logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV CRT Philips 29PT9009, czarny ekran, niebieska dioda

Baniecki 26 Lut 2007 20:27 5468 7
REKLAMA
  • #1 3621198
    Baniecki
    Poziom 11  
    Do telewizora, który właśnie co kupiłem podłączam sygnał z dekodera TV SAT Polsat Cyfrowy po kablu Euro (sygnał b.dobrej jakości, sprawdzone na innym odbiorniku TV), do gniazda antenowego w odbiorniku telewizyjnym nie jest podłączona antena -nie posiadam.
    Po naciśnięciu wyłącznika zasilania w telewizorze zapala się niebieska dioda, ekran jest jednak czarny, telewizor nie reaguje na przyciski z pilota i z obudowy. Telewizor jest na gwarancji. Odesłałem kurirem do serwisu jako zepsuty, wrócił w takim samym stanie. Zdaniem serwisu jest sprawny. Nic już nie rozumiem. Co robić?

Inżynier nie-elektronik.
  • REKLAMA
  • #2 3621264
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 3621672
    Baniecki
    Poziom 11  
    Problem w ty, iż telewizor kupiłem w sprzedaży wysyłkowej.

Nurtuje mnie jedynie taki problem: czy wszystkie telewizory CRT wyposażone w wejścia Euro można uruchomić podłączając je z tunerem/dekoderem TV SAT jedynie przez kabel Euro. Tak jak powiedziałem nie posiadam anteny TV naziemnej.

Czy jest możliwe, aby w zaawansowanym technologicznie telewizorze CRT jakiś wbudowany czujnik sprawdzał sygnał na wejściu antenowym i przy braku takowego blokował uruchomienie telewizora?
    Proszę się nie śmiać. Ponoć nie ma głupich pytań -głupie mogą być tylko odpowiedzi.
  • #4 3622067
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Czy podłączałeś przez euro inne urządzenie (DVD,VCR)?
    Jaki masz rodzaj kabla euro?
  • REKLAMA
  • #5 3622221
    Baniecki
    Poziom 11  
    Tak, próbowałem również podłączać VCR. Kabli Euro mam kilka, niezbyt wysokiej klasy ale O.K., sprawdzonych.

Tak z innej beczki, załączona do odbiornika instrukcja mówi, że w trybie stand-by świeci się czerwona dioda. U mnie wciśnięcie przycisku wyłącznika sieciowego zapala diodę niebieską. Ekran czarny, zimny i głuchy.

Inżynier nie-elektronik
  • REKLAMA
  • #6 3622230
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    A jak podłączysz VCR przez gniazdo antenowe?
  • #7 3629280
    Baniecki
    Poziom 11  
    No i serwis mi odpowiedział -podczas wstrząsów powodowanych transportem firmą kurierską wysunął się z mocowania element, który wystarczyło z powrotem wcisnąć na miejsce. Serwis to uczynił i podejrzewają, iż w drodze powrotnej do mnie wydarzyło się to samo.
    Mam więc punkt zaczepienia. Dziękuję forumowiczom za próby pomocy i serdecznie pozdrawiam.
  • #8 3653915
    Baniecki
    Poziom 11  
    Dotyczyło to modułu cyfrowego. Projektant telewizora zaniedbał nieco rozwiązanie sposobu mocowania modułu. Element jest dość masywny, złącze zbyt płytkie, a plastikowy element "usztywniający moduł" zbyt delikatny. Rezultat: dwukrotny transport telewizora firmą kurierską zakończony dwa razy wysunięciem się elementu z gniazda.

Ciekawe, czy to tylko ja miałem takiego pecha?

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor CRT Philips 29PT9009 po podłączeniu sygnału z dekodera TV SAT Polsat Cyfrowy przez kabel Euro do gniazda antenowego nie wyświetla obrazu – ekran pozostaje czarny, a dioda świeci na niebiesko zamiast standardowej czerwonej w trybie stand-by. Telewizor nie reaguje na pilota ani przyciski na obudowie. Serwis po zwrocie stwierdził, że urządzenie jest sprawne, jednak problem pozostał. Po dalszej diagnozie okazało się, że podczas transportu kurierem wysunął się z mocowania moduł cyfrowy, co powodowało brak sygnału i uruchomienia. Serwis naprawił mocowanie modułu, jednak problem mógł się powtórzyć przy kolejnym transporcie ze względu na niedopracowane mocowanie elementu – złącze jest płytkie, a plastikowy element usztywniający delikatny. Dyskusja poruszała także kwestie kompatybilności telewizora CRT z sygnałem z dekodera podłączanym wyłącznie kablem Euro bez anteny naziemnej oraz różnice w sygnalizacji diod LED w trybach pracy telewizora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA