logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hitachi 11AK45 - blokada po wymianie oporu, brak obrazu i dźwięku

Zdzichu 03 Sty 2007 21:13 1709 7
REKLAMA
  • #1 3401657
    Zdzichu
    Poziom 32  
    Ocena: 441
    Po załączeniu na chwilę zapala sie zielona dioda ale zaraz się blokuje. Znalazłem spalony opór od zasilania + 15V pionu. Po wymianie nadal się blokuje teraz pion juz odchyla bo przy szybkim załączaniu i wyłaczaniu kinol zdąży się nagrzać i coś się pokazuje ale bez treści obrazu i bez głosu. Zasilanie pionu jest dodatnie i ujemne, z przetwornicy napięcia też wydają się dobre. a przy okazji czy STV9379FA i STV9379F to to samo?

Dodano po 1 [godziny] 38 [minuty]:

Spalony jeszcze R603 zwarcie na 3n STV9379FA, scalak do wymiany, mam nadzieje ze to będzie wszystko.
  • REKLAMA
  • #2 3402267
    A.J.Electronics
    Poziom 18  
    Ocena: 44
    Witam.
    Szukaj w obwodzie protekcji odchylania. STV9379FA ma trochę większy prąd wyjściowy niż STV9379F.
    Powodzenia
  • REKLAMA
  • #3 3408672
    Zdzichu
    Poziom 32  
    Wymieniłem STV i R603. Opór spalił się przy starcie wysokiego. Scalak padł też. No to mam problem! Co jest grane?
  • REKLAMA
  • #5 3414883
    lolek1
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Musisz wymienić wsad pamięci. Płyta 11Ak45 jest stosowana rownież w Sharpach 29LF(MF)92EC.
    Zawsze gdy pada pion trzeba wgrać nowy wsad(ja zakładam nową pamięc z wsadem) i producent zaleca wymianę procesora CPU,ponieważ on wysypuje pamięć.Jest jescze modyfikacja zasilania,ale jest to tylko profilaktyka.Sprawdz czy masz również na ukł. pionu ok.+60V.
    Nie pamiętam nr.rez fuzze 47 ohm,ale na jego nodze jest koralik ferytowy.
    Więcej powodow nie widzę.
    pozdr.
  • REKLAMA
  • #6 3416858
    Zdzichu
    Poziom 32  
    Zasilania mam:
    +15V
    -15V
    +60V
    Sterowanie +V i -V jest ok. Może scalaki mam jakieś lipne, musze kupić z innego źródła. Co do wsadu pamięci to zastanawiam się jaki to ma związek, ale może, tylko gdzie go znaleźć. Ubity scalak ma zawsze zwarcie na 3n czyli zasilaniu 60V. Jak odepnę 3n telewizor nie blokuje się, mam głos, a na ekranie ciemno, jak podkręce G2 na ekranie pojawia się kolorowa poświata.
  • #7 3419188
    lolek1
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Zdarzało się że np.na 5 kupionych uszk.był 1-2.
    Ostatnio kupowałem w Impelu i nie było problemów.Wsad mogę przesłać na PW.Mają STV9379FA po ok.9zł
  • #8 3426862
    Zdzichu
    Poziom 32  
    Kupiłem nowy scalaki w innym sklepie i telewizor ruszył. UWAGA na STV9379FA w Poltroniku mają wadliwe nie radze kupować, zwrotów nie ma ale naszczęście kupiłem tylko 2, oba do bani. Dobre kupiłem w CYBORTECHU.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył telewizora Hitachi 11AK45, który po wymianie spalonego oporu zasilania +15V pionu oraz scalaka STV9379FA nadal się blokował, nie wyświetlając obrazu ani dźwięku. Po wymianie elementów pion zaczął odchylać, jednak obraz był bez treści, a dźwięk nie działał. Zasilania +15V, -15V oraz +60V były prawidłowe, a zwarcie na nóżce 3n scalaka STV9379FA wskazywało na uszkodzenie układu. Wskazano, że STV9379FA ma większy prąd wyjściowy niż STV9379F, ale oba układy są podobne. Zalecano sprawdzenie obwodu protekcji odchylania oraz wymianę wsadu pamięci i procesora CPU, gdyż uszkodzenie pionu często wiąże się z uszkodzeniem pamięci. Wymiana scalaków z niepewnego źródła (Poltronik) skutkowała kolejnymi uszkodzeniami, natomiast zakup w CYBORTECHU rozwiązał problem. Dodatkowo zwrócono uwagę na konieczność korekty sterowania przy zamianie układów oraz profilaktyczną modyfikację zasilania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA