logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TEC 5173VR - Niskie napięcie na STR5412, TV nie wychodzi ze stand by

bodzio38 24 Lut 2007 17:58 1461 10
REKLAMA
  • #1 3612386
    bodzio38
    Poziom 13  
    Ocena: 29
    Witam!
    Mam problem telewizorek już dość stary ok. 15 lat ale sprawdzał się do tej pory bardzo dobrze. Ostatnio spaliły się cewki odchylania pionowego (druciki się przepaliły i było trochę dymu) po wymianie całego modułu cewek tv niestety nie wychodzi ze stand by (nie załącza się).
    Mierzyłem napięcie na stabilizatorze Q801 STR5412 na pierwszej nóżce mam napięcie zasilania ok. 300V czyli dobrze ale na wyjściu na nóżce czwartej mam tylko 9V a powinno być ok. 100V (ten schemat co mam jest strasznie niewyraźny). Czy to świadczy o uszkodzeniu STR-a? Czy może jeszcze gdzieś jest problem? Inne elementy przy STR są dobre mają swoje wartości.

Z góry wielkie dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 3612438
    ALUŚ
    Poziom 36  
    Ocena: 20
    Witam .

Diodę z nogi4 do masy sprawdź , elektrolity wymień i opory posprawdzaj i zimne luty .
  • #3 3612668
    bodzio38
    Poziom 13  
    ...wszystko sprawdziłem, jest ok, wymienie kondziory i STR zobaczymy czy coś ruszy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3613717
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2312
    Witam
    Pisałeś, że masz mało czytelny schemat, w poniedziałek sprawdzę w swoich zbiorach, jak co to podaj mi na PW swojego maila, jak będzie w miarę dobry, to Ci go prześlę.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #5 3638683
    bodzio38
    Poziom 13  
    Hurra! Udało się, TV działa! :) Wymieniłem elektrolity: C421, C429, C428, C807, C430 i oczywiście stabilizator STR5412, który nie dawał napięcia wyjściowego. Telewizor bardzo ładnie śmiga mimo wymienionych wcześniej cewek odchylania pionowego (od tego wszystko się zaczeło). Tylko w dolnych rogach ekranu mam niewielkie odbarwienia: w prawym na zielono w lewym na niebiesko, tak jakby tv nie był dobrze rozmagnesowany.

P.S. wielkie dzięki _REDATOR_ za porządny schemat, ten co miałem był marną kserokopią
  • #6 3638774
    _PREDATOR_

Ocena: 2312
    bodzio38 napisał:
    Tylko w dolnych rogach ekranu mam niewielkie odbarwienia: w prawym na zielono w lewym na niebiesko, tak jakby tv nie był dobrze rozmagnesowany.

Wyłącz TV wyłącznikiem głównym, odczekaj 0.5-1 h i ponownie włącz, jak nie zniknie, to sprawdż pozystor i luty w jego okolicy.
    A nie masz 'coś' magnetycznego blisko TV?
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #7 3638803
    Mirek Z.
    Ocena: 531
    Były wymieniane cewki - może są za mało (lub za mocno) dopchnięte do kineskopu. Sprawdzenie oczywiście najlepiej na wyświetlanym czerwonym tle, ewentualnie na niewstrojonym programie (śnieg).
  • REKLAMA
  • #8 3639318
    Zdzisław Osmulski
    Poziom 30  
    Ocena: 14
    Podzielam zdanie kol. Mirka i dodatkowo może trzeba ruszyć magnesami na szyjce kineskopu(czystość).
  • #9 3640878
    bodzio38
    Poziom 13  
    ...dzięki za cenne uwagi, właśnie podkładki gumowe pod cewkami były juz sparciałe więc prawdopodobnie jest ona osadzona głębiej niż dawniej, spróbuję ją troche odsunąć.
    Jeszcze pytanko: można to robic na włączonym telewizorze? (wtedy by było widać czy coś się zmienia) czy bezpieczniej na wyłączonym? W sumie tam jest ok. 100V więc pewnie dla amatora na wyłączonym...
  • REKLAMA
  • #10 3640926
    Mirek Z.
    Ocena: 531
    Trzeba widzieć efekt regulacji, więc oczywiście na włączonym. Przy lekko poluzowanej śrubie mocującej trzymasz cewki za boczne, plastikowe krawędzie, co jest w miarę bezpieczne przy zachowaniu pewnej ostrożności. Po otrzymaniu jednorodnego tła obniż nieco wysokość obrazu - obserwacja górnej krawędzi przy okręcaniu cewek lewo-prawo pozwoli na właściwe wypoziomowanie obrazu, a poruszanie w górę i w dół na uzyskanie linii prostej w poziomie, bez zagięć na końcach.
  • #11 3640927
    ALUŚ
    Poziom 36  
    Ocena: 20
    Na włączonym to będziesz widział ile odsunąć żeby był czysty kolor.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył starego telewizora, który po wymianie modułu cewek odchylania pionowego nie wychodził ze stanu stand-by. Pomiar napięcia na stabilizatorze Q801 STR5412 wykazał prawidłowe napięcie zasilania (~300V) na nóżce pierwszej, lecz na wyjściu (nóżka czwarta) było tylko 9V zamiast oczekiwanych około 100V. Po sugestiach dotyczących sprawdzenia diody, kondensatorów elektrolitycznych i zimnych lutów, wymieniono kondensatory (C421, C429, C428, C807, C430) oraz stabilizator STR5412, co przywróciło prawidłowe działanie telewizora. Pozostały jednak niewielkie odbarwienia kolorów w dolnych rogach ekranu, prawdopodobnie spowodowane nieprawidłowym rozmagnesowaniem kineskopu lub nieoptymalnym osadzeniem cewek odchylania. Zalecano regulację cewek na włączonym telewizorze, ostrożne przesuwanie ich w celu uzyskania jednolitego tła i poprawnego poziomowania obrazu. Wskazano również na konieczność sprawdzenia pozystora i lutów w okolicy kineskopu oraz unikanie źródeł magnetycznych w pobliżu telewizora.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA