logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zegar cyfrowy 32768 Hz spieszy się 2-3 sek/dobę - wymiana kwarcu czy kondensatorów?

stomat 26 Lut 2007 21:35 1727 10
REKLAMA
  • #1 3621532
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1956
    Odpaliłem starodawny zegar cyfrowy stabilizowany kwarcem 32768 Hz. Niestety spieszy się ok.2-3 sek/dobę. Czy jest szansa poprawienia tego chodu poprzez zmianę kondensatorów w układzie oscylatora czy pomóc może tylko wymiana kwarcu ?
  • REKLAMA
  • #2 3621630
    chrisi
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    Szeregowo z kwarcem podlacz kondensator 2-10 pf ale 2-3 sek. to i tak dobry wynik nie wiem czy osiagniesz cos lepszego ,mala czestotliwosc kwarcu i temperatura sa powodem niestabilnosci.
  • REKLAMA
  • #3 16954574
    CompFan
    Poziom 14  
    Ocena: 30
    Podepnę się pod wątek żeby nie zakładać nowego tematu.

Jeśli mam zegar cyfrowy który kiedyś dobrze odmierzał czas a teraz się późni to czy wystarczy wymiana kwarcu 32.768kHz no nowy żeby chodził dokładniej?
    Moderowany przez trymer01:

Regulamin, pkt 3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.
    Może wypadałoby założyć własny temat?

• REKLAMA
  • #4 16954600
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2041
    Witam,
    male kwarce 32kHz sa slabej dokladnosci, mozna dolozyc trymerek i doregulowac ale szalu nie bedzie. Zalezy co to za zegar/uklad moze zastosowanie scalonego generator zegarowego by tu pomoglo albo kwarc 2^14 kHz i podzial.
    Pozdrawiam
  • #5 16954654
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Ocena: 1861
    Ważne są też kondensatory (lub kondensator zmienny - trymer jeżeli tam jest) podłączone do tego rezonatora; one też się starzeją.
  • #6 16954684
    CompFan
    Poziom 14  
    Jest to zegar postawiony na meblach i pokazuje godzinę i datę ale chociaż mógłby być na tyle dokładny że nie że minie kilka dni i już rozjechany o 3 minuty wstecz. Ciekawe dlaczego wcześniej się nie późnił a teraz się późni i stąd pomysł żeby wymienić kwarc.
  • REKLAMA
  • #8 16954701
    CompFan
    Poziom 14  
    Czyli wymienić kwarc i kondensatory czy może na razie same kondensatory?
  • #10 16954760
    CompFan
    Poziom 14  
    To tu będzie problem chyba bo jak zajrzałem to SMD i mi się odechciało ;)

Zegar cyfrowy 32768 Hz spieszy się 2-3 sek/dobę - wymiana kwarcu czy kondensatorów?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem zegara cyfrowego stabilizowanego kwarcem 32768 Hz, który spieszy się o 2-3 sekundy na dobę. Zwrócono uwagę, że taka dokładność jest stosunkowo dobra, a niestabilność może wynikać z niskiej częstotliwości kwarcu oraz wpływu temperatury. Sugerowano dodanie kondensatora (2-10 pF) szeregowo z kwarcem lub zastosowanie kondensatora zmiennego (trymera) do regulacji częstotliwości oscylatora. Kondensatory w układzie mogą się starzeć i wpływać na stabilność chodu, dlatego ich wymiana lub regulacja trymerem może poprawić dokładność bez konieczności wymiany kwarcu. W przypadku braku trymera, zalecano jego dodanie. Wymiana samego kwarcu może nie przynieść znaczącej poprawy, zwłaszcza jeśli problemem jest starzenie się kondensatorów lub brak możliwości regulacji. Wskazano również, że w niektórych układach można rozważyć zastosowanie scalonego generatora zegarowego lub kwarcu o innej częstotliwości z dzielnikiem. W jednym z postów pokazano, że elementy są w obudowie SMD, co może utrudniać wymianę kondensatorów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA