logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Goldstar CB-25C22X - zanikanie obrazu po podłączeniu anteny, TDA8350Q

Łuki Płonka 27 Lut 2007 10:51 1475 12
REKLAMA
  • #1 3622993
    Łuki Płonka
    Poziom 10  
    Mój problem polega na tym, że bez podłączonej anteny jest śnieg, lecz słabej jaskrawosci, a po podłączeniu anteny obraz zupełnie zanika, pozostaje jedynie fonia. Ciekawostką jest, że kiedy dotknie się 1 i 3 nóżki tda8350q obraz się pojawia lecz występują zakłócenia w postaci czarnych kresek. Napięcia na tda8350q się nie zgadzają (lecz mam schemat do CB28C22X) ,zanim zaczął zanikać obraz po nagrzaniu zawijał górną część obrazu. Zastanawiam się czy to może być wina tda8350q (zanikanie obrazu) skoro ten układ odpowiada jedynie za odchylanie V i synchronizację.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 3640696
    Łuki Płonka
    Poziom 10  
    Napięcia wychodzące z przetwornicy zą zgodne.
    Wymieniłem scalak tda w odchylaniu pionowym i wszystkie elektrolity wokół niego. Wcześniej wymieniłem także trafopowielacz, ponieważ przy pomiarze napięć z niego wychodzących miernik pokazywał przekroczenie zakresu (1000V) po wymianie tego nie ma. Lecz nadal niektóre napięcia na tda są złe, zamiast 46V jest 36V, zamiast 0.7 jest 1.7. Pozatym napięcie wchodzące na płytkę kineskopu jest 170 zamiast 200 (wychodzi z trafopowielacza). Obraz pojawia się i znika przy regulacji B+ adjust, lecz po jakimś czasie ciemnieje i znika. B+ sto dwadzieścia kilka V.
    Moderowany przez obcy7:

Przeniosłem z TV

• #5 3640750
    ALUŚ
    Poziom 36  
    Ocena: 20
    Witam .

Przede wszystkim wymień elektrolity w przetwornicy po pierwotnej stronie , w +B i zasilaniu 200v na PK .

Potem pomiary napięć i regulacje .
  • Pomocny post
    #6 3641094
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Sprawdż napięcie S2 na PK.
  • #7 3663119
    Łuki Płonka
    Poziom 10  
    Wymieniłem wszystkie elektrolity według zaleceń. Napięcie screen wynosi 63V. Obraz nadal traci jaskrawość. Poza tym nie wyświetla funkcji na ekranie.
    PS Dlaczego zostałem moderowany? :(
  • REKLAMA
  • #8 3663127
    CHACA
    Poziom 43  
    Napięcie na siatce drugiej wynosi 63V?
    Niemożliwe!
    Pomierz raz jeszcze.
  • #9 3663237
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Co do napięć - B+ wydaje się za małe na 25cali - nie mam opisanego na żadnym schemacie - porównaj z pozostałymi napięciami z zasilacza. To może być przyczyną zaniżonych napięć wychodzących z trafopowielacza. TDA8350 odpowiada za pion i korekcję, a impulsy V z układu pionu mają wpływ na prawidłową pracę m.in. wzmacniacza wizji i OSD. Przy TDA warto sprawdzić wszystkie diodki.
  • REKLAMA
  • #10 3663384
    Łuki Płonka
    Poziom 10  
    Zmierzyłem ponownie i napięcie wynosi 62V, a ile powinno wynosić?
    Obraz można uzyskać dotykając jednocześnie 1 i 2 nóżki scalaka od odchylania pionowego.
    PS Co to jest za kondensator NPHF kształtem przypomina elektrolit, lecz nie ma biegunów, na schemacie jest narysowany w kółku, ma pojemnosc 6,8 mi.

Dodano po 2 [godziny] 28 [minuty]:

Co do postu Mirka to napiecia z zasilacza wychodza dobre, w moim schemacie napiecie B+ ma byc 130V, a napiecia z trafopowielacza sa zgodne oprócz 200V.

Dodano po 4 [godziny] 17 [minuty]:

Jeszcze chciałem dodać, ze napiecie na 11 pinie tda znacznie rozni sie od schematowego, bo wynosi 7V zamiast 1,5V.
  • #11 3665315
    ALUŚ
    Poziom 36  
    Ocena: 20
    Odłącz przewód screen od PK i zmierz na nim napięcie regulując potencjometrem , jeżeli będzie dobre to szukaj zwarcia lub upływności na PK i podstawce kineskopu , jeżeli będzie małe to może być wadliwy trafopowielacz .

A wcześniej podmień kondensatory w kolektorze tranzystora linii .
  • #12 3665410
    CHACA
    Poziom 43  
    Sprawdż elementy FR701,D701,C704,oraz przejście na trafie WN pomiędzy pinami 3 i 2.
  • #13 3712364
    Łuki Płonka
    Poziom 10  
    Okazuje się ,że pomiar napięcia screen był błędny(może jest to spowodowane zbyt małą rezystancją wewnętrzną miernika).
    Po pomiarze innym miernikiem stwierdzam, że napięcie daje się regulować od 50-500V.
    Przepraszam wszystkich, których wprowadziłem w błąd.
    Lecz kiedy przykłada się sondę obraz miga i po odjęciu sondy zostaje na ekranie obraz zielony lub fioletowy lub niebieski lub czerwony, albo czarny z widocznymi liniami powrotu(najczęściej czerwonymi).

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telewizora Goldstar CB-25C22X, w którym po podłączeniu anteny obraz zanika, pozostaje jedynie dźwięk. Bez anteny obraz jest słabo jasny i zaszumiony. Po dotknięciu nóżek 1 i 3 układu TDA8350Q obraz pojawia się z zakłóceniami (czarne kreski). Napięcia na TDA8350Q nie zgadzają się ze schematem CB28C22X, m.in. zamiast 46V jest 36V, a na pinie 11 jest 7V zamiast 1,5V. Wymieniono układ TDA8350Q, elektrolity wokół niego oraz trafopowielacz, który wcześniej wskazywał przekroczenie zakresu napięcia. Napięcie B+ wynosi około 120-130V, a napięcie na siatce drugiej (screen) około 62-63V, co budzi wątpliwości. Obraz pojawia się i znika przy regulacji potencjometru B+ adjust, a po czasie ciemnieje i zanika. Sugerowano wymianę kondensatorów w przetwornicy po stronie pierwotnej, sprawdzenie napięć zasilania, elementów FR701, D701, C704 oraz połączeń na trafie wysokiego napięcia. Pomiar napięcia screen był początkowo błędny z powodu niskiej rezystancji wewnętrznej miernika, po poprawnym pomiarze napięcie można regulować w szerokim zakresie 50-500V. Po przyłożeniu sondy obraz miga, a po jej odjęciu pojawiają się różnokolorowe obrazy lub czarny ekran z widocznymi liniami powrotu. Układ TDA8350Q odpowiada za odchylanie pionowe i synchronizację, a impulsy pionowe mają wpływ na wzmacniacz wizji i OSD. Możliwe przyczyny to uszkodzenia trafopowielacza, kondensatorów, elementów zasilania lub zwarcia/upływności na płytce kineskopu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA