logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie wzmacniacza Bis 105 na 30V bez wtyku głośnikowego

mirozory 26 Lut 2007 19:04 2854 4
REKLAMA
  • #1 3620716
    mirozory
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Witam
    Kupiłem niedawno wzmacniacz na alegro i nie jestem pewny prawidłowego podłączenia na 30V. Nie posiadam wtyku na głośnik, a schemat mi niewyrażnie wyświetla na monitorze.
    Prosiłbym o podanie zworek na gniezdzie albo trafie.
  • REKLAMA
  • #2 3622377
    Tedij
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    Jeśli masz wtyk W3 to aby mieć wyjście 30V numery muszą się pokrywać a więc 1 w gniazdku z 1 we wtyku itd. Jak nie masz wtyku to zmostkuj w gnieździe G3: 1-9 i 3-7.
    To jest zgodnie z opisem na schemacie (mam nadzieję że autor się nie pomylił).
  • REKLAMA
  • #3 3622394
    mirozory
    Poziom 15  
    Z mojego schematu wygląda że 2, 8, 3, 1, 7 i 9 są razem połączone bo pośrodku jest kropka. Wydaje mi się, że gdybym miał wtyczkę to nie 1 do 1 bo przy 30V schemat wtyku jest obrócony o 180 stopni to 1 do 1 tyczy się podłączenia 120V, no chyba że się mylę.
  • REKLAMA
  • #4 3623674
    zibisound
    Poziom 23  
    Ocena: 20
    Witam.
    Przerabiałem wzmacniacz Bis-101 na gitarowca i wykorzystałem tylko trafa, dlawik i diody oraz lampy EL-34 a reszta poszla do kosza, bo to starocie
    a szczególnie trzeba zastosować nowe elektrolity, bo stare są "dorosłe"!
    Po analizie trafa głośnikowego, stwierdziłem, że "docent", ktory projektował ten wzmacniacz miał braki w wiedzy. Z teorii wynika, że sekcje wtórne dla 120V, powinny być połaczone w szereg a dla 30V - równolegle. Otóż dla 30 V nie są wykorzystane wszystkie sekcje i nalezy je połaczyć równolegle, bez tego kretyńskiegi złącza. W ten sposób trafo widzimy tak jak stoi na stole i z lewej mamy sekcje anodowe a z prawej wtórne.
    Łaczenie wyglada tak:
    (podaję opisowo, bo nie mam numerów koncówek na karkasie trafa)
    - Lewa górna koncówka zwarta jest z prawą górną i środkowe też ze sobą.
    - Dolne końcówki tak samo i łaczymy lewą górną z drugą dolną od lewej i drugą górną od lewej z pierwszą dolną od lewej-.na krzyż.
    Mam nadzieję, że trafa są takie same w obu wzmakach. Wyjscie 30 V/ 8 om jest z dowolnego uzwojenia, bo wszystkie są połaczone równolegle. Moc na wyjsciu uzyskalem ok.110 W / 8 om , do początku obcinania sinusoidy. Wzmacniacz gra dobrze i ma dobry wykop a pasmo to 50-15000 Hz bez spadku.
    Pozdrawiam-Zygmunt.

Moderowany przez oldboy:

Slang, regulamin

• #5 3670554
    mirozory
    Poziom 15  
    Witam.
    Pomogła mi podpowiedż pana zibisound. Wywaliłem wtyk wyjsciowy bo nie umiałem dojść ładu z tymi połączeniami. Połączyłem wszystkie 4 uzwojenia równolegle, ale wg.schematu bisa 105 nie można się sugerować wg oznaczeń początków uzwojeń gdyż są źle opisane. Porównałem 101 i wg tamtej numeracji zgadzały sie początki uzwojeń. Po tym zabiegu na wyjście podłączyłem żarówkę i przy pełnej mocy sie lekko żarzyła czyli jest ok. (wcześniej się świeciła) na kolumnie też jest ok.
    Temat uważam za zamknięty.
REKLAMA