logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MT8880 (nadajnik DTMF) podłaczenie do linii telefonicznej

WikS 25 Lut 2007 23:30 2535 5
REKLAMA
  • #1 3618354
    WikS
    Poziom 11  
    Witajcie!
    Proszę o pomoc.
    Poszukuję sposobu (schematu) podłączenia nadajnika DTMF z MT8880 do linii telefonicznej.
    Radzę sobie z cyfrówką i programowaniem, ale jeśli chodzi o analogową to jestem jakby mnie nie było.
    Jeśli możecie to proszę o gotowy schemat lub taki z którego można podglądnąć/ściągnąć.
    Próbowałem przecnieść sygnał poprzez transoptorek CN67 a dalej mały wzmacniacz na linię telefoniczną... no i klapa -odbiera/rozpoznaje tylko niektóre cyferki albo nie odbiera wcale. Chuba chodzi o poziom sygnału DTMF -tzn jest za niski. Na słuch poziom akustyczny DTMFu jest sporo wyższy od 420Hz sygnału ciągłego TPSA.
    Niby wszystko jasne, ale naprawdę mam problem z połączeniem i podaniem tego sygnału na linię telefoniczną tak, aby działało.
    Może jakiś pomysł z trafo albo bez trafo (lepiej).
    Dzięki i pozdrawiam, Wiktor
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3618651
    Adam-zw
    Poziom 20  
    Ocena: 30
    Witaj,
    Jeżeli Sygnał DTMF nie jest wyższy od kilku kHz możesz próbować podłączyć przez trafo ze starego telefonu lub rozwiązać ten problem za pomocą tranzystora o wyzszym napięciu CE np.160V. Wszystko zależy od parametrów które chciałbyś osiągnać odnośnie obciążenia linii jak i samego sygnału.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3620605
    WikS
    Poziom 11  
    Dzięki bardzo,
    próbowałem podłączyć sygnał poprzez wzmacniacz akustyczny UL1481 i trafo z bardzo starego telefonu, jednak sygnał był zbyt silny i za bardzo zakłucony... niedziałało.
    Najchętniej podłączył bym to bezpośrednio (bez trafo) rozdzielając jedynie transoptorem od MT8880, problem polega jednak na tym że wtedy napięcie zasilania uzyskuję z linii telefonicznej a to daje kilkanaście [mA] co jest chyba zbyt małą wartością dla zaslenia wzmacniacza...
    Proszę o pomoc w postaci jakiegoś schemaciku.
    Dziękuję i pozdrawiam, Wiktor
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3622431
    Adam-zw
    Poziom 20  
    Witaj, musisz wziąść pod uwage że transoptor składa sie z diody (Led) i fototranzystora które pracują prądowo raczej na niskim napięciu, Wysokie napięcie które jest podawane odnosi się jedynie do izolacji oddzielającej diodę od fototranzystora. Linia tel to ok 50V a prąd do 50mA Podłączenie bezpośrednio do linii telefonicznej może jedynie uszkodzić taki transoptor. Podaj mi na email szkic i parametry tego co chciłbyś zrobić może uda mi się cos narysowac. adam-zw(_at_)neostrada.pl
  • REKLAMA
  • #5 3624375
    WikS
    Poziom 11  
    Witaj, dzięki za odpowiedź.
    Mój pomysł:
    -sygnał z MT8880 poprzez równoleglepodłączone do masy kondensator 10nF i rezystor 22kOhm, dalej szeregowo przez kondensator 100nF na diodę od transoptora CN67 (lub innego) która jest podłączona do napięcia +U przez rezystor dający prąd diody 1,4mA i ok. 1,03V na niej.
    Kolektor tranzystora z transoptora bezpośrednio do +U wtórnego a emiter przez 10kOhm do masy (nap. UCE ok. 0,5V) co daje nam przeniesienie sygnału DTMF zbieranego przez kondensator 470nF z emitara transoptora i teraz trzeba go wzmocnić i podać na linię telefoniczną tak, aby możliwe było wybieranie połaczeń -numerów DTMF, przy czym obwód po stronie wtórnej musi być niezależny od obwodu z MT8880 (transoptor) pytanie czy da się zasilić układ z wyprostowanego i wygładzonego napięcia z linii telefonicznej i o ile trzeba go wzmocnić aby był rozpoznawalny przez centralę telefoniczną.
    Z góry dzięki za pomoc.
    Pozdrawiam, Wiktor
  • Pomocny post
    #6 3627985
    Adam-zw
    Poziom 20  
    Witaj Wiktor,
    Wydaje mi się że nico komplikujesz układ. Traktuj Linię tel. że jest to "miękie źródło" napięcia stałego z nałozonym sygnałem dźwiękowym. Proponuję Ci byś zmirzył napięcie linii kiedy słuchawka leży na tel. i kiedy ją podniesiesz. Wybieranie numeru też sie różni w zależniści czy używasz "Ton" czy "Impulsy" - Użyj moj email może bedzie łatwiej coś więcej podpowiedzieć - nie mam skanera a rysuje w AutoCad - więc raczej nie będziesz ich mógł otworzyć.
    Pozdrawiam
REKLAMA