logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

D-Sub w notebook'u - jak to podłączyć do telewizora?

Qku91 29 Wrz 2009 21:06 2201 6
  • #1 7072562
    Qku91
    Poziom 2  
    Jak w temacie. Mój laptop ma złącze d-sub. Posiada kartę graficzną Intel 4500M. Na telewizorze mam wejście euro (czyli scart jeżeli dobrze rozumiem) oraz 3 wejścia podobne do jacka (chyba cinch ale nie wiem, wy mi powiedzcie) o kolorach czerwonym, białym i żółtym. W jaki sposób najlepiej podłączyć to wszystko tak żeby filmy wyglądały w miarę ładnie? Lepiej kupić kabel D-sub>SCART czy na te 3 wejścia? W ogóle jest taki kabel d-sub>na te 3 wejścia cinch chyba że pomyliłem nazwę :P Bardzo proszę o pomoc i pozdrawiam :)
  • #2 7073559
    Maniekpl29
    Poziom 12  
    Nie ma kabla d-sub na euro no chyba że jakąś nowość wymyślili, domyślam sie że nie masz w swoim laptopie wyjścia s-video, a jesli nie masz to nic nie wykombinujesz. Bo albo zmienisz komputer na takiego z wyjściem na telewizor, albo kupisz telewizor z wejściem d-sub
  • #3 7073716
    JanuszM
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Wyszukaj sobie na aukcjach "dsub euro". Pewnie o coś takiego Tobie chodziło.
  • #4 7074152
    Qku91
    Poziom 2  
    Tak o coś takiego mi chodziło i widziałem to na allegro wcześniej. Chodzi mi tylko o to czy nie lepiej będzie na tamte 3 wejścia jakiś kabel znaleźć. I od strony praktycznej czy ktoś wie jak się sprawują te kable d-sub>euro? Czy da się oglądać filmy z dobrą jakością?
  • #5 7074210
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6460
    Koszt wykonania takiej przejściówki to około 10-15zł... i tyle jest ona warta :/ Temat pojawia się średnio raz w tygodniu - przejrzyj archiwum - konwerter VGA na PAL.
  • #6 7074634
    JanuszM
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Po chinch idzie ten sam sygnał co i po euro.
    A co do jakości, to nie mogę się wypowiedzieć.
    Wydaje mi się, że taki kabel jedyna Twoja szansa na oglądanie komputera na TV.
  • #7 7075288
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6460
    Jedyną sensowną szansą jest konwerter VGA na PAL, np. Grand Hand View. Natomiast co do powyższej wypowiedzi... w Euro są wejścia audio, composite-video, s-video oraz RGB, podczas gdy "żółty chinch" to tylko composite-video. Te tzw. przejściówki VGA na Euro z Allegro używają wejścia RGB w Euro (nie każdy TV to obsługuje), poza tym wymagane jest aby karta graficzna komputera wysyłała na złącze D-SUB (VGA) sygnał w standardzie PAL, wymaga to kombinacji z programem Power Strip (płatnym - $29.95) i nie z każdą kartą graficzną to działa.

Podsumowanie tematu

✨ Laptop wyposażony w złącze D-Sub (VGA) z kartą graficzną Intel 4500M ma problem z podłączeniem do telewizora posiadającego wejście Euro (SCART) oraz trzy wejścia RCA (czerwony, biały, żółty). Bezpośredni kabel D-Sub na Euro jest rzadko dostępny i często wymaga, aby karta graficzna wysyłała sygnał w standardzie PAL, co można osiągnąć jedynie za pomocą specjalistycznego oprogramowania (np. Power Strip) i nie jest kompatybilne ze wszystkimi kartami. Przejściówki VGA na Euro z Allegro wykorzystują wejście RGB w SCART, które nie jest obsługiwane przez każdy telewizor. Sygnał przesyłany przez złącza RCA (chinch) to zazwyczaj composite video, co oferuje niższą jakość obrazu niż RGB. Najbardziej sensownym rozwiązaniem jest użycie konwertera sygnału VGA na PAL, np. urządzenia Grand Hand View, który pozwala na poprawne wyświetlanie obrazu z laptopa na telewizorze. Koszt prostych przejściówek jest niski (około 10-15 zł), ale ich jakość i funkcjonalność są ograniczone.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA