logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6210 nie włącza się po flashowaniu - brak trybu lokalnego, co robić?

templar78 25 Lut 2007 19:28 1354 12
REKLAMA
  • #1 3617173
    templar78
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 7
    Mam problem , przeflashowałem Nokie 6210 i nie wchodzi w lo9cal mode i nie chce sie właczyc . flashuje sie normalnie ale jak przychodzi do ui setings to nie działa co zrobić ??? Robiłem juz full erase itp . zmieniałem pliki fia i nic
  • REKLAMA
  • #2 3617416
    sadek_ns
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    sprawdz kabel i styki pewnie wyskakuje błąd m-bus
  • REKLAMA
  • #3 3617444
    arem
    Poziom 39  
    Ocena: 278
    flashuje sie po f-bus a wszystkie resety jak i simlock program robi po m-bus.
    czy zanim go przeflashowałeś to mogłeś przeczytać dane z fona ?? Jest prawdopodobne , że nie masz komunikacji po m-bus-ie.Sprawdź to.
  • REKLAMA
  • #4 3617905
    templar78
    Użytkownik obserwowany
    ale wogóle sie nie włacza nawet nie zaswieci , a wczesniej sie swieciło i nawet contact service sie nie wyswietla
  • REKLAMA
  • #5 3617954
    zbych1973
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    ja do fleszowania dct3 uzywam poczciwego dejana.i jesli niechce mi sie odpalic to podnosze cconta i cobbe robie pola lutownicze i ukladam na nowo przewaznie budzi sie fon.jesli nie to jeszcze sie dobieram do pamieci i tez ukladam na nowo
  • #6 3617987
    templar78
    Użytkownik obserwowany
    Juz wiem , próbowałem wgrac soft modyfikowany (zrobiłem wszystko dobrze , bo robiłem nie pierwszy raz to) i po tym juz telefon nie odpalił, próbowałem wgrać normalny soft ale nic nie pomogło. Autodect produkt działa po f bus ale ta tym samym kablu pod tornado nie , i telefon nie daje żadnego znaku prócz tego że sie bez problemu flashuje.
    Co moze być przyczyną , watpie by trzeba stawiać conta ,,,
  • #7 3618045
    zbych1973
    Poziom 12  
    a czy tornado ma mozliwosc wgrania epromu do dct3,jesli tak to sprubuj wgrac eprom.mialem podobny przypadek w 3310 po wgraniu modyfikowanego softu telefon padl.zaczolem wgrywac soft od 3330 bo jest wiekszy i po skanczeniu kasowania softu odlaczylem fona.i wgralem fula z epromem od 3310.i bylo git.ale ja to robilem dejanem nie znam tornada
  • #8 3618063
    templar78
    Użytkownik obserwowany
    nie nie wgrywałem epromu, ok spróbuje
  • #9 3618075
    zbych1973
    Poziom 12  
    jakiej wielkosci jest ten modyfikowany soft bo orginal ma 4mega.jak jes wiekszy to bedziesz musial go wywalic tak jak ja to robilem
  • #10 3618083
    templar78
    Użytkownik obserwowany
    własnie ma 4 mega

Dodano po 42 [sekundy]:

robiłem erase flash od adresu 00200000
  • #11 3618128
    andastar
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Tornado można lekko oszukać. Wejdż: dct3, kliknij convert files, wskaż fullflash od 6210 i on z tego zrobi ci PMM.
    Podłącz 6210, pobierz ten plik jako PMM i przeflaszuj, ustaw właściwy imei, i już - telefon odzyskany.
  • #12 3618178
    templar78
    Użytkownik obserwowany
    jak ustawić własciwy imei jak nie wchodzi w local mode
  • #13 3618209
    andastar
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Po full-flashu, jeżeli HW jest ok, musi wejść w local. Nawet przy ContactService. Jeżeli nie, trzeba ratować płytę.

Podsumowanie tematu

✨ Po przeflashowaniu Nokii 6210 telefon nie włącza się i nie wchodzi w tryb lokalny (local mode), mimo że proces flashowania przebiega bez błędów. Próby pełnego wymazania pamięci (full erase) oraz zmiany plików FIA nie przyniosły efektu. Sugerowano sprawdzenie kabli i styków, zwłaszcza komunikacji po magistrali M-Bus, gdyż flashowanie odbywa się po F-Bus, a resety i simlock po M-Bus. Wskazano na możliwość uszkodzenia kontaktów (conta) lub konieczność ponownego ułożenia pól lutowniczych na płycie, a w ostateczności ingerencję w pamięć. Zalecano także wgranie EPROM-u do DCT3, co w podobnych przypadkach przywróciło funkcjonalność telefonu. Wskazano, że modyfikowany soft musi mieć rozmiar 4 MB, jak oryginał, a większy może powodować problemy. Zaproponowano użycie programu Tornado do konwersji pełnego flasha na plik PMM, który po wgraniu i ustawieniu właściwego IMEI może przywrócić telefon do życia. Jednak ustawienie IMEI wymaga dostępu do trybu lokalnego, którego brak stanowi problem. Ostatecznie podkreślono, że jeśli po pełnym flashu i sprawnym sprzęcie telefon nie wchodzi w local mode, konieczna jest naprawa płyty głównej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA