logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak w Step7 Manager wysterować wejścia/wyjścia sterownika programowo?

plichta 25 Lut 2007 10:51 1773 4
  • #1 3614947
    plichta
    Poziom 17  
    Ocena: 68
    Witam.
    Proszę o wytłumaczenie mi w przystępny sposób jak w step7 manager wysterować wejście lub wyjście sterownika programowo np. w step7 MIcroWin jest polecenie "TURE" co jest bardzo przydatne przy testowaniu programu. Niestety nie wiem jak to wygląda w step7 Manager
    Proszę o pomoc.
    Pozdrawiam.
  • #2 3615184
    andy1955
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 50
    to zależy od tego czy łączysz PC ze sterownikiem i chcesz rzeczywiście zmienić stan wejścia lub też używasz po prostu symulatora PLCSim.
    Z symulatorem jest prostsza sprawa. Otwierasz dany blok (FC,FB),klik na "okulary" (obserwacja), stawiasz kursor przy wejściu,które chcesz zmienić ,
    naciskasz prawy klawisz myszy i wybierasz "zasterować na 1" lub "zasterować na 0".
    Z prawdziwym sterowaniem tak ci gładko nie pójdzie ponieważ PLC odczytuje permanentnie stany na wejściach i wyjściach.Wprawdzie możesz wypróbować metodę powyżej lub też otworzyć okno "obserwacja zmiennych" i tam ustawić "TRUE"
    ale to ustawienie będzie aktualne przez czas jednego cyklu (kilkadziesiąt ms). Inna sprawa - niezdefiniowane w programie markery lub bity w DB.te możesz ustawiać ręcznie.
    Wyjście z tej sytuacji to funkcja "force" - musisz tylko pamiętać,że jeśli ustawisz za pomocą tej funkcji wejście na "1" lub "0" to tak już pozostanie - nawet po rozłączeniu komputera z PLC a nawet po wyłączeniu i ponownym załączeniu PLC. Dlatego nie zapomnij po teście wszystkie wartości "force" zresetować.
  • #3 3615242
    plichta
    Poziom 17  
    dzięki za odpowiedź.
    Chodzi o sterownik S7-300 połączony kabelkiem MPI ze sterownikiem.
    Polecenie force jest w programie step7MicroWin natomiast w Step7Manager tekiego polecenia nie znalazłem.

Dodano po 8 [minuty]:

Przy połączeniu z s7-200 przez ppi i włączeniu "program status" w programie step7 microwin polecenie force jest aktywne przy danym elemencie. Ale tak jak pisałem wcześniej chciałbym to samo zrobić w s7-300 tyle że nie ma tam takiego polecenia tzn. w managerze.
  • Pomocny post
    #4 3615355
    andy1955
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 50
    kto szuka ten znajdzie
    Załączniki:
    • force.gif (20.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 3615396
    plichta
    Poziom 17  
    dzięki jak bądę w pracy to sprawdzę
REKLAMA