logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam schematu do zdalnego sterowania oświetleniem przez sieć 230V

student_Wojtek 24 Lut 2007 16:11 9132 26
  • #1 3611956
    student_Wojtek
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    Witam
    Przeszukałem prawie całe forum, jak i trochę internetu w poszukiwaniu schematu do sterowania oświetleniem przez sieć elektryczną... i nic, większość linków już nie działa, albo zawierają tylko teoretyczne wywody... na stronie EIB.pl tylko teoria..
    Szukam układu tzn schematu urządzenia, ktore mogę podłączyć pod komputer albo nawet nie po prostu tak, z jednej strony podłączę lampkę nocną do do prądu a z drugiej to urządzenie którego schematu szukam - chodzi mi o taki zestaw nadajnik odbiornik, żebym mógł z mojego pokoju przez sieć 230V wyłączyć światło w kuchni... nigdzie tego znaleźć nie mogę......tu na forum prawie żaden link do schematu nie działa..
    Wiecie gdzie to mogę znaleźć tak żebym miał sterowanie 0 lub 1 ..

Pozdrawiam Wojtek
  • #2 3612048
    Filip
    Poziom 23  
    Ocena: 54
    A może lekko przerobiony dzwonek bezprzewodowy, albo sterownik od bramy na pilota?
  • #3 3612049
    student_Wojtek
    Poziom 16  
    . Właśnie dlatego warto poszukać alternatywnych rozwiązań, które pozwolą na przesyłanie danych z większej odległości. Można spróbować z wykorzystaniem technologii Bluetooth lub stworzyć sieć Wi-Fi, która będzie działać w domu. Istnieją też specjalne urządzenia, które pozwolą na przesyłanie danych przez sieć elektryczną, jednak wymagają one odpowiedniego skonfigurowania i nie zawsze działają w pełni sprawie. Warto więc zastanowić się nad różnymi opcjami i znaleźć tę, która będzie najlepiej odpowiadać potrzebom.
  • #4 3612174
    and61
    Poziom 27  
    Ocena: 246
    A sterowanie za pomocą GSM , kolega ma tak sterowane ogrzewanie w domu ??
  • #5 3612229
    student_Wojtek
    Poziom 16  
    Hmm GSM to ciekawy pomysł również, ale wiąże się to z dodatkowymi kosztami miesięcznymi niestety;/
  • #6 3613807
    -Baranek-
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Chodzi ci o sterowanie tylko jednym urządzeniem?
    1. Może sterowanie na pilota radiowego zasięg ok 200m do 4 urządzeń niezależnie
    ale minus zasilacz na 12 V i kable do urządzenia które chcesz sterować
    2. Sterowanie przez GSM karta orange za 50 zł możesz odbierać przez rok SMS-y a ze swojego zależy jaką masz sieć i czy masz promocje na SMS-y do wybranego numeru

Chyba że chcesz coś takiego KLIK masz jeszcze 5 dni
  • #7 3614703
    student_Wojtek
    Poziom 16  
    Rozwiązania dajecie dobre, i faktycznie niedrogie, ale ja chcę troszkę inaczej. Tzn używając już istniejącej instalacji elektrycznej przesyłać sygnał sterujący za jej pomocą. Potrzebuję tylko schemat nadajnika i odbiornika i wtedy będę mógł załączać i wyłączać urządzenia za pomocą komputera - tyle że nigdzie nie ma schematów ;/ albo przynajmniej nie umiem ich poszukać.
  • #8 3614880
    zwora
    Poziom 18  
    Ocena: 42
    Witam

Jest taki system, co nazywa sie LUTRON ( http://www.lutron.com/ ). Mialem raz okazje cos takiego zakladac. W tym systemie zasilanie dochodzi do kazdej lampy (lub grupy lamp, jesli maja byc sterowane tak samo), neutralny podlaczany jest do zacisku neutralnego lampy, a fazowy idzie do, ze tak powiem, jednostki bazowej i wraca stamtad jako SL do zacisku fazowego lampy. I tak z kazda lampa lub grupa lamp. Do wylacznikow w kazdym pokoju dochodzi juz tylko skretka CAT5E. Swiatlami mozna sterowac z jednostki bazowej lub z wylacznikow. Mozliwe jest nie tylko wlaczanie/wylaczanie ale tez sciemnianie. Tylko jest jeden problem - ten system jest sakramencko drogi. Ale mysle, ze potrafilbym cos takiego samemu zrobic. Zreszta Ty tez bedziesz potrafil, jesli przeczytasz fragment ksiazki: Rafal Baranowski "Mikrokontrolery AVR ATiny w praktyce". W w/w ksiazce na str 216 jest cwiczenie o sterowaniu obciazeniami sieciowymi. Problemem moze byc tylko mala liczba licznikow w mikrokontrolerach AVR (max 6 np w ATmega 1280). Ale w sumie moglbys tylko 6 swiatel zrobic sciemnianych, a reszte tylko wlaczanych/wylaczanych. No i musialbys prowadzic dodatkowe kable. Pozdrawiam
  • #9 3615713
    skucinka
    Poziom 12  
    Ocena: 26
    Kiedyś podłączyłem sobie układ który sterował mi oświetleniem w pokoju przez fale radiowe(pilot) dokładnie włączał i wyłączał oświetlenie bez ściemniacza. Urządzenie było zamontowane w puszcze rozgałęźnej , jednak po czasie musiałem układ zdemontować ponieważ elementy w nim zainstalowane (przekaźniki) były takie ,że podczas lekkiego wstrząsu (uderzeniu) potrafiły same sterować oświetleniem

Dodano po 3 [minuty]:

Układ ten był połączony równolegle z łącznikiem. Miałem takie przypadki że układ potrafił samoistnie załączyć oświetlenie. Trochę prymityw, ale zawsze można było trochę się pocieszyć, sterując nim sam ;)
  • #10 3615757
    harlejowiec
    Poziom 25  
    Ocena: 105
    Na łamach EDW ("Elektronika dla wszystkich") był opisany schemat takiego urządzenia o ile dobrze pamiętam tylko niewiem w którym numerze. Pozdro.
  • #11 3616168
    student_Wojtek
    Poziom 16  
    No tak, właśnie słyszałem od kolegi dziś, że na EDW coś takiego było, tylko że nie mam dostępu do EDW tzn do archiwum.. szkoda
  • Pomocny post
    #13 3616520
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    Nie wiem czy w EdW ale w PE był taki projekt sterowania dwóch PC przez sieć 230V, na układzie TDA5051

Zobacz to:
    http://www.zegaruz.republika.pl/
  • #14 3616659
    student_Wojtek
    Poziom 16  
    Genialnie, oto mi chodziło ! Dzięki.
  • Pomocny post
    #15 3616688
    don diego
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    W Nowym Elektroniku ze stycznia 2000 jest projekt, który myślę, że spełnia Twoje oczekiwania.
    "Zdalne sterowanie poprzez sieć elektryczną"

Dodano po 46 [minuty]:

Jeśli jesteś zainteresowany mogę Ci zeskanować ten artykuł.
  • #16 3617302
    student_Wojtek
    Poziom 16  
    To ja chętnie przyjmę od Ciebie takie skany :)

Dodano po 11 [minuty]:

Jeśli możesz to podeślij na vojtek85(_at_)tlen.pl
  • #17 3617452
    harnasx
    Poziom 22  
    Ocena: 264
    Kol. don diego jeśli możesz to "zapodaj" te skany na forum, nawet za punkty ;)
  • #18 3617742
    don diego
    Poziom 32  
    Na specjalne życzenie zamieszczam projekt zdalnego sterowania przez sieć elektryczną z Nowego Elektronika luty/marzec 2000.
    Załączniki:
    • Zdalne sterowanie poprzez sieć elektryczną.rar (1.24 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 3617837
    student_Wojtek
    Poziom 16  
    Super dzięki :P
    Tak apropo dlaczego ja ściągnąłem za 6 punktów a teraz jest mniej ?
    To z czasem się zmniejsza ?

Macie może jeszcze jakiś pomysł, bo ten układ jest z transformatorem, żeby zrobić bez transformatora ? Widziałem kiedyś na elektrodzie układ przełącznika akustycznego i facet zamiast transformatora dał jakiś układ .. ale nie wiem jaki... bo tak to by zmniejszyło rozmiary całego układu i byłoby w ogóle super
  • #20 3617863
    don diego
    Poziom 32  
    Nie. Dałem teraz skany gorszej jakości, bo pomyślałem, że za dużo punktów nalicza:)
    Jak ktoś chce, to wyśle na maila w lepszej jakości.

Dodano po 1 [minuty]:

W tym urządzeniu raczej nie można się pozbyć transformatora.

Dodano po 2 [minuty]:

Chyba, że zamiast transformatora zasilającego zastosować zasilacz beztransformatorowy.
  • #21 3617976
    student_Wojtek
    Poziom 16  
    Dodano po 2 [minuty]:

Chyba, że zamiast transformatora zasilającego zastosować zasilacz beztransformatorowy.

No właśnie o czymś takim myślę teraz.. żeby zmniejszyć rozmiary tak by mi się do gniazdka zmieściło ;P
  • #23 3618673
    skucinka
    Poziom 12  
    Ocena: 26
    Ten zasilacz fajna sprawa ale czy on wytrzyma bo prądy w nim są bardzo małe?

Dodano po 39 [sekundy]:

Sterowane przez ten kondensator Cx
  • #24 3934572
    pierzos
    Poziom 11  
    Jak można to ja bym bardzo prosił o wysłanie mi tego artykułu w lepszej jakości na maila: rafalpierzynski(_at_)o2.pl

Z góry dziękuję :)
  • #25 20615052
    RalphOcean
    Poziom 11  
    Ocena: 47
    Czy ktoś może zbudował już takie sterowanie i mógłby podzielić się doświadczeniem lub ew. nawet odsprzedać zmontowany sprzęt?
  • #26 20615072
    Jogesh
    Poziom 29  
    Ocena: 686
    Zainteresuj się i wyszukaj:
    TDA5051A, NCN49599, KQ330, BL6810, st7540, st8500, stld1
  • #27 20616347
    RalphOcean
    Poziom 11  
    Ocena: 47
    Mogę się zainteresować, ale ostatnio lutowałem płytkę ... 30 lat temu. Obawiam się, że będę błądził po omacku i stąd pytanie o zakup już działającego nadajnika i odbiornika. Ostatecznie samo zasilanie mogę wziąć na siebie (solarne lub z tego włączonego oświetlenia na np. 30 minut).

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano schematu układu do zdalnego sterowania oświetleniem przez istniejącą sieć elektryczną 230V, umożliwiającego włączanie i wyłączanie światła zdalnie, np. z komputera. Dyskusja obejmowała różne propozycje rozwiązań: wykorzystanie dzwonka bezprzewodowego, sterowania radiowego na pilota, GSM, Bluetooth, Wi-Fi oraz systemów przesyłających sygnał przez sieć elektryczną (powerline communication). Wskazano na system LUTRON jako przykład profesjonalnego, lecz kosztownego rozwiązania. Pojawiły się także odniesienia do projektów publikowanych w czasopismach elektronicznych, takich jak „Elektronika dla Wszystkich” i „Nowy Elektronik” (styczeń i luty/marzec 2000), zawierających schematy nadajnika i odbiornika do sterowania przez sieć 230V. Jeden z projektów opiera się na układzie TDA5051. Dyskutowano również o problemach technicznych, takich jak konieczność stosowania transformatora lub możliwość zastąpienia go zasilaczem beztransformatorowym w celu zmniejszenia rozmiarów urządzenia. Wskazano na dostępność archiwów i skanów artykułów oraz na potrzebę samodzielnego montażu lub zakupu gotowych modułów. W późniejszych wpisach wymieniono konkretne układy scalone i modele nadajników/odbiorników do sterowania przez sieć elektryczną, takie jak TDA5051A, NCN49599, KQ330, BL6810, ST7540, ST8500, STLD1.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA