logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Belstar 11AK36 - TV blokuje się po włączeniu, brak reakcji na pilota

okraglaczek 27 Lut 2007 19:38 1338 9
REKLAMA
  • #1 3624738
    okraglaczek
    Poziom 16  
    Ocena: 66
    Witam!
    Mam problem z TV Belstar 14" chassis 11ak36
    Gdy włączę TV to się blokuje i nic nie można zrobić (zmiana kanałów głosu itp.) jak usilnie próbuje zmienić kanał to się wyłącza, ale ponownie można go włączyć. Jak jest włączony to treść nadawanego programu jest ok !
    Napięcia zasilające na wyjściu z przetwornicy jak i na Procku są!
    Na początku podejrzewałem kwarc przy Procku ale to nie to, potem zmiana pamięci na inna i programowanie z rożnymi wsadami ale tez bez rezultatu.
    Klawiature lokalna tez odłączałem i to samo.
    Szyna I2C wydaje się sprawna, bo gdy próbuje zmienić z pilota to napięcia się zmieniają.
    Może ktoś spotkał się z takim przypadkiem??
  • REKLAMA
  • #2 3626114
    asanders
    Poziom 23  
    Ocena: 9
    Witam
    Zacznij od szyny SDA,SCL czy coś jej nie blokuje
  • #3 3629034
    okraglaczek
    Poziom 16  
    Tester i2c bede mial dopiero w sobote to sprawdze, tez obstawiam ze cos ja blokuje.
  • REKLAMA
  • #4 3629084
    Starzec
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Mogą byc elektrolity szczególnie zas. procesor
  • REKLAMA
  • #5 3632152
    okraglaczek
    Poziom 16  
    to nie kondesatory dzis to sprawdzilem. Czekam z niecierpliwoscia na kolegi tester i2c podobno mozna nim wszytko sprawdzic jesli to wina oczywiscie szyny i2c.
  • #6 3633386
    adaminka22
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    Niestety bywają uszkodzone procki :( Tester szyny da tutaj dużo do wiadomości.
  • REKLAMA
  • #7 3639946
    okraglaczek
    Poziom 16  
    Witam!
    Dziś zdobyłem tester i2c dość prosty, ale chyba dal wiele do myślenia.
    Szyna chodzi do momentu jak próbuje zmienić kanał wtedy się blokuje i off. Gdy włączę menu albo cos z osd to TV się nie wyłącza, tylko tyle ze nic się nie wyświetla. Może padło cos w strukturze stv2248 i on powoduje konflikt.
    Podmienię go dopiero w poniedziałek po narazie niemam podstawek a nie chce lutować dwa razy.
    No chyba ze stawiacie na procka

Dodano po 5 [minuty]:

Zapomniałem
    szyna blokuje sie wtedy jak zmieniam kanał jak juz jest obraz i snieży. Gdy sie nie pojawi obraz i wciskam zmiane kanalow to tak moge wciskac do bulu i szyna nadal chodzi
  • #8 3650275
    okraglaczek
    Poziom 16  
    Dzis wymienialem Stv i bez zmian:(
    Procek kosztuje 70pln w cybor-tech + przesylka. Zamawiac go??? czy moze jeszcze cos sprawdzic, przed zakupem??
  • #10 3650386
    okraglaczek
    Poziom 16  
    Tak! tesotowalem kilka pmieci i kilka wsadow, bez zmian.

Dodano po 37 [minuty]:

Temat można zamknąć!
    Klient odmówił naprawy:(( Dziękuj za pomoc i pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy telewizora Belstar 14" z chassis 11AK36, który po włączeniu blokuje się i nie reaguje na pilota ani lokalną klawiaturę. Przy próbie zmiany kanału urządzenie się wyłącza, ale można je ponownie włączyć. Obraz i dźwięk podczas nadawania są poprawne, a napięcia zasilające na przetwornicy i procesorze są obecne. Podejrzewano uszkodzenie kwarcu przy procesorze oraz pamięci, które zostały wymienione i zaprogramowane różnymi wsadami bez efektu. Szyna I2C działa, jednak blokuje się podczas zmiany kanału, co sugeruje konflikt na magistrali. Sprawdzano kondensatory elektrolityczne, które okazały się sprawne. Podejrzewano układ STV2248, który mógł powodować konflikt na szynie I2C, lecz jego wymiana nie przyniosła poprawy. Ostatecznie rozważano wymianę procesora, który kosztuje około 70 PLN, jednak klient odmówił dalszej naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA