logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy istnieje przejściówka z DSub (VGA) na SVHS do podłączenia laptopa do TV?

Tomolej 25 Lut 2007 13:17 5473 11
REKLAMA
  • #1 3615646
    Tomolej
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Witam,

Zwracam się z pytaniem czy istnieje przejściówka z DSub na SVHS. Problem polega na tym, że mam laptopa, który ma wyjście tylko ma monitor a chciałbym obraz "przerzucić" na TV.

Pozdrawiam

ToMeK
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3621453
    Tomolej
    Poziom 13  
    Dziękuję za pomoc, ale z lutowaniem i majsterkowaniem jest u mnie kiepsko (aż wstyd się przyznać), szukałem gotowego rozwiązania. Chyba, że możecie polecić jakiś sklep gdzie mógłbym coś takiego zdobyć.(VGA na Euro złącze również może być) Na allegro widziałem takie przewody tyle, że sygnał był kierowany z EURO na VGA, w drugą stronę nie widziałem. http://www.allegro.pl/item166134175_przewod_euro_vga_10m_nowy_fabryczny_2l_gw.html
  • #5 3694715
    Tomolej
    Poziom 13  
    Dzięki bardzo za link ale zastanawia mnie jaka jest jakość obrazu poprzez taki konwerter czy ma ktos może lub może podesłać screeny takiego obrazu. Byłbym wdzięczny
  • #6 3707377
    shogunx0
    Poziom 1  
    Witam, jako iż mam podobny kłopot (brak wyjścia tv-out w laptopie) mam pytanie: czy oprócz takiego konwertera jak podany wyżej na allegro można kupić inny? Tamten nie działa np. ze zintegrowanymi kartami graficznymi, jak np. moja: Radeon x200. Czy do takiej karty jest w ogóle możliwość podłączenia jakiegoś "cuda", żeby można było podłączyć do niej telewizor?
  • REKLAMA
  • #7 3707541
    tomek3232
    Poziom 16  
    Ocena: 29
    A czy można tak poustawiać aby na monitorze można było zwyczajnie pracować a na tv oglądać film z kompa tak jak z wyjęciem tv
  • #8 3708605
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 526
    Tylko chyba jest jeden problem moim zdaniem żeby z tej przejściówki korzystać musisz mieć telewizor który ma euro RGB podłaczone. A nie wszystkie maja...
  • REKLAMA
  • #9 3708989
    tomek3232
    Poziom 16  
    Ocena: 29
    Mój chyba ma bo jak ustawie tuner sat w tryb wyjscia RGB to obraz na telewizorze jest (troche ciemniejszy ale jest, alt to chyba nie tylko u mnie tak ;)
    Tylko nie wiecie jak to jest z tym jak bym to podłaczył pod 2 wyjście monitorowe a na pierwszym uzywał monitora a na tv oglądał film
  • #10 3709109
    maxxmaxx
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    Tomolej napisał:
    Witam,

Zwracam się z pytaniem czy istnieje przejściówka z DSub na SVHS. Problem polega na tym, że mam laptopa, który ma wyjście tylko ma monitor a chciałbym obraz "przerzucić" na TV.

Pozdrawiam

ToMeK
    Oczywiście istnieje, zobacz tu- https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic710389.html polecam
    Aby na telewizorze oglądać np film a na monitorze laptopa normalnie pracować karta laptopa powinna obsługiwać dwa monitory, jeżeli nie obsługuje to na jednym i drugim będzie ten sam obraz. U mnie obsługuje i wygląda to tak.

Wybieram tryb notebook, monitor, monitor+notebook( klon), rozszerzony pulpit.

Podsumowanie tematu

✨ Nie istnieje bezpośrednia przejściówka pasywna z wyjścia DSub (VGA) na SVHS, ponieważ sygnały te różnią się standardem i wymagają konwersji sygnału. Rozwiązaniem jest zakup aktywnego konwertera sygnału VGA na Eurozłącze (SCART) lub SVHS, który przetwarza sygnał analogowy VGA na format kompatybilny z telewizorem. W dyskusji polecano konwertery dostępne na Allegro oraz sklepie 1klik.pl, np. GrandTec Grand Hand View III, które umożliwiają podłączenie laptopa do telewizora bez wyjścia TV-out. Jakość obrazu z takich konwerterów bywa różna, a niektóre modele kart graficznych (np. Radeon X200) mogą mieć problemy z kompatybilnością. Aby korzystać z dwóch wyświetlaczy jednocześnie (monitor i TV), karta graficzna musi obsługiwać tryb rozszerzonego pulpitu lub klonowania obrazu. Telewizor musi posiadać wejście Euro RGB lub SVHS, co nie jest standardem we wszystkich modelach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA