logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie matrycą TFT. Szukam bliższych informacji.

www 26 Lut 2007 21:17 17280 38
Najlepsze odpowiedzi

Jak obsłużyć wyświetlacz TFT 240x320 AMPIRE z mikrokontrolera ATmega i gdzie znaleźć informacje o sterowaniu lub wbudowanym kontrolerze?

Tak — te matryce AMPIRE są sterowane przez wbudowany kontroler IS2102B, więc trzeba szukać dokumentacji właśnie tego układu; obsługuje on interfejs 18-, 16- i 8-bit oraz SPI, choć w module AM240320 transmisja szeregowa jest zablokowana [#3648574] Jeśli szukasz prostszego rozwiązania, inni polecają wyświetlacze z wbudowanym kontrolerem zamiast „gołej” matrycy [#3621615] W podobnym module TFTF030D kontroler ma też pamięć jednego obrazu, dzięki czemu można nim sterować prawie jak wyświetlaczem znakowym, a nie ciągle odświeżać całą matrycę [#6236657] Do trybu 9-bit potrzeba minimum 13 linii, a pełne sterowanie wymaga 14 pinów; pełny ekran 240x400 na LPC2148 60 MHz był odświeżany w około 100–150 ms, więc statyczne obrazy są wygodne, ale szybko zmieniająca się grafika może być problemem [#6236940]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 3621450
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Witam.

Chciałbym zastosować w swojej aplikacji wyświetlacz TFT 240x320.
    Na rynku dość popularne są matryce firmy AMPIRE: http://www.ampire.com.tw/
    można je dostać w http://www.gamma.pl/

Nie moge się doszukać sposobu jak to obsłużyć. PDF u producenta traktuje problem pobieżnie. Interesowało by mnie jakieś rozwiązanie ze sterownikiem bo chciałbym to podłączyć do ATMegi a z tego co wiem to ten procek jest za wolny do sterowania matrycą bez sterownika.
    Ma może ktoś jakieś bliższe informacje na ten temat??

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 3648574
    Quebec
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    www napisał:
    Witam.

Chciałbym zastosować w swojej aplikacji wyświetlacz TFT 240x320.
    Na rynku dość popularne są matryce firmy AMPIRE: http://www.ampire.com.tw/
    można je dostać w http://www.gamma.pl/

Witam.
    Stosuję takie wyświetlacze w swoich aplikacjach i działają znakomicie.
    Mam właśnie na biurku LCD 3.2'' AM240320 z panelem dotykowym. Wyświetlacz posiada kontroler IS2102B na pokładzie. Jak poszukasz w sieci pdfa o tym układzie to będziesz miał pełną jasność co do sposobu sterowania.
    Sterownik IS2102B posiada możliwość pracy na magistrali 18-bit, 16-bit, 8-bit , oraz SPI (niestety w wyświetlaczu AM240320 transmisja szeregowa jest zablokowana).
    Poza tym obraz żyleta, po prostu rewelacja.

Pozdrawiam.
    Quebec
  • #5 3653928
    Poziom 14  
    Cytat:

Mam właśnie na biurku LCD 3.2'' AM240320 z panelem dotykowym. Wyświetlacz posiada kontroler IS2102B na pokładzie.

Ja kupiłem swój wyświetlacz na giełdzie, facet twierdził że jest tam sterownik o którym piszesz ale pewności nie mam.
    Orientujesz się może czy sam panel dotykowy można gdzieś dokupić? mój wyświetlacz go nie posiada, pytam na zaś bo obecnie stoję przed problemem wystarowania.
    Są może jakieś biblioteki z gotowym menu, ikonkami itp. na takie wyświetlacze? znalazłem coś w sieci ale niestety były to biblioteki dość kosztowne.

Przed problemem wysterowania TFT stoje pierwszy raz, jeśli możesz udostępnić chociaż kawałek kodu inicjującego taki wyświetlacz byłbym wdzięczny, porównam to z pdf-em i dalej powinno być już z górki.

Pozdrawiam.
  • #6 3655735
    Quebec
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam.
    Panele dotykowe (rezystancyjne) można kupić w Maritexie. Zapytaj też w Gammie, skoro sprzedają LCD z panelami to może i posiadają też same panele ?
    Jeśli chodzi o bibliotekę graficzną, to zmodyfikowałem bibliotekę gLCD. Funkcję rysującą pixel trzeba napisać samemu, ale to jest bardzo proste, następnie należy zmodyfikować funkcje rysujące linie, prostokąt, okrąg itd.. o parametr - kolor pixelka.
    Gorzej sprawa wygląda z fontami. Długo zastanawiałem się jak podejść do tematu. Myślałem, aby fonty trzymać w postaci RAW na karcie MMC, ale doszedłem do wniosku, że podstawowa czcionka, którą będę używał na wyświetlaczu będzie zapisana w pamięci FLASH procesora.
    Napisałem sobie program pod Windows, w którym wybierasz czcionkę (np. Verdana, Arial, czy Times), określasz czy ma być pogrubiona, jaka ma być jej wysokość itd.. Następnie program generuje plik nagłówkowy z tablicą zawierającą dane dla poszczególnych znaków. Można oczywiście określić czy mają to być wszystkie znaki, czy tylko cyfry.
    Duże czcionki (w moim przypadku tylko cyfry) będę pobierał bezpośrednio z karty MMC w postaci plików BMP i wyświetlał na LCD.
    Jeśli chodzi o menu, to zamierzam zrobić je na zasadzie skinów. Czyli przyciski, tła, i inne potrzebne elementy menu będą zapisane w postaci BMP na karcie MMC. W pliku np XML lub innym (tego jeszcze nie wiem) będzie podane gdzie umieścić dane przyciski na ekranie, w jakich miejscach. A sama obsługa danego okienka będzie zawarta w kodzie programu - czyli reakcja na to co naciśnie użytkownik. Wygląd menu zrobię sobie w jakimś programie graficznym i przerzucę potem na kartę. Być może aby ułatwić sobie życie napiszę jakiś soft pod Windows do tworzenia menu, ustawiania przycisków, pól itd. Wtedy program wygeneruje mi plik np XML z konfiguracją okienka i gotowe.

W załączniku jest plik z dokumentacją do kontrolera, oraz kod inicjacji wyświetlacza (plik XLS).

Pozdrawiam.
    Quebec
    Załączniki:
    • 240320D.zip (1.46 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 3695686
    Alchemik84
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Do Quebec:

Orientujesz się czy jest dostępny sterownik do panelu AM800600A o rozdzielczości 800X600? Potrzebuje panel o takich rozmiarach ale model Ampire AM800600A nie posiada wbudowanego kontrolera.
  • REKLAMA
  • #8 4725828
    Alchemik84
    Poziom 14  
    Trochę odkopuje temat :)

Ale mam dwa pytania:
    1 Który schemat połączeń dla transmisji 16bitowej zawarty w załączniku Quebeca jest poprawny i sprawdzony w praktyce? Ten w pliku pdf czy doc ? bo widzę tam pewne różnice
    2. Jak wygląda sterowanie podświetlaniem w takim wyświetlaczu? Jest możliwa regulacja natężenia podświetlania?
  • #9 4727486
    sitec
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    [quote="Quebec"]
    www napisał:
    Witam.

Mam właśnie na biurku LCD 3.2'' AM240320 z panelem dotykowym. Wyświetlacz posiada kontroler IS2102B na pokładzie. Quebec

A ile zpłaciłeś za taki wyświetlacz i gdzie???
  • #10 4728204
    Alchemik84
    Poziom 14  
    Wyświetlacz można kupić w gammie, o cenę pytaj u nich telefonicznie.
  • REKLAMA
  • #11 4730874
    Poziom 14  
    Witam.

Ja zapłaciłem niecałe 100zł na allegro ale później już nie widziałem tych wyświetlaczy.

Pozdrawiam.
  • #12 5540104
    herszt
    Poziom 18  
    Ocena: 1
    Witam!

Znalazłem sobie taki wyświetlacz: LINK. Jest tam dość enigmatycznie napisane, że posiada on kontroler i w nawiasie dopisek "wejście analogowe". Czy to oznacza, że posiada on jakiś dość łatwy w obsłudze kontroler? Bo szukam jakiegoś wyświetlacza, a właściwie matrycy TFT, która byłaby wyposażona w kontroler, coby nie męczyć się dodatkowymi kontrolerami.

z góry dzięki za pomoc
    pozdrawiam
    herszt
  • #13 5540231
    d.d
    Poziom 20  
    Ocena: 18
    Raczej każda matryca ma kontroler bo bez tego miała by kilkaset pinów .
    tu jest DataSheet do twojej matrycy .
  • #15 5542184
    herszt
    Poziom 18  
    Niestety datasheet podany przed Kolegę d.d nie chciał mi się otworzyć, więc udałem się na stronę producenta, i znalazłem tylko takie coś: LINK. I w sumie nie wiem teraz czy z tą matrycą będą jakieś większe problemy czy też nie. Bo z tego jak czytałem inne wątki to zabawa w dokładanie dodatkowych kontrolerów itp. to raczej odpada - za mała wiedza, za dużo roboty (choć z drugiej strony można by z takiej zabawy wynieść dość sporą wiedzę ;) ), ale mi w tej chwili zależy na jakimś prostszym rozwiązaniu. Jeśli nie ta matryca to może ktoś się spotkał z matrycą o podobnej wielkości z wbudowanym kontrolerem?

z góry dzięki
    pozdrawiam
    herszt
  • #16 5637822
    pakumy
    Poziom 10  
    Witam, czy ktoś miał do czynienia z wyświetlaczem TFTF035D-TP. Jest on dostępny na stronie maritex.com.pl za 89.50zl netto więc stosunkowo tanio. Ma wbudowany sterownik HX8238. Czy ktoś pracował już z tym sterownikiem? Ciężko coś takiego oprogramować?
    Pozdrawiam
    Link do wyświetlacza:
    Link
  • #17 5788438
    SPID ELEKTRONIK
    Poziom 11  
    W temacie matryc TFT .
    Kupiłem w MARITEX ( maritex.com.pl ) matryce TFTF030D i walczę z nią od tygodnia .
    Na razie nie udało mi sie jej odpalić .
    Dokumentacja jest trochę skąpa i nie do końca jasna ( sterownie ) .

Czy może ktoś ma więcej informacji na temat tej matrycy i jej sterowania .

J.B.
  • #18 5788905
    slomo
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Co do sterowania to wiecej szczegółów znajdziesz w dokumentacji sterownika ILI9326.

pz
  • REKLAMA
  • #19 5789627
    SPID ELEKTRONIK
    Poziom 11  
    Mam opis tego sterownika ze strony producenta i robię tak jak oni podają i nic :-))))).
    Skończyły mi się już pomysły co może być źle .
    Dlatego pytam czy ktoś ma informacje lub coś wie ponad to co w tym opisie .

J.B.
  • #20 6234274
    herszt
    Poziom 18  
    Może trochę odgrzewam temat jak jakiegoś kotleta, ale trudno :P Jakoś ostatnio nie miałem czasu się tym zająć, choć chciałem oprogramować jakąś matrycę ale w końcu znalazłem nieco ;) Kolego @Spid ELEKTRONIK czy udało się koledze ruszyć tą matrycę? Bo właśnie wybieram się do maritexu i chciałem coś taniego ze sterownikiem kupić i to wydaje się być dość dobrym rozwiązaniem na początek :) A później można zająć się czymś trudniejszym jak np. scalakiem SSD1906 o którym myślę już od baaardzo dawna, ale jakoś nie mam odwagi się za to zabrać ;)

z góry dzięki
    pozdrawiam
    herszt
  • #21 6236657
    SPID ELEKTRONIK
    Poziom 11  
    Tak po walce i licznych konsultacjach udało sie ją uruchomić.
    Matryca TFTF030D pracuje w trybach 8/9/18 bit . Tą uruchomiliśmy na 9 bit i pracuje ładnie . Chcieliśmy odpalić ją na 18 bit ale nie do końca pracuje poprawnie , nie wiemy czy to wina matrycy czy nasza ;-(((((.
    Ogólnie polecam tą matryce jest w rozsądnej cenie ma duży wymiar 3"
    i ponieważ posiada wszystkie sterowniki wbudowane ( łącznie z pamięcią jednego obrazu ) można nią sterować jak matrycami znakowymi .
    Odświeżasz tylko wtedy obraz jak cos chcesz zmienić , nie absorbuje procesora i można go jeszcze do innych rzeczy używać .
  • #22 6236821
    don diego
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    Czym sterujesz tą matrycę, jaki mikrokontroler? Jaką szybkość odświeżania udało Ci się uzyskać?
  • #23 6236940
    SPID ELEKTRONIK
    Poziom 11  
    Zestaw który zrobiłem składa sie z LPC2148 ( może być LPC2144-6 , 60 MHZ ) i wyświetlacza Maritex ( www.maritex.com.pl ) TFTF030D .
    Zestaw posiada
    com
    USB
    Kartę microSD
    może dodatkowo wysyłać dane poprzez SSPI .
    Opcjonalnie ma 6 przycisków do obsługi .

Jeśli chodzi o odświeżanie to nie mam imponującego 100 -150 ms ( pełny ekran 240 x 400 ).

Jeśli zmieniasz tylko cześć ekranu to odświeża sie proporcjonalnie szybciej .
  • #24 6237015
    slomo
    Poziom 18  
    Masz moze jakas fotke pokazujaca jak przedstawia sie jakosc wyswitlanego obrazu na tym wyswietlaczu?

pz
  • #25 6237061
    don diego
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    Jak z jakością obrazu? Możesz wrzucić jakieś fotki przy pracy? Chciałbym zastosować wyświetlacz tego typu w samochodzie i interesuje mnie jakie są kąty patrzenia i jaka jest czytelność przy jasnym oświetleniu zewnętrznym, na przykład w słoneczny dzień. Mógłbyś się wypowiedzieć w tej kwestii?:)
  • #26 6237111
    SPID ELEKTRONIK
    Poziom 11  
    Mam go w firmie a jestem w domu . Jutro 5/03/2009 postaram sie cos przesłać .
  • #27 6237235
    herszt
    Poziom 18  
    Dużo linii uC jest potrzebne do obsługi tej matrycy? Zwykły AVR da sobie radę? Obsługa jest jakaś skomplikowana? :)
  • #28 6241242
    SPID ELEKTRONIK
    Poziom 11  
    Do sterowania matrycy 9bit potrzeba min 13 a pełne sterownie to 14 pin .
    Mój procek ma 60 Mhz i płynnie wyświetla obrazki lecz ma problemy z obsługa szybko zmiennych obrazków .
    Jeśli obraz będzie statyczny to powinien dać rade lecz będzie widać jak zmieniasz poszczególne obrazki .Myślę ze można go jeszcze wyżyłować ale na razie za krótko z nim walczymy ;- )))).

W załączniku zdjęcie ekranu i PCB próbnego które zrobiłem .
    Sa tam jeszcze zwory ale w nowym PCB juz ich nie ma i dodatkowo wyprowadziłem wszystkie wolne piny procesora do dodatkowych złącz.

Ogólnie ten projekt powstał do większego projektu na LPC2468 aby główny procesor odciążyć z funkcji wyświetlania /

Sterowanie matrycą TFT. Szukam bliższych informacji.
  • #29 6241570
    bajk
    Poziom 13  
    A jak byś ocenił samą jakość wykonania panelu ? Tzn. bliżej mu do wyświetlacza od chińskiego odtwarzacza mp4 z allegro za 100zł, czy wyświetlacza średniej klasy telefonu?
    Nie chodzi mi o rozdzielczość i inne techniczne sprawy, tylko o aspekty takie jak odwzorowanie kolorów, czy "ziarnistość" pikseli. W tych najtańszych widać nie tylko gołym okiem, ale nawet na zdjęciach, kratownicę pomiędzy pikselami itp.
  • #30 6241594
    slomo
    Poziom 18  
    Ok dzieki SPID ELEKTRONIK.

pz

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sterowania matrycą TFT o rozdzielczości 240x320, szczególnie popularnymi wyświetlaczami firmy AMPIRE, dostępnymi m.in. w Gamma.pl. Problemem jest brak szczegółowych informacji o sterowaniu, zwłaszcza przy użyciu mikrokontrolera ATMega, który jest zbyt wolny do bezpośredniego sterowania matrycą bez kontrolera. Wskazano na modele z wbudowanym kontrolerem, np. AM240320 z kontrolerem IS2102B, który obsługuje magistrale 8-, 16- i 18-bitową oraz SPI (choć w tym modelu transmisja szeregowa jest zablokowana). Dyskutowano także o innych sterownikach, takich jak ILI9326 i HX8238, oraz o matrycach dostępnych w Maritex (np. TFTF030D z kontrolerem ILI9326, TFTF035D-TP z HX8238), które można sterować w trybach 9- i 18-bitowych. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z uruchomieniem tych wyświetlaczy, problemami z dokumentacją i kodem inicjalizacyjnym, a także z szybkością odświeżania i jakością obrazu. Wskazano, że mikrokontrolery o wyższej częstotliwości (np. LPC2148) radzą sobie lepiej z obsługą matryc TFT. Poruszono też kwestie dotyczące podświetlenia, pinów sterujących (np. FMARK), oraz różnic między driverem a kontrolerem matrycy. Wskazano na możliwość wykorzystania bibliotek graficznych modyfikowanych pod konkretne wyświetlacze oraz na konieczność dostosowania funkcji rysujących i fontów. Dyskusja zawierała także informacje o cenach i dostępności wyświetlaczy na rynku polskim oraz o alternatywnych rozwiązaniach z wbudowanymi kontrolerami dla łatwiejszej integracji z mikrokontrolerami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA