logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dyski wymienne , przenosne urzadzenia magazyjace + XP - prob

Mario_78 26 Lut 2007 18:08 3351 11
REKLAMA
  • #1 3620443
    Mario_78
    Poziom 10  
    witam,

mam maly problem z kompikiem .

Gdy podlanczam jaki kolwiek dysk przenosny poprzez USB ( plec , telefon , MP3 ) nie jest on widoczny poprzez ikonke " moj komputer " jako dodatkowy dysk.

Pokazuja sie poprzez panel sterowania--->przenosne urzadzenia multimedialne

Jak rozwiazac ten problem?

Na innych kompach te same urzadzenia sa widoczne jako dodatkowe dyski

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3623517
    Mario_78
    Poziom 10  
    Marcinzabrze napisał:
    a jaka masz płyte? moze płyta je wykrywa jako takie urzadzenia i system tez tak póżniej to wykrywa.

szczerze to niemam pojecia ...ale na identycznych kompach jest oki ....moze cos w ustawieniach administracyjnych ... :/
  • #4 3637710
    franyo_z
    Poziom 19  
    Ocena: 6
    Witam.
    Masz zainstalowany dodatek SP2?
    Do kx5: gdyby w biosie było wyłączone USB to nawet w panelu sterowania nie byłoby 'przenośnych urządzeń multimedialnych'. A co ma do tego 'rozgałęźnik USB' ?
    pzdr.
  • REKLAMA
  • #5 3639057
    kx5
    Poziom 14  
    Rozgałęźnik usb daje możliwość podłączenia dodatkowych urządzeń. Poza tym rozgałęźnik daje nowe przerwania (irq) dla dodatkowych pamięci, odtwarzaczy i wielu innych urządzeń na usb. Może pamięć usb ma konflikt z innym urządzeniem, bo chce korzystać z tego samego irq. Jeśli nie posiadasz modemu na pci, to wyłącz przerwanie dla modemu ustawiając disable, lub n/a.

Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #6 3639179
    kondziub
    Poziom 21  
    Sprobuj tak: prawy na Moj komputer-zarzadzaj-zarzadzanie dyskami. Czasami jest tak ze urzadzenie pod usb podpina sie pod literke, np. od Cd-Romu. Zobaczy czy tutaj go widac. Jak tak to wystarczy zmienic litere na inna
  • #7 3639359
    franyo_z
    Poziom 19  
    do kx5: Chcesz powiedzieć, że samo podłączenie huba USB powoduje zajęcie przerwań? A skąd hub ma wiedzieć co do niego zechcesz podłączyć? Przerwania zajmują dopiero podłączone i włączone urządzenia, bez względu czy przez huba czy bezpośrednio. Zresztą w XP nie ma już problemu z ich rezerwacją i ograniczoną liczbą. Ten system potrafi 'przemapować' przerwania powiększając ich liczbę ponad starą ilość 16. U mnie np. karta bezprzewodowa jest na 18, audio na 20, USB na 21 i 22.
    Co do problemu z tematu - stawiam jednak na brak SP2 w systemie.
  • #8 3640096
    kx5
    Poziom 14  
    Do franyo.

Moja wskazówka dla osób, które mają kłopoty sprzętowe.
    Przed instalacją odciąć połączenie z internetem, a potem instalacja systemu. Potem sterowniki od dźwięku, grafiki i innych urządzeń, oraz programy typu antywirus+ochrona internetowa+zapora. Później sp2 i pakiety biurowe, programy graficzne itd. Sam się tego trzymam i nie mam kolizji sprzętowej.
    Ewentualne podkręcanie sprzętu należy wykonać stopniowo i drobnym podniesieniem częstotliwości w procesorze, oraz w karcie graficznej.

Powodzenia.

Moderowany przez jankolo:

Za ten post napisany w zupełnym oderwaniu od tematu kolega otrzymuje ostrzeżenie. Postu nie usuwam tylko dlatego, że już się do niego odniesiono

• #9 3640212
    franyo_z
    Poziom 19  
    Rany, kx5, przecież Ty piszesz kompletnie nie na temat! Czy autor postu pisze coś o problemach z instalacją XP? Albo czy pyta o rady przy podkręcaniu sprzętu? Dla mnie to wygląda na niepotrzebne zaśmiecanie forum.
    Przepraszam autora tematu, poniosło mnie.
  • REKLAMA
  • #10 3640747
    kx5
    Poziom 14  
    Do franyo_z.
    Dodatek sp2, to gotowy zestaw poprawek systemowych. Po jego instalacji masz większe możliwości obsługi różnych urządzeń, niż bez tych poprawek.
  • #11 3641040
    franyo_z
    Poziom 19  
    I tutaj się zgadzam, kx5, właśnie dlatego proponuje autorowi tego postu sprawdzenie, czy jest zainstalowany dodatek SP2. Bez niego nie jest między innymi możiwa obsługa USB 2.0, takie urządzenia są widziane przez system bez SP2 jako USB 1.0. Nawet w plikach pomocy instalacji sterowników do urządzeń, pracujących na USB 2.0, jest wyraźnie napisane, że system XP musi mieć zainstalowane SP2, przed ich instalacją.
  • #12 3641059
    kx5
    Poziom 14  
    Nie wszyscy producenci urządzeń na usb informują o instalacji sp2. Kiedy kupiłem moduł bt, to dokładnie przeczytałem treść przed instalacją modułu i jego programu. Ale nie znalazłem tam informacji nawet o sp1. Tylko dane ogólne.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy niewidoczności podłączanych przez USB przenośnych dysków i urządzeń multimedialnych w "Mój komputer" na systemie Windows XP. Urządzenia są wykrywane w panelu sterowania jako przenośne urządzenia multimedialne, ale nie pojawiają się jako dyski z przypisaną literą. Możliwe przyczyny to brak zainstalowanego dodatku Service Pack 2 (SP2), który poprawia obsługę USB 2.0 i rozszerza możliwości systemu w zakresie zarządzania urządzeniami USB. Inne sugestie obejmują sprawdzenie ustawień BIOS dotyczących USB, potencjalne konflikty przerwań IRQ przy użyciu rozgałęźnika USB (huba), oraz zarządzanie literami dysków w narzędziu "Zarządzanie dyskami" systemu Windows. Zalecane jest także sprawdzenie sterowników i kolejności instalacji systemu oraz oprogramowania zabezpieczającego, aby uniknąć konfliktów sprzętowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA