logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego WiFi przestaje odbierać pakiety po pewnym czasie? Jak to naprawić?

piachu82 26 Lut 2007 16:47 2286 0
REKLAMA
  • #1 3620112
    piachu82
    Poziom 10  
    Witam wszystkich!

Mam problem z siecią bezprzewodową. A problem jest następujacy:
    Normalnie nawiązuje połączenie ale internet nie chodzi tak jak trzeba, tzn. strony się nie chcą załadowac, wiadomości gg nie dochodzą itp. Jaśniej mpisząc, kiedy śmigam po stronach przez jakis czas jest wszystko ok, a nastepnie internet odmawia posłuszeństwa. Doszedłem do tego że poprostu przestaje odbierać pakiety (monitorek przy zegarze jest ciemny i liczba się nie wieksza). A takiej sytuacji trzeba kilkakrotnie klikać na link lub odświerzać. Ale bywa że ciężko coś zrobić. A na gg nie wiadomo czy wiadomosci dochodza czy nie.
    Sytuacja troche się polepsza jeści ściągam coś z neta przez "zapisz jako" bo chyba jest generowany ruch. W linux'ie jest prawie idealnie i kumpel mi mówił ze przez to ze linux podtrzymuje połączenie i ruch.
    Nie wiem co jest grane. Może istnieje możliwość jakiegoś podrasowania tego połączenia? Znajomy mi mówił ze problem tkwi w konfiguracji routera wifi mojego dostawcy internetu, ale nic nie moge zrobić bo ludzie dostarczający neta mają kiepskie pojęcie i mówią że jak się nie podoba to mogą odłączyć. A to jest moja jedyna możliwośc posiadania neta.
    Ale skoro czasami chodzi dobrze to na pewno jest jakiś sposób.

Moja konfiguracja:
    - laptop: Toshiba Tecra m1
    - sieciówka: Intel PRO/Wireless LAN 2100 3B MiniPCI
    - DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak
    Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak
    Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 192.168.xx.xxx
    Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
    Brama domyślna. . . . . . . . . . : 192.168.xx.x
    Serwer DHCP . . . . . . . . . . . : 192.168.xx.x
    Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 213.199.xxx.x
    213.199.xxx.xx
    213.199.xxx.xx
    Wszystkie dane mam na pewno dobrze wpisane. Zasieg sieci dobry lub bardzo dobry.

Prosze o pomoc i z góry dziękuję...
  • REKLAMA
REKLAMA