu utrudnia dalszą diagnostykę. Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.