logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyświetlacz LCD - widoczność tylko pod kątem, jak naprawić?

gigamaas 24 Lut 2007 19:13 1773 7
REKLAMA
  • #1 3612741
    gigamaas
    Poziom 16  
    Ocena: 23
    Witam serdecznie.

Mam problem z wyświetlaczem. O to że gdy patrzy sie na niego na wprost to nic nie widac i dopiero gdy od góry pod pewnym katem patrze na niego widac wszystkie segmenty, co może byc przyczyną takiego zachowania jak ta usterke usunąc.

Prosze o pomoc

Moderowany przez _PREDATOR_:

W tytule Pomocy? -> Regulamin https://www.elektroda.pl/rtvforum/faq.php punkt 11. Poprawiłem.

• REKLAMA
  • #2 3612813
    danielkk
    Poziom 31  
    Ocena: 113
    to nie jest wada kazdy wyswietlacz LCD sie tak zachowuje!!
  • REKLAMA
  • #3 3613460
    matgaw
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Czyżby była odwrotnie kiedyś do niego podłączona polaryzacja?

Ja kiedyś w miarę odzyskałem jeden poprzez nagrzanie go do dużej temperatury żarówką a następnie szybkie schłodzenie... Ale nie wiem czy o to chodzi...
  • REKLAMA
  • #4 3624229
    gigamaas
    Poziom 16  
    Witam serdecznie wymieniłem stabilizatory w zasilaniu jednak nic to nie zmieniło. Moze ktos by mi przyblizył wogóle cos na temat ciekłokrystaliczcznych wyswietlaczy( nie chodzi o budowe i zasade działania, tylko jakie napiecie? które nóżki moga byc od czego)

Bo jak patrze na wyswietlacz to widac nie pełne cyferki niektóre elementy cyfr świeca bardzo słabo inne wcale... Moze to zbyt niskie zasilanie wywołane przez uszkodzenie kondka? Ale nie wiem bo nawet nie wiem jakim napieciem zasialne sa LCD. A jak jest uszkodzony to nawet ie wiem jak dobrac bo jest bez oznaczen....

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3625449
    fald
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    A może nie ma gdzieś tam styku wyświetlacz płytka czy coś ??
  • #6 3626526
    gigamaas
    Poziom 16  
    Z wyswietlacza wychodzą nóżki które są przylutowane, zimne luty posprawdzałem, jedyne co mi przychodzi do głowy to tylko niskie napiecie lub uszkodzony wyswietlacz.

Z racji ze nigdy nic z takimi wyświetlaczmi nie robiłem nie mam na ich temat wiedzy, na jakiej podstawie mam szukac zamiennika? czy sa jakieś charakterystyczne cechy według których mozna opisac wyświetlacz tak aby dobrac nowy? (np wys, szer. ilosc wyprowadzeń?
  • #7 3627966
    lysy1980
    Poziom 34  
    Ocena: 319
    Dobrze by bylo jak napisal bys w czym ten wyswietlacz siedzi.
    PZDR!
  • #8 3628085
    gigamaas
    Poziom 16  
    Pewnie że napisze ale pewnie to wile nie wniesie....

Otóż jest to micro wieża RED STAR model: MC 5501 B z funkcja odtwarzania MP3

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy wyświetlacza LCD, który jest widoczny tylko pod kątem, natomiast patrząc na wprost segmenty są niewidoczne lub słabo widoczne. Taka cecha jest typowa dla wielu wyświetlaczy ciekłokrystalicznych i niekoniecznie oznacza usterkę. Możliwe przyczyny to odwrotna polaryzacja, niskie napięcie zasilania lub uszkodzenie kondensatora filtrującego w zasilaniu. Sprawdzono stabilizatory i lutowania nóżek wyświetlacza, które są poprawne. Brak pełnego świecenia segmentów może wskazywać na uszkodzony wyświetlacz lub niewłaściwe napięcie zasilania. W celu doboru zamiennika należy znać wymiary, liczbę wyprowadzeń oraz parametry napięciowe LCD. Urządzenie, w którym znajduje się wyświetlacz, to mikro wieża RED STAR model MC 5501 B z funkcją odtwarzania MP3.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA