logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CTX EX700F - Cykanie przetwornicy, migająca dioda, wymiana tranzystora i diody

mentor_13 26 Lut 2007 21:26 1356 8
REKLAMA
  • #1 3621492
    mentor_13
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    witam
    dostałem w/w monitor model CHP1772A
    nie jestem fachowcem jeżeli chodzi o TV a tym bardziej o monitory dlatego proszę o rady

objawy usterki:
    po włączeniu cyka przetwornica i miga zielona dioda zasilania

okazało się, że padł tranzystor linii i jakaś mała dioda prostownicza znajdująca się w jego okolicach, zdemontowałem wymienione elementy zamiast tranzystora podłączyłem żarówke.
    niestety przetwornica nie startuje wnioskuje, że wina leży po stronie wtórnej przetwornicy (za duże obciążenie)
    niestety nie mam schematów może ktoś doradzi na co zwrócić uwagę.
    za wszelkie sugestie z góry dziękuję

zastanawiam się czy można bezkarnie odłączać poszczególne odczepy strony wtórnej transformatora w celu sprawdzenia który obwód stanowi problem?
  • REKLAMA
  • #2 3621511
    PiM_FM
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    po co odłanczać pomierz omomierzem a wstępnie będziesz wiedział. moze być tak ze jak nie ma wysokiego napiecia i nie ma tez napięcia zwrotnego i przetwornica nie wystartuje
  • REKLAMA
  • #5 3628526
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 458
    Po pierwotnej wymień elektrolity.
  • REKLAMA
  • #6 3917461
    mentor_13
    Poziom 11  
    odświeżam temat
    elektrolity po pierwotnej wymienione (były tylko 2 sztuki w tym jeden duży filtrujący)
    niestety nie ma żadnego efektu
  • REKLAMA
  • #7 3917587
    radekrpisz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 208
    Modelu nie znam, ale w zasilaniu +B morze być IRF640 lub inny mosfet, jak dostanie zwarcia mogą być takie efekty.
  • #8 3917976
    mentor_13
    Poziom 11  
    panie RADEKRPISZ miał pan rację zlokalizowałem wskazany przez pana tranzystor w tym przypadku IRFS630A jak tyko go wymienię dam znać o postępach.
    co mogło spowodować spalenie tranzystora odchylania czy ten irf czy przyczyny trzeba szukać gdzieś głębiej?

odpaliłem bez tego ifs i żarówka na odchylaniu zaświeciła wygląda na to że jestem w domu
    jutro do sklepu po części i otwieram piwko :)
  • #9 3918180
    radekrpisz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 208
    Sprawdź luty w okolicy trafa W.N. kondki w kolektorze HOT-a.
    P.S. tutaj nikt nie jest na pan, np. kolego użyj..

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W monitorze CTX EX700F model CHP1772A występuje usterka polegająca na cykaniu przetwornicy i migającej zielonej diodzie zasilania. Uszkodzeniu uległ tranzystor linii oraz mała dioda prostownicza w jego okolicy. Po wymianie tych elementów i podłączeniu żarówki zamiast tranzystora przetwornica nie uruchamia się, co sugeruje problem po stronie wtórnej przetwornicy, prawdopodobnie z powodu zbyt dużego obciążenia. Brak schematów utrudnia diagnozę. Zalecane jest pomiar omomierzem zamiast odłączania odczepów wtórnej strony transformatora. Wskazano na konieczność sprawdzenia i wymiany elektrolitów po stronie pierwotnej, co jednak nie przyniosło efektu. Zidentyfikowano uszkodzony tranzystor IRFS630A (odpowiednik IRF640), którego wymiana jest planowana. Sugerowano również sprawdzenie lutów w okolicy transformatora wysokiego napięcia oraz kondensatorów w kolektorze HOT-a. Pytano o przyczyny spalenia tranzystora odchylania i czy problem może leżeć głębiej w układzie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA