logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Toshiba 2512 dd - Obraz ciemnieje po kilku minutach oglądania

kurnajanek 26 Lut 2007 15:52 2403 3
REKLAMA
  • #1 3619908
    kurnajanek
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    witam !! , pojawił sie problem, mianowicie :

Po kilku , kilkunastu minutach oglądamia TV , obraz ciemnieje , nie zupełnie ale dosc znacznie(irytująco :/ ) . Gdy probuje to skorygować to czasem wraca do normalności, czasem nic nie daje rozjasnienie obrazu , mimo przesuwania suwaka do końca skali :( , dopiero gdy Go wyłączę wyłącznikiem przy Tv, zauważam poprawę, jednak nie na długo ..
    Zauważyłem ze jesli jeszcze sam nie pociemniał , a ja wyłacze go pilotem , to po ponownym włączeniu obraz juz jest ciemny , a czasem sam sie leczy i zaczyna normalnie swiecić :) a później znow ciemnieje :/
  • REKLAMA
  • #2 3623309
    Jozi
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Sprawdź luty na płytce kineskopu, często jest uszkodzony rezystor o wartości ok. 1 M. Nie mam schemy więc Ci dokładnie nie powiem. Jest na płydce kineskopowej (rzadko przy trfie). Sprawdzić jego możesz na tzw ślinę (nie powinno się tak robić, ale ja często stosowałem i nic się nie stało - jeśli jest uszkodzony to poślinionym śrubokrętem przejedź po nim powinno się rozjaśnić). Często uszkodzony jest pot. regulujący napięcie siatki II (zalecam wymianę - poruszenie nim daje rozjaśnienie), no i luty, luty i jeszcze raz lut - sprawdź też przy trafie. Możesz jeszcze mieć coś z obwodem żarzena. Ja stawiam na zimne luty!
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 3655035
    kurnajanek
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Wiec... od czasu gdy opisałem to co się działo , nic nie robiłem bo do końca nie byłem pewien, czy mnie sie wydaje czy naprawde sie ściemnia :) .
    Natomiast dzis juz wiem ze sie ściemniał, dzis po włączeniu "świecił " z 15 min po czym nagle pociemaniał ale tak do końca (czarny ekran ) :( .Czy w/w rady są nadal aktualne ??? *(zimne luty )
  • #4 3656111
    jacenty2
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Być może ginie ci żarzenie kineskopu, popraw luty na trafie W.N.
REKLAMA