logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programator czasowy. Nie które elementy LCD są słabo widoczne.

Davvvi 23 Gru 2016 20:02 2664 13
REKLAMA
  • #1 16145916
    Davvvi
    Poziom 27  
    Ocena: 184
    Witam. Mam problem. Posiadam programator czasowy z wyświetlaczem LCD. Niestety na wyświetlaczu nie wiele widać. Myślałem ,że to problem zużytego akumulatora ale po wymianie na nowy efekt jest taki sam. Dziwne jest to , że gdy zresetuje programator to na chwile zapalają się wszystkie segmenty LCD i są bardzo dobrze widoczne ale jak tylko programator przejdzie w tryb czasu to wtedy już kiepsko widać. Da się z tym co kolwiek zrobić?
    Programator czasowy. Nie które elementy LCD są słabo widoczne. Programator czasowy. Nie które elementy LCD są słabo widoczne.
    Programator czasowy. Nie które elementy LCD są słabo widoczne. Programator czasowy. Nie które elementy LCD są słabo widoczne. Programator czasowy. Nie które elementy LCD są słabo widoczne. Programator czasowy. Nie które elementy LCD są słabo widoczne.
  • REKLAMA
  • #2 16146226
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9357
    Połączenie wyświetlacza z płytką elektroniki jak jest zrealizowane? Jeśli za pomocą paska gumy przewodzącej - sprawdź jego czystość i docisk do wyświetlacza i płytki.
  • REKLAMA
  • #3 16146241
    Davvvi
    Poziom 27  
    Tak za pomocą paska gumy przewodzącej. Styki wyczyściłem , nawet zmieniłem tą gumkę na inną i nic nie dało. Dociskanie płytki do wyświetlacza też nic nie daje. Efekt jest taki jak na foto. Zdjęcia były zrobione już po tych zabiegach. W innym temacie wyczytałem że ktoś miał podobny problem i wygrzewał procesor i że pomogło ale nie wiem czy to ma sens.
  • #4 16146284
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9357
    Davvvi napisał:
    ktoś miał podobny problem i wygrzewał procesor i że pomogło ale nie wiem czy to ma sens.
    Cóż... ja w tym nie widzę sensu, ale skoro komuś pomogło... ?
    Moim skromnym zdaniem objaw podobny do złego kontaktu/połączeniu wyświetlacza ze sterowaniem - i na tym bym się skupił. Ale - może nietrafnie...czy SMD? Może po prostu zimny lut gdzieś na nim? Wówczas "wygrzewanie" miało by sens, bo przy okazji mogłoby zlikwidować/poprawić lut. Uszkodzenie samego procesora możliwe, ale (to też moje zdanie tylko) chyba by wtedy przestał działać w ogóle?
  • #5 16146293
    excray
    Poziom 41  
    Ocena: 656
    Prawdopodobnie zdegradowany wyświetlacz z powodu źle dobranych parametrów odświeżania.
  • REKLAMA
  • #6 16146630
    Davvvi
    Poziom 27  
    Także na początku myślałem, że to problem ze złym kontaktem wyświetlacza. Ale jak pisałem wymieniałem tą przewodzą gumkę , dociskałem płytkę palcami. Efekt żaden. Nawet wymieniłem ten taki jak by mały kondesatorek ale także nic to nie dało. Później dodam fotki w wewnątrz jak tylko będę móg .

Aha o wygrzewaniu wyświetlacza też czytałem. Ja tego nie będę robił bo jeszcze coś tam widać na nim.

Edit.
    Nowe zdjęcia w pierwszym poście.

A przy okazji wszystkim życzę Wesołych Świąt Bożego Narodzenia :).
  • #7 16147439
    Zygaqra
    Poziom 35  
    Ocena: 494
    Cała operacja czyszczenia styków do wyświetlacza i tym podobne ,,zimne luty" miałaby sens w przypadku stałego braku wyświetlania niektórych segmentów ale tu występuje inna sytuacja, przecież w czasie uruchamiania urządzenia po wymianie baterii wszystkie segmenty świecą wyraźnie i mocno.
  • #8 16147671
    Davvvi
    Poziom 27  
    Dokładnie tak jest jak piszesz kolego. Czasem przy dolutowaniu aku potrafi się zawiesić wtedy cały czas wszystkie segmenty są dobrze widoczne. Ale wystarczy reset i sytuacja robi się jak na foto. Nawet dolutowałem szeregowo drugi aku , wtedy wszystkie segmenty są dobrze widoczne ale wyswietlacz staje siè nie czytelny gdyż jest za duża moc.
  • #9 16148436
    Zygaqra
    Poziom 35  
    Ocena: 494
    Może ktoś mający doświadczenie z wyświetlaczami LCD może coś doradzić. Być może układ kontrastu zawodzi coś trochę jak na obrazku choć tu dotyczy trochę innych napięć. Programator czasowy. Nie które elementy LCD są słabo widoczne.
  • #10 16153134
    Davvvi
    Poziom 27  
    To jak panowie. Uda się ożywić programator? Czy już nic z tego nie będzie.?
  • #11 16153164
    excray
    Poziom 41  
    Nas się pytasz? LOL. Przecież to Ty masz go o ile chcesz naprawiać a nie my. Już Ci pisałem, że wyświetlacz jest uszkodzony. Wymieniłeś?
  • REKLAMA
  • #12 16153409
    Davvvi
    Poziom 27  
    Kolego @excray gdy bym skorzystał z Twojej rady to programator mógłbym wyrzucić, bo niby skąd miałbym wziąć wyświetlacz. Za to skorzystałem z sugesti kolegi @Zygaqra i pobawiłem się w podmianę kondesatora w układzie kontrastu. Co prawda nie mam kondesatorów SMD ale zastosowałem zwykły. A o to efekt:
    Programator czasowy. Nie które elementy LCD są słabo widoczne.
    Może nie jest idealnie ale jest dużo lepiej niż było.
  • #13 16153552
    excray
    Poziom 41  
    Po raz kolejny się utwierdzam w tym, że najlepszą pomocą jest dać komuś pstryczka w nos. 4 dni się bezskutecznie zbierałeś a wystarczył lekki szturchaniec i się w końcu zabrałeś za robienie czegoś konkretnego w celu naprawienia. Obawiam się, że efekt poprawy długo się nie utrzyma niemniej zawsze coś na plus.
  • #14 16153585
    Davvvi
    Poziom 27  
    Eee tam,zaraz 4 dni;). Prawie dwa dni to chodziłem napruty jak autobus ;). Nie myślałem o tym aby to naprawiać bo kto by myślał w takim stanie ;). Dopiero dzisiaj mi się przypomniało i faktycznie trochęTwoje słowa były motywacją.
    Podczas pracy programator trochę się nagrzewa bo czuć przez obudowę. Prawdopodobnie jest to układ ładowania akumulatora. Możliwe że kondensator SMD się przegrzał i dlatego taki efekt. Trudno powiedzieć. Do brałem zwykły metodą prób i błędów i działa. Ciekawe jak długo. To już mój drugi programator uzdrowieniaw ciągu tego miesiąca. Gdy by nie to że kupuje je za piątaka na pchlim targu to bym się nie bawił w naprawianie. Nowy w sklepie to koszt około 40zł. Na Alledrogo są troche tańsze.Takiego podwójnego jak mój na Alledrogo nie znalazłem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z programatorem czasowym z wyświetlaczem LCD, który jest słabo widoczny w trybie czasu, mimo że po resecie wszystkie segmenty świecą wyraźnie. Po wymianie akumulatora oraz czyszczeniu styków problem nie ustępuje. Użytkownicy sugerują, że przyczyną mogą być złe połączenia, zimne luty lub uszkodzony wyświetlacz. Wskazano również na możliwość degradacji wyświetlacza z powodu niewłaściwych parametrów odświeżania. Użytkownik podjął próbę wymiany kondensatora w układzie kontrastu, co przyniosło poprawę widoczności, choć nie jest to rozwiązanie trwałe.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA