logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uruchomić serwer WWW na własnym komputerze i używać go jako router z Neostradą?

jawor121 26 Lut 2007 19:09 4195 9
REKLAMA
  • #1 3620743
    jawor121
    Poziom 10  
    Siemka

chce kupić taki komputer:

Moderowany:

Nie stosujemy linków z allegro ...

i postawic na nim serwer.Ma mi on również służyć jako router.Mam kilka pytań:co musze zrobic żeby założyć swoj serwer www oprócz zakupu kompa.Trzeba coś wykupić?Mam teraz neo i rozważam 2 możliwości.Mam router Asmax który dzieli neta,czy moge podłączyć tego kompa do routera i wtedy stawiać serwer czy komp musi być też routerem?Jeśli założe własny serwer www to będzie on wykorzystywał miejsce na moim dysku do bólu czy tylko jakaś określona pojemość będzie na serwer?
  • REKLAMA
  • #2 3621265
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 844
    Możesz podłączyć ten serwer do posiadanego routera.
    Choć lepiej będzie podłączyć modem ADSL - sprzedawca dodaje go gratis.

Co do miejsca na serwer WWW - ustalasz to sam - maksymalnie będzie to pojemność dysku.
  • REKLAMA
  • #3 3621270
    jawor121
    Poziom 10  
    A jak jest z domeną muszę jakąś wykupić czy jak?
  • #4 3621277
    gothye
    Poziom 33  
    Ocena: 60
    jako serwer www instalujesz apacha :) ale juz w kupionej wersji powinien być .
    pliki kopiujesz do katalogu /var/www z pierwszą stroną w postaci pliku index.php lub html

ps. po co kupywać ,na forum jest instrukcja instalacji ;)

Dodano po 1 [minuty]:

domene wykupujesz w nask za pomocą serwisów np. domena.pl
  • Pomocny post
    #5 3621287
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 844
    Możesz.

Można też skorzystać z darmowego dynamicznego DNS np. www.no-ip.com, www.dyn.pl ...
  • REKLAMA
  • #6 3621333
    jawor121
    Poziom 10  
    Czyli jakbym korzystal z tego darmowego to adres by wyglądal np.tak www.jawor.dyn.pl??

Chcialbym jeszcze umieścić na dysku tego kompa katalogi ze sterownikami do każdego kompa żeby jak mi coś padnie nie trzeba bylo ściągać ich od nowa można to zrobic?
  • #7 3621474
    gothye
    Poziom 33  
    serwer ftp np proftpd z kontem anonymous lub samba ;)
  • #8 3621866
    jawor121
    Poziom 10  
    I jeszcze jedno mam drukarke Hp czy będe mógł ją podłaczyć do serwera zeby wszystkie kompy mogły na niej drukować?
  • #9 3622029
    gothye
    Poziom 33  
    Samba ci to umożliwi :)
  • REKLAMA
  • #10 3624785
    jawor121
    Poziom 10  
    Dobra zarejestrowałem się na tej stronie (dyn.pl) i jak mam wrzucić na nia plik .html.Narazie zarejestrowalem się pod windowsem i ściągnąłem tego klienta pod windowsa ale nie wiem jak wrzucić mój plik html tam ??

Podsumowanie tematu

✨ Aby uruchomić serwer WWW na własnym komputerze, wystarczy zainstalować oprogramowanie serwera, np. Apache, który często jest już dołączony do systemu. Pliki strony internetowej umieszcza się w katalogu /var/www, a główny plik powinien mieć nazwę index.php lub index.html. Do korzystania z serwera nie jest konieczne wykupienie domeny – można użyć darmowych usług dynamicznego DNS, takich jak no-ip.com czy dyn.pl, które umożliwiają dostęp do serwera pod adresem typu www.jawor.dyn.pl. Miejsce na serwerze zależy od pojemności dysku twardego komputera. Komputer może być podłączony do istniejącego routera (np. Asmax) i nie musi pełnić funkcji routera samodzielnie. Dodatkowo, na serwerze można udostępnić katalogi ze sterownikami za pomocą serwera FTP (np. proftpd) lub Samba, co ułatwia zarządzanie plikami i ich dystrybucję. Samba pozwala również na podłączenie drukarki (np. HP) do serwera, umożliwiając drukowanie z wielu komputerów w sieci. W przypadku korzystania z usług dynamicznego DNS, pliki strony umieszcza się lokalnie na serwerze, a klient do aktualizacji adresu DNS działa pod Windows.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA