logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Tworzenie prostych stron www i stworzenie wlasnego serwera

truskawa14 19 Apr 2008 22:06 2618 5
ADVERTISEMENT
  • #1 5055274
    truskawa14
    Level 2  
    Witam. Prosze o informacje jakich najlepej uzyc programów aby stworzyc wlasna strone www oraz postawic serwer domowy na wlasnym kompie i przerzucic ta strone na serwer aby mozna bylo za pomoca przegladarki internetowej wyswietlic ta strone. zainstalowałem sobie program vertrigo server jednakze po wpisaniu ip w przegladarce nic sie nie wyswietla. prosze o pomoc i podpowiedz.dziekuje i pozdrawiam
  • ADVERTISEMENT
  • #2 5055407
    jr_ches
    Level 14  
    Help: 9
    Rate: 11
    Najprostszy program do tworzenia stron internetowych to notatnik :) Ponadto z darmowych edytorów jest przykładowo kED , z płatnych Pajączek czy Dreamweaver .Jeżeli chodzi o serwer www ,vertrigo jest raczej dobry ,natomiast ,problem z tym że po wpisaniu ip strona się nie wyświetla może być spowodowany tym że nie posiadasz zewnętrznego ip . Jakie masz łącze internetowe ?
  • ADVERTISEMENT
  • #3 5055536
    truskawa14
    Level 2  
    mam siec lokalna. ustawienia ip automatyczne
  • ADVERTISEMENT
  • #4 5055763
    Alana
    Level 37  
    Help: 361
    Rate: 245
    Co do edytorow - kozystam z edytora wbudowanego w seamonkey, dawniej mozilla siute, do prostych stronek w zupelnosci wystarczy

jezeli masz siec LAN to spytaj sie admina czy nie moze ci udostepnic kilku megabajtow na serwerze na wlasna www - w sporej liczbie sieci dostaniesz takie cos w cenie abonamentu, na poczatek i do zabawy wystarczy
  • ADVERTISEMENT
  • #5 5059064
    truskawa14
    Level 2  
    juz sobie z tym poradziłem. powodem tego ze stronka sie nie wyswietlała było blokowanie portu 80 przez skypa po wylaczeniu skypa dziala wszystko normalnie. tylko zastanawia mnie jedna rzecz po postawieniu serwera i wrzuceniu na niego zrobionej stronki musze wpisywac w przegladarce internetowej nr IP serwera np. 11.111.111.111/nazwa.html. czy mozna jakos zmienic aby zrobic własna nazwe dla przykladu www.kowalski.pl i zeby połaczylo sie z moim serwerem na którym jest moja stronka. idzie jakos to zrobic???
  • #6 5066670
    maszewl
    Level 13  
    Help: 4
    Rate: 2
    Poszukaj pliku HOSTS w katalogu C:\Windows\System32\drivers\etc
    Ostatnie linijki powinny wyglądać tak:

127.0.0.1 localhost
    111.111.111.111 www.kowalski.pl
    111.111.111.111 kowalski.pl

To rozwiązanie działa lokalnie na Twoim kompie. Jeśli ma działać w sieci lokalnej trzeba zaintalować DNS z odpowiednim wpisem i wskazać go komputerom w sieci lokalnej aby go odpytywały
ADVERTISEMENT